Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Katastarska izmjera najvažniji tkonski projekt

Autor: Ivana Burica

15.01.2008. 23:00


Zamjenik načelnika Općine Tkon Vojko Bobić ističe da se za to povećanje proračuna najvećim dijelom može zahvaliti katastarskoj izmjeri koja je započela krajem listopada 2007. godine i koja će trajati oko dvije godine
Proračun Općine Tkon za 2008. godinu planiran je na oko 5 milijuna kuna te će, ako bude i ostvaren u tom iznosu, biti čak 2 milijuna veći od lanjskog.Zamjenik načelnika Općine Tkon Vojko Bobić ističe da se za to povećanje najvećim dijelom može zahvaliti katastarskoj izmjeri koja je započela krajem listopada 2007. godine i koja će trajati oko 2 godine.
Izmjerom do zemljišnih knjiga – Katastarska izmjera u punom je jeku i to je, možemo kazati, najvažniji projekt koji se trenutačno realizira u općini Tkon. Upravo ovih dana započelo je potpisivanje ugovora o sufinaciranju izmjere između posjednika i Općine. Naime, 40 posto troškova financiraju građani na čijim će se parcelama vršiti izmjera, a ostalih 60 posto osigurava Državna geodetska uprava. Ukupna vrijednost radova iznosi 5,7 milijuna kuna bez PDV-a, a Općina s građanima tijekom dvije godine izmjere mora osigurati oko 2,7 milijuna kuna, pojašnjava Bobić. Izvođač radova je Geodetski zavod d. d. Split, a važno je napomenuti da će ovim projektom tkonsko područje konačno dobiti aktualne zemljišne knjige budući da su one postojeće i više nego zastarjele. Zadnja katastarska izmjera u Tkonu izvršena je, naime, još u doba autro-ugarske uprave!Prošle je godine započela i sanacija južne strane tkonske luke kojoj je u cilju sprječavanja daljnjeg urušavanja pojačan nasip. Za tu je namjenu od nadležnog Ministarstva traženo 1,5 milijuna kuna, a ostvareno je 300.000 kuna pa se ove godine očekuje priljev dodatnih sredstva te nastavak radova.
Dvoetažni vatrogasni dom – U tijeku je rješavanje UPU-a za obalni pojas Tkona, naselje Glavičina te TN Sovinje. Ovi su prostorno planski dokumenti već izrađeni te su poslani na suglanosti. Očekujemo da će biti usvojeni do ljeta, te će se potom krenuti u izradu Detaljnog plana uređenja za izmještanje trajektnog pristaništa iz samog centra Tkona. Trajektno pristanište već odavno ne zadovoljava potrebe sve većeg prometa, a najveći su problem automobili koji čekajući red za trajekt potpuno zakrčuju središnju prometnicu kroz mjesto. Voda nam je u tom smislu došla do grla te je neophodno poduzeti sve kako bi se pristanište što prije izmjestilo nekih 300-tinjak metara zapadno od sadašnje pozicije. Riječ je o lokaciji bliže ulazu u Tkon na kojoj će biti mjesta za gradnju prilazne ceste, okretišta i parkinga, pojašnjava Bobić. Od zamjenika tkonskog načelnika doznajemo i da je potpisan ugovor za izradu glavnog projekta za sustav odvodnje općine Tkon. Projekt bi trebao biti gotov do kraja 2008. godine, a izrađuje ga Hidroprojekt iz Zagreba. Vrijednost radova iznosi 1,5 milijuna kuna, a u omjeru 50 prema 50 posto financiraju ih Hrvatske vode i Općina Tkon.– Od zanimljivijih projekata s čijom realizacijom računamo u ovoj godini je izgradnja vatrogasnog doma. Ovaj projekt vodi DVD Tkon koje je u kontaktu s različitim sponzorima koji su već obećali sredstva za gradnju. Ishodovana je lokacijska dozvola, a još se čeka građevinska. Tu je došlo do malog zastoja budući da je zemljište na kojem će se graditi vatrogasni dom ranije bilo uknjiženo na Općinu Tkon u međuvremenu uknjiženo na Republiku Hrvatsku, navodi Bobić.No u svakom se slučaju očekuje da će i taj problem uskoro biti riječen te da će Tkon već tijekom 2008. godine dobiti dvoetažni vatrogasni dom s prostorom ukupne površine od 300 metara kvadratnih.
_________________
Katičin se vraća u lipnju Vojko Bobić je na dužnosti v.d. načelnika Općine Tkon od 18. lipnja 2007. godine te će na toj funkciji ostati najvjerojatnije do kraja lipnja ove godine kada bi se načelnik Danijel Katičin trebao vratiti s jednogodišnje specijalizacije u SAD-u. Podsjetimo da je Katičin jedan od 120 mladih stručnjaka iz cijeloga svijeta te jedan od dvojice iz Hrvatske, kojega je Vlada SAD-a izabrala za jednogodišnju specijalizaciju u sklopu Akademskog i stručnog programa Hubert H. Humprey Fellowship. Riječ je o programu kojim se stipendira specijalizacija najistaknutijih mladih potencijala iz raznih znanstvenih područja. Katičin je izabran kao politolog, a u programu sudjeluje i jedna osoba iz Rijeke. Školovanje u cijelosti financira američko Ministarstvo vanjskih poslova, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH osiguralo je sredstva za put.Kako nas je informirao njegov zamjenik Bobić, Katičin je u stalnom kontaktu e-mailom s općinskom vodstvom u Tkonu te je o svemu informiran.