Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Časne žele povratak benediktinaca u Sv. Krševan

Autor: Elza Radulić-Toman

15.01.2009. 23:00
Časne žele povratak benediktinaca u Sv. Krševan

Foto: Vedran SITNICA



Zadovoljne smo obnovom Sv. Krševana, a bit ćemo i zadovoljnije ako se u nekadašnji samostan uz crkvu Svetog Krševana, u kojemu je danas muzej, vrate benediktinci koji su nekada tamo živjeli, kazala je časna majka, podsjetivši i da su one poslije Drugoga svjetskoga rata živjele u porušenom samostanu, koji se i danas još obnavlja


U povodu blagdana Svete Stošije već po  tradiciji zadarski je gradonačelnik sa svojim suradnicima jučer posjetio samostan  benediktinki i časnoj majci  Anastaziji Čizmin čestitao  imendan. Ovaj lijepi običaj  uveo je još 1995. godine ondašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta, kojemu je također 15. siječnja rođendan.
Gradonačelnik Živko Kolega je pozdravljajući benediktinke kazao da je blagdan  Sv. Stošije, naslovnice zadarske katedrale i zaštitnice  grada, ujedno i veliki dan za  Hrvatsku, jer su toga dana  prije 17 godina članice EU  priznale samostalnu Hrvatsku. Među ostalim, podsjetio  je i da je počela obnova crkve  Sv. Krševana u čemu sudjeluju i zadarske benediktinke, koje su za to izdvojile  dio potrebnih sredstava zajedno s Gradom Zadrom i  Nadbiskupijom.
Časna majka Anastazija je  rekla da su sve benediktinke  jednoglasno odlučile da će  pomoći obnovu Sv. Krševana, jer time djelomično  vraćaju samostanu Sveti  Krševan dar koji je on u  davnoj prošlosti njima dao,  kada su dobile crkvu i posjed  na kojemu one prebivaju već  tisuću godina.
– Zadovoljne smo obnovom Sv. Krševana, a bit ćemo  i zadovoljnije ako se u nekadašnji samostan uz crkvu  Svetog Krševana, u kojemu  je danas muzej, vrate benediktinci koji su nekada tamo živjeli, kazala je časna  majka, podsjetivši i da su one  poslije Drugoga svjetskoga  rata živjele u porušenom samostanu, koji se i danas još  obnavlja. U njegovu su zvoniku, kako je poznato, dva  puta dosad uspjele sačuvati  veliko zadarsko blago, riznicu poznatu kao Zlato i  srebro Zadra. Inače, jučer su  goste prvi put primile u novoj dvorani, koja će biti namijenjena i održavanju koncerata učenika njihove glazbene škole.
– Želimo da nas građani  Zadra podrže, jer i mi se za  njih svakodnevno molimo,  kazala je časna majka koja je  i ovoga puta naglasila da je  kriza u obiteljima koje imaju  premalo djece utjecala i na  to da i one nemaju dovoljno  svojih članica. Trenutačno ih  je 19, a optimalan broj za  ovaj samostan bio  bi do 25  benediktinki.
Časne su, kao što je to  običaj i ovoga puta zapjevale  i goste počastile svojim poznatim kolačima i likerom za  koje se vjeruje da su najbolji  u Zadru. Gradonačelnik je  časnoj majci Anastaziji za  rođendan darovao prekrasan  šal i dvije monografije, onu o  zadarskim orguljama i monografiju Ante Orlića, a svim  benediktinkama pozlaćeni  grb Svetoga Krševana.