Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ZBOG ISPLATE USKRSNICA NEMA BOŽIĆNICA Grad Zadar neće isplaćivati božićnice umirovljenicima

15.12.2020. 09:12


Unatoč gospodarskoj situaciji prouuzročenoj koronakrizom, velik dio gradova u Hrvatskoj odlučio je isplatiti božićnice umirovljenicima, čak ih i povećavajući, dok su neki odustali od njih. Među njima je i Grad Zadar koji je iz svojega proračuna ove godine izdvojio novac za uskrsnice i to je, kako navode, razlog zašto ni ove godine neće isplatiti božićnice.
– Grad Zadar neće isplaćivati božićnice umirovljenicima, već su u proračunu za 2020. godine bila osigurana sredstva za uskrsnice umirovljenicima, stoji u njihovu odgovoru.
U Gradu su još 2018. pojasnili kako značaj svojim umirovljenicima pridaju isplaćujući im uskrsnice u ukupnom iznosu od oko milijun kuna, zbog čega iz proračuna ne mogu izdvojiti i sredstva namijenjena umirovljenicima za blagdanski ručak. Uskrsnice su inače iznosile 200 kuna i to za one čija je mirovina bila manja od dvije tisuće kuna, a iduće je godine Grad povećao ovaj iznos kako bi što više umirovljenika moglo dobiti uskrsnice.
Veseliji od zadarskih umirovljenika zasigurno će biti oni u Umagu koji je, prema podacima o isplati božićnica svakog pojedinog grada, apsolutni hrvatski rekorder. Naime, oni će svojim umirovljenicima dati božićnicu od tisuću do četiri tisuće kuna, s tim da se ova potonja odnosi na one s najmanjom mirovinom. Grad Split, pak, daje 500 kuna svojim umirovljenicima, a ostali uglavnom po 300 i 200 kuna.
Zanimljivo je da je Grad Zadar ovogodišnje uskrsnice svojim umirovljenicima isplatio početkom ljeta, s obzirom da je isplata, zbog koronakrize, bila privremeno odgođena.