Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ABA LIGA Bursać: Moramo skupiti glave, imamo svoje šanse

15.12.2020. 08:17


Od odličnog do katastrofalnog u niti 48 sati. Da, to može samo KK Zadar. Jer, ugodno su navijači bili iznenađeni s onim što su mogli vidjeti u petak putem tv-prijenosa u hrvatskom derbiju protiv Cibone kad je momčad Veljka Mršića u izgledala dobro kao nijednom do tada u sezoni, no ono svoje drugo, ružnije lice pokazali su u nedjelju u Laktašima gdje su odigrali jedno od 10 najgorih poluvremena u povijesti ABA lige, ubacivši tek 16 poena i zaključivši susret nakon solidnog prvog dijela (32:33) s mizernih 48 postignutih koševa.


Bezidejni napad
Osim Onuakua te sporadičnih bljeskova Junakovića i Cartera ostali Mršićevi igrači potpuno su podbacili. Prvenstveno se to odnosi na Mavru i Justicea koji su kombinirano u Laktašima šutirali 1-19 s tim da je kapetan ubacio taj jedini koš. Ukupan šut za tri Zadra bio je na 10 posto (2-21) i stoga sve ostalo loše nije ni za spominjati. Priznao je i Mršić nakon šestog poraza u regionalnoj ligi da se bez vanjskog šuta ne može parirati momčadima kalibra Igokee, i zato mu se ostalo nadati da će večeras protiv FMP-a ipak biti bolje.
– Zaslužena pobjeda Igokee, čestitam treneru Bajiću na odlično pripremljenoj i odigranoj utakmici. U prvom poluvremenu smo se donekle držali u egalu, međutim već od početka utakmice nismo imali dobre ideje u napadu, nismo donosili dobre odluke i lopta nam je bila statična. Tijekom cijele utakmice napad nam je bio problem, u drugom poluvremenu napad nam je bio još lošiji. Obrana nam je bila solidna do zadnjih pet minuta. Imali smo jako loš šut za tri poena i previše izgubljenih lopti. Moramo se dobro regenerirati, kako bi odigrali što bolju utakmicu danas protiv FMP-a – kazao je Mršić nakon poraza od Igokee kojeg nisu imali vremena ni pošteno isplakati jer već danas u 17 sati gostuju kod FMP-a u zaostaloj utakmici 8. kola. Bit će to Zadranima čak treća utakmica u pet dana, a ova je što se tiče borbe za ostanak još i najvažnija jer je FMP na jednoj pobjedi više i ako uopće ima lakše dvorane gdje se može konačno do novih bodova u ABA ligi onda je to dvorana u Železniku gdje se Zadar doduše osladio tek jednom, i to prije 13 godina, točnije 3. studenog 2007. (88:86).


FMP mijenjao trenera
No, tradicija nije karta na koju računaju na Višnjiku već loša forma domaćina koja govori da su dobili tek jednom u prošlih sedam utakmica. Pobijedili su uz Primorsku na otvaranju još samo Borca u 5. kolu i zato je cijenu platio trener Vladimir Jovanović, a svoj debi će na klupi danas protiv Zadra imati Bojan Đerić. Ono što očekuje Zadrane je sigurno buđenje sastava iz Železnika koji je tipičan spoj iskustva i mladosti s naglaskom da su im u rosteru uglavnom igrači na ovaj ili onaj način povezani s C. zvezdom. Pa je tu dobro poznati vješti razigravač Filip Čović, rutiner Sava Lešić te perspektivni tercet kojeg čine Lazarević-Nenadić-Đorđević. A nekoć je član Pantera iz Železnika bio i Aleksandar Bursać koji se nada pobjedi Zadra unatoč katastrofalnom izdanju protiv Igokee.
– Kao što nismo imali vremena proslaviti utakmicu protiv Cibone, isto tako nemamo vremena da analiziramo igru protiv Igokee. Danas gostujemo kod FMP-a i moramo skupiti glave jer oni su dobra momčad koja je kao i mi u sličnom poziciji. Ne igraju dobro u zadnje vrijeme i mislim da imamo svoje šanse te se nadam pobjedi – istaknuo je Bursać.




Utakmice Zadra u ABA ligi s najmanje postignutih koševa
9.10.2015.        ››› Budućnost – Zadar 78:47
13.12.2020.       ››› Igokea – Zadar 72:48
6.10.2015.        ››› Zadar – C. zvezda 49:56
9.3.2011.        ››› Partizan – Zadar 85:50
28.12.2015.        ››› Zadar – Budućnost 52:65
8.1.2011.        ››› Olimpija – Zadar 78:53
5.1.2014.        ››› Zadar – Budućnost 57:64
24.12.2015.        ››› C. zvezda – Zadar 83:57
9.11.2019.        ››› Zadar – Partizan 57:72
27.1.2010.        ››› Hemofarm – Zadar 67:58


Onuaku MVP 10. kola, Justice u najgorih 10 ikad
U pravom moru negativnih rekorda koji su isplivali nakon zadarske blamaže u Laktašima našao se i jedan pozitivan primjer. Radi se o Chinanuu Onuaku koji je u drugoj najgoroj utakmici Zadra po postignutim koševima u povijesti ABA lige uspio postati najkorisniji igrač cijelog 10. kola. Nevjerojatno, ali ipak istinito. Onuaku je ostvario protiv Igokee valorizaciju 28, dok je Filip Petrušev iz Mege imao 26 indeksnih poena. Zadarski Amerikanac je u Laktašima ubacio 20 poena, uhvatio 11 lopti i uz to imao dvije asistencije, dvije ukradene lopte i jednu blokadu. Zanimljivo da je ostatak njegove momčadi ostvario ukupnu valorizaciju 11, a recimo Kodi Justice je imao valorizaciju minus 11 što se, po košarkaškom statističaru Miroslavu Nađu koji je objavio tu informaciju na svom twitter profilu, svrstava u 10 najgorih individualnih učinaka u povijesti ABA lige.