Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VICKOVIĆ: Online nastavom smanjit ćemo kontakte među učenicima

15.12.2020. 08:26


Sve hrvatske škole, pa tako i one u Zadarskoj županiji, nastavu od jučer održavaju po C modelu, odnosno online putem. Jedan od najvažnijih razloga, kako nam kažu u Županijskom stožeru civilne zaštite, je prijevoz učenika i njihovo druženje prije i nakon škole.
Iako je Nacionalni stožer civilne zaštite u novom paketu mjera borbe protiv covida odredio čak i popunjenost autobusa do maskimalno 40 posto kapaciteta, ova se mjera pokazala teško provedivom jer će tek rijetki paziti na to hoće li ući u autobus procjenjujući kolika je njegova popunjenost. Osim toga, riječ je o mjeri koju je, pogotovo u prijevozu učenika, jako teško pratiti budući da bi u svakom autobusu trebalo biti i član postrojbe Civilne zaštite.
Porast broja oboljelih stoga je učvrstio Vladinu odluku o online nastavi za koju je i sam ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao kako je očekivana jer smanjuje kontakte u školama i prijevozu učenika. Načelnik Županijskog stožera, Šime Vicković, podržava ovu odluku napominjući kako je upravo javni prijevoz bio veliki problem te je C model nastave zasada najbolja opcija.
– Online nastavom smanjit ćemo i kontakte među učenicima izvan nastave jer koliko god se učenici pridržavali mjera u školi noseći maske i držeći distancu, u autobusima i druženjima prije i poslije škole situacija je sasvim drugačija, osobito u autobusima gdje je teško držati distancu. Naša županija nema velik broj pozitivnih učenika, no ovakva je mjera potrebna jer mladi ljudi često nemaju simptome, pa koronu prebole ni ne znajući da su je imali. Problem je, međutim, kada je prenesu starijima te dalje šire virus, zaključuje Vicković.
Prednost je i to što uskoro slijede zimski praznici te epidemiolozi smatraju kako bi, uz online nastavu, ovakve mjere već kroz nekoliko tjedana mogle dati znatno bolju epidemiološku situaciju.