Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Miočić: Harač na mala vrata

Autor: Siniša Klarica

15.01.2009. 23:00
Miočić: Harač na mala vrata

Foto: Zvonko KUCELIN



Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je prije tri dana novi način prijave poreza na dohodak za pomorce u međunarodnoj plovidbi. Sukladno odredbama Pomorskog zakonika i odgovarajućim provedbenim propisima, lučke kapetanije će svim pomorcima u međunarodnoj plovidbi na kućnu adresu poslati potvrdu o broju dana u međunarodnoj plovidbi u 2008. godini, uključujući i dane izvan plovidbe, odnosno dane provedene na putovanju, školovanju u inozemstvu i liječenju koji su vezani uz određenu plovidbu.
Ovu potvrdu pomorci u međunarodnoj plovidbi moraju priložiti kod godišnje prijave poreza na dohodak, koju podnose i ostali porezni obveznici, najkasnije do 2. ožujka 2009. godine, s obzirom da je subota posljednji dan veljače. Prijava poreza na dohodak podnosi se izravno ili poštom Poreznoj upravi, a može je podnijeti pomorac ili osoba koju je opunomoćio. Svi pomorci u međunarodnoj plovidbi su dužni podnijeti poreznu prijavu bez obzira je li ukupni zbroj dana na potvrdi veći od 183 ili ne! Sukladno Pomorskom zakoniku i Pravilniku o porezu na dohodak, svi pomorci koji na potvrdi o broju dana u međunarodnoj plovidbi budu imali 183 dana ili više, ne podliježu godišnjem obračunavanju poreza na dohodak.
U zadarskoj ispostavi Sindikata pomoraca Hrvatske nisu oduševljeni ovom odredbom. Voditelj zadarskog ureda Sindikata pomoraca Marko Miočić kaže da je to uvođenje harača na mala vrata.
– Kad je pomorac kući, on tad nema zarade, a zauzvrat mu država ništa ne daje. Pogledajte samo situaciju u zdravstvu. Pomorac plaća zdravstveno osiguranje, a kad mora potražiti liječničku pomoć tad se mora obratiti privatniku, jer kod ovih drugih ne može doći na red. Uz sve te nelogičnosti i opterećenja nadovezuju se i skupi breveti koji svaki košta oko 20.000 kuna. Iako za polaganje mnogih treba radnog iskustva, neki od njih mogli su biti dio programa nastave u srednjoj i visokoj pomorskoj školi te na pomorskom fakultetu, nizao je primjere zbog kojih bi pomorci trebali biti nezadovoljni najnovijim odredbama koje je propisalo resorno ministarstvo.
Najgore izgleda činjenica koja ukazuje da se stvari vrlo sporo miču s mrtve točke. Npr. sve do prije dvije-tri godine, pomorci su morali polagati tzv. B-2 ispit bez kojeg nisu uopće mogli dobiti pomorsku knjižicu, iako su završili srednju ili višu pomorsku školu ili fakultet. Također, kaže Miočić, Ministarstvo financija RH je prevarilo pomorce jer umjesto 700,00 kuna olakšice po danu provedenom na brodu, ostalo je 400,00 kuna.
– Ovim će se otvoriti mogućnost da pomorci negdje drugdje prijave boravak, poput nekih sportaša koji se busaju da su veliki patrioti i domoljubi. Naš pomorac, cijelu svoju plaću u devizama ostavi u Hrvatskoj, a zauzvrat ne dobiva od te države ništa, rekao je na kraju svog kratkog komentara Marko Miočić.