Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sveta Luce donijela božićnu čaroliju

16.12.2019. 14:45


Na poziv dobre i poslušne djece iz Sukošana, a uz pomoć Općine Sukošan, Turističke zajednice i Komunalnog poduzeća Zlatna luka d.o.o., u športsku dvoranu Osnovne škole Sukošan stigla je sveta Luca. Sveticu koja širi božićnu čaroliju s oduševljenjem je dočekalo stotine djece, roditelja, djedova i baka. Sveta Luca, koju je utjelovila odgojiteljica Luce Nadinić došla je uz pomoću vodiča Antonija Lučića. Oduševljena i razdragana djeca nisu ni primijetila da je zbog velike kiše tovar Putko ostao u štali.
Zbog zimskih uvjeta manifestacija »Sveta Luca na božićna vrata kuca« u sklopu programa Advent u Sukošanu »Božić dolazi« zbog zimskih uvjeta s trga Gornja vrata prije dvije godine premjestila se u zatvoreno, u dvoranu OŠ Sukošan, što se pokazao kao pogodak.


Zelje ispod prozora za tovarčića
– Blagdan Sv. Luce u Sukošanu ima značenje dječjeg dana. U noći uoči sv. Luce djeca bi stavljala malo slame i zelja u dvorište i ispod prozora tako da magarčić sv. Lucije ima što jesti, dok ona stavlja darove u čarapu ispod jastuka. Osim darivanja djece, običaj za Svetu Lucu je i da se sije pšenica, simbol života u kršćana, tijekom vođenja programa rekle su Judita Milković i Zlata Peričić, animatorice-voditeljice.
Fascinantni dvosatni program sastojao se od malih umjetnička djela, plesne i pjevačke točke i recitacije Leptirića, Gusjenica i Ribica iz Dječjeg vrtića Zlatna lučica, osam spektakularnih točaka učenika od prvog do četvrtog razreda, nastupa Dječjeg zbora časne sestre Davide Dizdar te plesova triju plesnih skupina Zazu show dance koreografkinje Tane Misdaris Ramić.


Zadarski suvremeni ples i božićna pjesma Vlade Dereha
Učenice trećeg razreda osnovne škole plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa iz Zadra pod vodstvom prof. Jasne Frankić Brkljačić, koracima i gipkim pokretima fascinantno su otplesale zanimljivu koreografiju naslova Lutkice pod borom.
Sve je začinilo svojevrsno pozitivno iznenađenje, Vlado Dereh, umirovljeni profesor glazbenog odgoja OŠ Sukošan, koji je napisao i skladao božićni hit, pjesmu »Sveta Luce«, koju su zajednički otpjevali učenici od prvog do četvrtog razreda.
Dječji rock-pop sastav Korona sa solistima Barbarom Lalić, Lovrom Jerakom i Tonom Vlašićem izveo je božićne pjesme uz popratni mali, ali bogati božićni sajam OŠ Sukošan, DV Zlatna lučica i KUD-a Zlatna luka.
Vrhunac je bio dolazak sv. Luce iz dalekih krajeva, koja je djeci podijelila darove po starom običaju, baš onako kako su se djeca darivala davno prije – jabukama, orasima, suhim smokvama i mendulama, a našao se i poneki bombončić karamele. Veselje je bilo neopisivo.




Mali umjetnici
Prigodni programa trajao je puna dva sata, a nastupila su vrtićka i osnovnoškolska djeca koja su izvela brojne recitacije, pjesme i plesne točke poput vrsnih umjetnika.