Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Škara: Odluku još nismo donijeli jer je riječ o maloljetniku

16.12.2019. 07:30


Uskoro će se navršiti godina dana otkako je hrvatska javnost saznala za slučaj žigosanja u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi na Puntamici kada je učenik prvoga razreda ove škole užarenim predmetom u obliku slova ‘U’, za koji je kasnije utvrđeno da je riječ o upaljaču, opekao školsku kolegicu te još jednog kolegu.
U Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru stoga smo provjerili jesu li izvidi konačno gotovi te je li nad osumnjičenim maloljetnikom konačno donesena državnoodvjetnička odluka. No, prvi čovjek ODO-a, Ivica Škara, kaže nam da izvidi još traju.
– Do danas u navedenom predmetu nije donesena državnoodvjetnička odluka jer je riječ o maloljetnoj osobi. Nakon što se provedu sve radnje sukladne Zakonu o sudovima za mladež, koje su na dispoziciji državnom odvjetniku, bit će donesena državnoodvjetnička odluka, kazao nam je Škara.


Izvidi su tajni
S obzirom da je riječ o maloljetniku, izvidi su tajni te javnost ne može biti upoznata s njihovim rezultatima. U slučaj su uključeni i defektolozi zadarskog Centra za socijalnu skrb, pojasnio nam je općinski državni odvjetnik, što je zapravo razlog da ovoliko traju.
Situacija je, dakle, ista kao i prije tri mjeseca kada smo ODO-u postavili isto ovo pitanje. No, s obzirom da je slučaj specifičan upravo zato što je riječ o maloljetnicima, ostaje pričekati konačnu odluku Tužiteljstva. Ovaj učenik u međuvremenu normalno pohađa nastavu te čeka hoće li i koje mjere nad njim biti izrečene.
Događaj je ovo koji je, kao što znamo, sablaznio hrvatsku javnost te je ubrzo nazvan »slučaj žigosanje«, a do njega je, kao što je poznato, došlo za vrijeme nastave. O svemu su obaviješteni policija i Centar za socijalnu skrb, a o cijelom je slučaju tada za naš list progovorila i sama učenica.


Riječ je »dječjoj igri«
– Isprva nisam smjela reći profesorici što se dogodilo jer mi je jedna cura iz razreda zaprijetila da će me ozlijediti i objesiti ako ikome kažem jer se to radi drukerima. No kad smo došli na sat tjelesnog odgoja, tamo sam bila u odjeći kratkih rukava i profesorica je primijetila kako imam opekotinu na ruci te me upitala što je bilo. Tada sam rekla što se dogodilo te nas je sve skupa poslala kod pedagoginje koja mi je namazala ruku i nazvala razrednicu, ispričala nam je tada učenica, nakon što je zatražila liječničku pomoć.




»Isprva nisam smjela reći profesorici što se dogodilo jer mi je jedna cura iz razreda zaprijetila da će me ozlijediti i objesiti ako ikome kažem jer se to radi drukerima
Oštećena učenica EBT škole


Javnost je na ovaj nemili događaj više puta upozorio i njezin otac, Adem Shala, ne skrivajući razočarenje odnosom nekih institucija, posebice izjavom tadašnjeg ravnatelja škole, Joze Dragića, koji je izjavio kako je u ovom slučaju riječ o »dječjoj igri«.
No, Dragić je ubrzo smijenjen i na njegovu je mjestu već mjesecima nova ravnateljica Zdenka Sršen-Juričević, a u međuvremenu je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u školu uputila Prosvjetnu inspekciju. Upravo su oni nakon obavljenog nadzora ministrici predložili razrješenje ravnatelja Dragića. O tom prijedlogu je potom trebao odlučiti Školski odbor, no odmah potom je predsjednik Odbora, vjeroučitelj Ante Ćoza, nakon kritika javnosti otišao na bolovanje. Ćoza je nakon ovog događaja na svom Facebook profilu napisao: »Dajem punu podršku svom ravnatelju Jozi Dragiću koji trpi uvrede, podmetanje i zlostavljanje hrvatskih medija!« te dodao: »Nemam riječi. Mi smo uzorna škola, ali Sotona uvijek nađe načina da unese nemir«.


Odbili smijeniti ravnatelja
Školski odbor je ipak jednoglasno odlučio kako neće prihvatiti prijedlog za smjenu Dragića, no Ministarstvu obrazovanja nije se dopao ovakav stav škole te je ministrica Divjak smijenila ravnatelja Dragića. Ostaje tako čekati odluku Općinskog državnog odvjetništva o ovom maloljetnom učeniku, kada će se konačno znati hoće li protiv njega biti podignuta optužnica ili neće. A o tome koliko je ovaj slučaj šokirao i nadležno ministarstvo, kazuje izjava ministrice Divjak koja je članovima Školskog odbora tada jasno poručila:
– Izrazito mi je žao što je Školski odbor u Zadru prije nekoliko tjedana pobjegao od odgovornosti i nije smijenio ravnatelja škole u kojoj je učenik nanio tjelesne ozljede kolegici. Protiv učenika policija je podnijela kaznenu prijavu, a ravnatelj nije primjereno djelovao. To je, nažalost, sve češća pojava u svim sferama našeg društva i tome zaista treba stati na kraj, pojasnila je ministrica poručujući zadarskim ravnateljima, koji su se u otvorenom pismu protivili smjeni ravnatelja Dragića, kako na svima nama leži odgovornost za izgradnju otvorene i tolerantne Hrvatske te treba pokazati svojim primjerom kako se to radi, kazala je ministrica koja je na kraju smijenila ravnatelja, te roditeljima učenice i njezinoj školi sada ostaje čekati odluku Odvjetništva.