Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Zadarskoj županiji »planulo« svih 12 tisuća doza, stiže dodatnih 400-tinjak

16.12.2019. 14:45


Gripa se ove godine pojavila par tjedana prije od očekivanja, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo već bilježi 270 laboratorijski dokazanih slučajeva, što znači da je stvarna, višestruko veća brojka oboljelih oko tri tisuće. Na području Zadarske županije, doznajemo na zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, za sada ima samo jedna prijava.
Ove godine bila je nezapamćena potražnja za cjepivom, što potvrđuju i na zadarskom Zavodu za javno zdravstvo i u zadarskim ordinacijama obiteljske medicine. Sve naručeno cjepivo doslovno je planulo u par dana, pa su i mnogi od građana koji pripadaju kategoriji onih koji bi se trebali cijepiti i za koje je cjepivo bilo besplatno, ostali bez svoje doze.


Moguće je kupiti cjepivo u ljekarni
– Ove godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je 360.000 doza cjepiva, što je 10 posto više nego lani. Za područje Zadarske županije bilo je naručeno nešto više od 12.000 doza cjepiva, što je za 2.000 doza više nego prošle sezone, odnosno za 20 posto više. No potražnja je nadmašila sva očekivanja, navodi dr. Alan Medić, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zadar, te ističe kako će zadarski Zavod za javno zdravstvo ovih dana dobiti još dodatnih 400-tinjak doza cjepiva koje će se raspodijeliti po ambulantama za one koji se trebaju cijepiti, a nisu stigli u prvom valu.
– Za sve one koji se žele cijepiti, a neće moći dobiti cjepivo preko HZJZ-a, moguće ga je kupiti u ljekarnama i u dogovoru sa svojim liječnikom obaviti cijepljenje, navodi dr. Medić, te pojašnjava da se prije kupovine cjepiva u ljekarni pacijent treba dogovoriti s obiteljskim liječnikom o terminu cijepljenja, s obzirom da kupljeno cjepivo treba biti u tzv. hladnom lancu, odnosno cjepiva moraju biti pohranjena u hladnim komorama, te ne smiju dugo biti na neodgovarajućoj temperaturi. U ljekarnama postoji dužnost praćenja temperature u hladnjacima, ne samo zbog cjepiva već i lijekova poput inzulina, pa bi kupac nakon kupovine cjepiva protiv gripe trebao to cjepivo što prije primiti u svojoj ordinaciji.
Kao što je već poznato, ove godine prvi put je nabavljeno četverovalentno cjepivo koje sadržava četiri podtipa virusa, i to dva podtipa virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B. Četverovalentno cjepivo nije ni bolje ni jače, već uključuje više podtipova virusa gripe, što povećava šanse za zaštitu.


Veliki broj komplikacija
Za sada pojavu gripe, uz visok intenzitet, prati i veliki broj komplikacija, ističu u Nacionalnom centru za influencu pri HZJZ-u. Tako je dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu pri HZJZ-u naveo da je od ukupnog broja do sada oboljelih čak 10 posto oboljelih razvilo upalu pluća. Vidljivo je da je četvrtina oboljelih razvila teške komplikacije, a oboljeli su uglavnom iz populacije građana koji se nisu cijepili. Podsjetimo još kako je prošla sezona gripe po broju umrlih bila rekordna jer je od posljedica gripe u Hrvatskoj preminulo čak 106 osoba, dok se na zadarskom području pet smrtnih slučajeva povezuje s gripom. Najčešća posljedica gripe koja dovodi do smrtnog ishoda je teška upala pluća koja može biti virusna i bakterijska, a najčešće pogađa starije osobe i bolesnike s kroničnim bolestima. Zaraznost od gripe traje pet do sedam dana nakon pojave simptoma, a najveća je zaraznost u prva tri do četiri dana bolesti, kad su simptomi najizraženiji. Neke osobe, a posebno one oslabljenog imuniteta, te mala djeca, mogu i dulje od tog vremena širiti virus gripe.
Virus gripe, podsjećaju liječnici, širi se kapljičnim putem dok osoba kašlje ili kiše, ali i govori. Te kapljice mogu pasti na sluznice osoba u blizini (unutar jedan do dva metra udaljenosti), odnosno mogu se udahnuti. Gripa se također može dobiti dodirivanjem površina ili predmeta kao što su rukohvati, slavine, tipkovnice, telefonske slušalice, kvake i dr., na kojima se nalazi virus gripe, te dodirivanjem usta, nosa ili eventualno očiju. Jedna od bitnih preventivnih mjera u izbjegavanju zaraze je često i temeljito pranje ruku.




ZA SADA JEDNA PRIJAVA
Hrvatski zavod za javno zdravstvo već bilježi 270 laboratorijski dokazanih slučajeva, što znači da je stvarna, višestruko veća brojka oboljelih oko tri tisuće. Na području Zadarske županije, doznajemo na zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, za sada ima samo jedna prijava