Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otvoreno o svakodnevnim temama, ali i onima o kojima se glasno ne govori

16.12.2019. 13:15


U petak se zadarskoj publici u prostoru Gradske knjižnice predstavila spisateljica Andreja Malta sa svojom novom zbirkom pjesama intrigantnog naslova "Nikad ne znaš, kužiš me?".
Promociju nesvakidašnjeg, ali prepoznatljivog Andrejinog rukopisa, kao suorganizator potpisuje Udruga zadarskih pisaca "ZaPis". Uz recenzenta Blagu Vukadina, večer je znalački odradio kao promotor i moderator, književnik i profesor Ivica Ušljebrka, dok je Nikolina Mojić zadarska pjesnikinja i recitatorica, bila zadužena za interpretaciju stihova koji su pratili sadržaj promocije.
Zanimljivo koncipiran program, prikovao je posjetitelje za sjedalice od prve do zadnje minute, koji su uživali u Maltinim poetskim zapisima različite tematike pisanima u crnohumornom tonu.
Maltina britkost, koja se iščitava u svim njezin djelima, nije izostala ni u novoj zbirci.
– Ona kroz zbirku progovara jasno i britko, zasijeca u teme oštricom pera kidajući nepotrebne zastore satkane od slatkorječivosti i eufemizama, naglasio je Ušljebrka, pojašnjavajući kako njene pjesme i kada govore o teškim i depresivnim, mračnim i ponekad mučnim temama, nisu konačne i nepopravljive situacije.


»Maltine knjige, pa tako i ovu zbirku, svaki čitatelj će doživjeti na vlastiti način, uokviren zadanim granicama o kojima se javno ne priča, a trebali bi ju pročitati i pripadnici jačeg spola.
Blago Vukadin
Nova zbirka, kao i sve prijašnje, izbjegava bilo kakav oblik patetike i to je ono što ovu spisateljicu čini drugačijom i rado čitanom. Njezin stil je blizak svima koji bi htjeli biti otvoreni, ali za takvo nešto nemaju petlje. Stoga njezine stihove i knjige recenzent Vukadin rado preporučuje i muškim čitateljima, kako bi se barem jednom usudili biti hrabri.
– Andrejine knjige, pa tako i ovu zbirku, svaki čitatelj će doživjeti na vlastiti način, uokviren zadanim granicama o kojima se javno ne priča, poručio je Vukadin istaknuvši kako bi knjigu trebali pročitati pripadnici jačeg spola i barem na trenutak promatrati svijet ženskim očima.
Također, autorica u svojoj knjizi, kako je rečeno na promociji, otvoreno govori o svakodnevnim temama kao što su ljubav, strah, depresija, ali i nesigurna egzistencija te provokativno iznosi na vidjelo one teme o kojima se glasno ne priča, jer se oko istih javnom šutnjom stvara sumaglica tabuiziranja.
Ušljebrka upozorava čitatelja da se ne nada sladunjavosti, jer da toga kod Andreje nema.
– Tko od njezine poezije očekuje ptičice, crvene ruže, prostrane livade i bosa stopala koja preskaču žuboreće potoke, za toga nije Maltina poezija, jer će je doživjeti kao hladan tuš. Autorica ima snage i iskrenosti prema sebi i čitatelju da bez ustručavanja stvari ogoli do srži i nazove ih pravim imenom, naglasio je promotor.
Prigodom promocije Malta je otvoreno progovorila o svojoj bezuvjetnoj ljubavi prema pisanoj riječi, koja joj omogućava da izrazi svoje najdublje osjećaje, a da pritom nikome ne polaže račune.
– Sviđa mi se pisana forma u koju možeš ubaciti sve što misliš i osjećaš, ali pisanje je za mene i jedan oblik ispušnog ventila, jer mi olakšava da u pisanom obliku iznesem sve što se kroz vrijeme nakupi u meni, poručila je autorica.