Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NINSKOM UGOSTITELJU VELJKU ŠALOVU KORONAVIRUS DONIO NEIZVJESNOST Ogromna ulaganja, restoran zatvoren

15.12.2020. 09:48


Prije samo 10-ak mjeseci nitko od nas nije čuo za koronavirus – virus koji će se raširiti među ljude, donijeti pandemiju bolesti COVID-19 i promijeniti živote milijardi ljudi.
– Koronavirus je promijenio apsolutno sve uzrokujući pritom prestanak uobičajenog svakodnevnog funkcioniranja, donio je sveopću neizvjesnost, ističe Veljko Šalov, uspješni, poznati ugostitelj iz Nina.
Šalov je, naime, vlasnik kultnog restorana Aenona u centru stare jezgre Nina, nasuprot crkve svetog Križa iz 9. stoljeća, svjetski poznatog spomenika starohrvatskog crkvenog graditeljstva, najmanje katedrale na svijetu.
– Nakon katastrofalne poplave u rujnu 2017. koja je u Ninu napravila velike štete započeli smo se oporavljati u turističkoj sezoni 2018., dok smo protekle 2019. godine, što se tiče ugostiteljstva, mogli biti u potpunosti zadovoljni i pokrenuti nova ulaganja u ugostiteljske objekte, kazao je Šalov koji je zbog koronavirusa nakon ljetne sezone zatvorio vrata restorana.


Ugostiteljska tradicija
– Restorant Aenona s radom je započeo još 1977. godine i uvijek se u njega nešto ulaže. Kako na ljetnoj terasi imamo 80 do 100 sjedećih mjesta krenuli smo u nadasve zahtjevno ulaganje u unutarnje uređenje restorana koji sada može biti i kongresna sala kapaciteta 100 sjedećih mjesta kako bi uspješno poslovali i izvan turističke sezone, priča Šalov, čiji je otac još 1959. godine u centru Zadra kod crkve sv. Stošije imao konobu.
Nakon prvog zatvaranja ili lockdowna u ožujku kada je između ostalog zabranjen rad ugostiteljskim objektima, došla su toplija vremena, broj oboljelih je bio manji i turisti su se počeli vraćati u Hrvatsku i Nin.
– Glavni je problem što ovogodišnja sezona zbog pandemije, te od polovice kolovoza ulazak u crvenu listu naših najznačajnijih turističkih država, nije bila kao prošlih godina te se teško pokrivaju troškovi za hladan pogon, porezna i druga davanja. Uz sve probleme započete početkom ožujka, proljetnog zatvaranja restorana i prekratke turističke sezone da smo nakon ove turističke sezone ostali otvoreni ušli bismo strmoglavo u negativni saldo, kaže Šalov, istaknuvši kao je vođenje restorana od protekle godine preuzeo sin Jurica, profesionalni kuhar.


Od Grada Nina zasad ništa
Vlada je u sklopu potpore poduzetnicima u poteškoćama za očuvanje radnih mjesta odnosno isplate plaća radnicima, u travnju s 3.250 kuna povećala na 4.000 kuna neto kao i preuzimanje davanja na tih 4.000 kuna.
– Nismo bili baš zadovoljni državnim subvencijama, ali bolje išta nego ništa. Od Grada Nina zasad nismo dobili ni lipe. Obećali su popust na obveze plaćanja komunalne naknade, ali zasad ništa. Uplatnice redovito dolaze, ali kako je obećanje, vjerojatno će se i ispuniti do kraja godine, nada se Šalov, općinski vijećnik već 27 godina, još od 1993., te dva puta kandidat za gradonačelnika Nina.
Vlasnici kafića, restorana i konoba koji su krajem studenog stavili ključ u bravu još uvijek imaju velika očekivanja od Vlade.
– Očekujemo od Vlade da obešteti vlasnike i da djelatnici dobiju svoje plaću od 4.000 kuna kako je Vlada najavila kad su zatvoreni svi ugostiteljski objekti. Od toga se nitko neće obogatiti, ali će pomoći pokriti tekuće troškove, istaknuo je Šalov.
Devet mjeseci od početka pandemije i mjera mnogi koji su i imali zalihe su ih potrošili, ne radi se, ugostiteljski objekti, osim onih za dostavu, su zatvoreni.




Božićna želja – »staro normalno«
– Dobro je poznato kako je razdoblje uoči Božića udarno razdoblje za nas ugostitelje, međutim, ove godine sve je drugačije. Svjesni smo da će oporavak ugostitelja od korona krize biti težak i dugotrajan i da je neizvjesno kada će do toga doći, zbog čega bi ugostiteljima mjere za očuvanje radnih mjesta znatno pomogle. Opstanak i oporavak neće biti moguć bez pomoći Vlade, banaka, povoljnih kredita za ugostitelje i mjera za radna mjesta, naglašava Šalov.
Ako restorani i otvore svoje vrata, tradicionalno slabi mjeseci za ugostitelje, siječanj i veljača, sigurno neće pridonijeti oporavku.
-Treba preživjeti do proljeća i Uskrsa, doći će lijepo vrijeme i turisti, naravno ako se uspije zaustaviti koronavirus u što osobno i vjerujem. Do povratka na »staro normalno« treba sačuvati zdravlje i s puno optimizma dočekati glavnu turističku sezonu 2021. U nadi je spas, zaključuje Šalov.


»Opstanak i oporavak neće biti moguć bez pomoći Vlade, banaka, povoljnih kredita za ugostitelje i mjera za radna mjesta«
Veljko ŠALOV


»Očekujemo od Vlade da obešteti vlasnike i da djelatnici dobiju svoje plaću od 4.000 kuna kako je Vlada najavila kad su zatvoreni svi ugostiteljski objekti. Od toga se nitko neće obogatiti, ali će pomoći pokriti tekuće troškove«
Veljko ŠALOV