Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Imao je srce iz kojeg su tekle ljubav i dobrota

Autor: Šefik Nadarević

15.01.2009. 23:00
Imao je srce iz kojeg su tekle ljubav i dobrota

Foto: Sebastian GOVORČIN



U HKK Zadar predstavljen je film o životu i radu poznatog zadarskog pedijatra. Sve što je autor filma Bernard Kotlar vidio primamljivo, kako u statičkom tako i u dinamičnom stanju, odnosno u pokretu i mijeni, znalački je inkorporirao u fabulu o našem velikom doktoru i o našem velikom čovjeku dr. Peroviću, i time napravio izuzetno djelo koje ovjekovječuje njegovu plemenitost i dobrotu


Pred golemim  brojem Zadrana, obožavatelja  lika i djela prof. dr. Slavka  Perovića, prošlog utorka, 14.  siječnja, u Hrvatskoj kazališnoj kući u Zadru promoviran  je dokumentarni film o njegovu životu i radu “Barba  Slavko – dobri duh Zadrana”,  napravljen u povodu obilježavanja njegove smrti – umro  je 16. siječnja 2007. Film je  napravljen pod okriljem Matice Zadrana, a autor je Bernard Kotlar.
Prije prikazivanja filma u  “govoru dobrodošlice” na ovu  predstavu nazočnima se obratio aktualni predsjednik Matice Zadrana, Ivan Babić. U  ime Upravnog odbora Matice  i u svoje ime srdačno je pozdravio nazočne, koji su se  odazvali pozivu za zajedničko  prisjećanje na Barba Slavka,  uz izdvajanje obitelji pokojnog dr. Slavka Perovića, predstavnika Crkve, župana Zadarske županije i njegove suradnike, Stipu Zrilića, te gradonačelnika Grada Zadra i  njegove suradnike, dr. Živka  Kolegu.
Zahvalna Matica
– Mi u Matici Zadrana, na  čijem je čelu kao prvi predsjednik Barba Slavko djelovao  od samog osnutka 1993. do  prosinca 2004., a kao moralni  autoritet i kasnije kao počasni  i doživotni predsjednik, bili  smo njegovom smrću neugodno i bolno zatečeni. Mi smo  ga voljeli i s velikim poštovanjem bili zahvalni za sve što  je kroz Maticu napravio. Zato  smo mu se ovim filmom željeli  na dostojan način odužiti…,  naglasio je Babić.
– Osim gospodina Bernarda  Kotlara, kojemu smo povjerili  izradu ovog dokumentarnog  filma, velikim osobnim angažmanom pomogli su nam dr.  Mirko Jamnicki-Dojmi i Ivica  Matešić-Jeremija, koji su uložili znatan trud i kroz zamišljeni scenarij približili nam  osobu sada već zvanu i kao  “Dobri duh Zadra”, ocjenjuje  Babić.
Sjajan znalac povijesti  medicine
Potom se na ekranu pojavljuje film o prof. dr. Slavku  Peroviću. Nižu se životne scene o čovjeku širokih vidika i  afiniteta. Bio je, vidimo, poklonik umjetnosti i estetike,  sjajan znalac povijesti medicine, izvrstan akter umjetničke fotografije, poeta, svirao je  violinu, ali je volio i jazz. Izuzetno je volio likovne umjetnosti, posebno slikarstvo  Van Gogha, tu sjajnu i “žestoku” Vincentovu paletu. Nižu  se na ekranu različite scene  koje oslikavaju dr. Perovića  kao velikog liječnika pedijatra, pjesnika, sportaša, humanista, altruista, filantropa…  Autor je dvjestotinjak radova i  nekoliko knjiga iz područja  svoje struke – nezaobilazan  materijal za svakog iole savjesnog istraživača razvoja pedijatrijske misli, povijesti medicine, te ostalih humanističkih područja koja je proučavao. O njemu u filmu govore: Ruža Šoba, medicinska  sestra, dr. Mirko Jamnicki  Dojmi, dr. Ivan Moković, dr.  Ivan Matulić, publicist Drago  Marić, povjesničar i publicist  Abdulah Seferović i Ivan Babić. Slušamo i vrsne glumačke  glasove Milene Dundov i  Zlatka Košte. Tekstom scenarija koji su čitali doprinijeli  su ugodi događaja koji se u  dvorani odvijao.
Čovjek uvijek jedino  mjerilo vrijednosti
Svaki od govornika u sklopu  emitiranja filma, svojim vjerodostojnim osvjetljavanjem  lika i djela dr. Perovića, uz  izvrsnu Kotlarovu sintezu sadržaja, ovaj su film učinili “filmom istine” i film je doista  “autentična snimka” života velikog nam i dragog Barba  Slavka. Sve što je autor vidio  primamljivo, kako u statičkom tako i dinamičnom stanju, zapravo, u pokretu i mijeni, znalački je inkorporirao  u fabulu o našem velikom  doktoru i o našem velikom  čovjeku i time napravio izuzetno djelo koje ovjekovječuje  njegovu plemenitost i dobrotu. Film doista može biti snažan nastavni instrument i zorno svjedočiti mladim generacijama kao ideja vodilja  kroz život i pokazati im kako  je čovjek uvijek jedino mjerilo  vrijednosti.
Publika u dvorani, doslovno, bila je oduševljena onim  što je vidjela i doživjela tijekom emitiranja ovog filma.  Na kraju, svaki sudionik ove  večeri na dar je dobio primjerak prikazanog DVD-a, na  čijem se kraju – dakle poslije  filma koji smo gledali, nalaze  izjave o dr. Peroviću – Miljenka Duele, Zadranina u Rimu, zaposlenog na RAI televiziji, Ivice Matešića Jeremije i Tomislava Perovića koji  živi i radi u Švicarskoj. U  predvorju Male dvorane, član  Matice Dubravko Milin iz caffe bara “Atrij”, uz pomoć  Udruženja obrtnika, za sve je  posjetitelje priredbe priredio  malo čašćenje.