Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nastavak suđenja razbojniku iz “Pijora”

Autor: Minja Gugić

15.01.2009. 23:00
Nastavak suđenja razbojniku iz “Pijora”

Foto: Filip BRALA



Suđenje bi se danas trebalo nastaviti nakon više od mjesec dana stanke zbog obavljanja sudsko-medicinskog vještačenja ozljeda žrtve. Na prošloj raspravi optuženi Knežević se izjasnio kako se, prema optužnici, ne osjeća krivim te se ispričao prodavačici kojoj je nožem prerezao vrat


Nakon više od  mjesec dana stanke zbog obavljanja sudsko-medicinskog  vještačenja ozljeda žrtve, danas bi se na Županijskom sudu u Zadru pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Boris  Radman trebalo nastaviti suđenje protiv 20-godišnjeg  Marka Kneževića koji je optužen za razbojstvo i pokušaj  teškog ubojstva iz koristoljublja.
On se na prošloj raspravi na  samom početku dokaznog postupka, izjasnio kako se ne  osjeća krivim na način kako  mu je to optužnicom stavljeno  na teret, a svoju će obranu,  prema savjetu braniteljice postavljene po službenoj dužnosti Tanje Budimir, iznijeti  na kraju dokaznog postupka.
Knežević je, podsjećamo,  početkom srpnja prošle godine, maskiran i naoružan nožem ušao u trgovinu “Pijor”  koja se nalazi u blizini Vatrogasnog doma u Zadru i  teško ozlijedio nožem u predjelu grkljana 31-godišnju prodavačicu Krajnu Krajnović  koja je na prošloj raspravi i  svjedočila.
Bilo je doista uznemirujuće  i potresno slušati njezino svjedočanstvo, osobito kada je detaljno opisivala što je sve proživjela.
– Onog trenutka kad mi je  uperio nož, mislila sam da mi  je to posljednji dan života, ne  želim se toga niti sjetiti. Nakon što me napao, bacila sam  novac na pod i nisam se opirala već sam htjela izaći vani.  Kad je vidio da se krećem  prema vratima, krenuo je za  mnom, uhvatio me za rame,  prislonio uz policu i zabio nož  u vrat. Nakon toga sam sjela  jer su mi otkazale noge, a oko  mene se stvorila lokva krvi –  ispričala je tada Krajnovićeva,  na što joj se Knežević ispričao  rekavši da mu je “jako žao”.
Knežević ju je nožem razrezao po vratu i teško ozlijedio štitnjaču, udarcem nogom slomio joj je nos, a nesretna mlada žena zadobila je i  više hematoma po cijelom tijelu.
Sve se završilo sretno i bez  većih posljedica, samo zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji, ali je 31-godišnja  prodavačica ipak nekoliko dana bila hospitalizirana na Odjelu otorinolaringologije zadarske Opće bolnice, no posljedice pretrpljenog straha i  šoka osjeća još i danas.
Nakon što ju je teško ozlijedio, Knežević je pokupio sav  novac koji je našao u blagajni,  a riječ je o oko dvije tisuće  kuna i pobjegao. No, nije daleko odmaknuo jer su policajci munjevitom akcijom blokirali cijelu četvrt i ubrzo ga  uhvatili, priveli u policijsku  postaju na krim obradu te je  potom priveden i istražnom  sucu koji ga je pritvorio.
Knežević se pred sucem,  kao i u policiji tijekom krim  obrade branio šutnjom, međutim, policajci su ga povezali  s pljačkom vještačenjem krvi i  košulje koju je imao na sebi.  “Krunski” dokaz da je upravo  on brutalni razbojnik je snimka samog čina razbojstva i  napada na prodavačicu koju je  zabilježila nadzorna kamera u  trgovini.
Knežević je, inače, od ranije  poznat policiji zbog zlouporabe droge, a ovu je pljačku  počinio samo 20-ak dana nakon što je pušten iz Zavoda za  preodgoj maloljetnika u Turopolju, jer mu je izrečena  odgojna mjera zbog niza razbojstava.
O Marku Kneževiću svoje  je mišljenje na početku suđenja iznijela i sudska vještakinja psihijatrijske struke  dr. Vera Klarić, koja je za  njega rekla da je još uvijek u  fazi adolescencije koja, inače,  traje do čovjekove 22. godine  života.
Psihijatrica je potvrdila da  je Knežević ovisnik o heroinu  te je kod njega prisutan poremećaj strukture ličnosti, a u  vrijeme počinjenja kaznenog  djela, kako je rekla dr. Vera  Klarić, bio je smanjeno ubrojiv jer je, prema njegovoj priči,  toga dana uzeo heroin i pio  alkohol.