Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Produženi “Dani masline”

Autor:

15.01.2009. 23:00
Produženi “Dani masline”


Zbog velikog broja zainteresiranih maslinara od ove smo godine odlučili “Dane masline” organizirati u dva dana – 27. i 28. veljače. Prvi dan u multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru bit će predavanje, a drugi dan ćemo u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku održati prodajno-izložbeni sajam maslinara, kazala je Jelena Gulan


Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa  i nutricionista Zadarske županije i ove godine organizira već  tradicionalne “Dane masline”  koji će se održati 27. i 28.  veljače 2009. godine u Zadru.
Predavanje i izložba
 – Zbog velikog broja zainteresiranih maslinara čiji je  odaziv iz godine u godinu sve  veći, od ove smo godine odlučili “Dane masline” organizirati u dva dana. Tako će prvi  dan u multimedijalnoj dvorani  Sveučilišta u Zadru biti održano stručno predavanje o  maslinama, odnosno o njihovoj rezidbi, zaštiti, utjecaju  zriobe ploda na kvalitetu maslinova ulja te o nutritivnim i  gastronomskim vrijednostima  maslinova ulja. Drugi dan ćemo u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku održati prodajno-izložbeni sajam maslinara i svih onih koji se bave  maslinarstvom. Na sajmu će  oni moći pokazati svoje ulje,  ali i brojne proizvode od maslinova ulja, rekla nam je predsjednica Udruge Jelena Gulan  i dodala da će se drugog dana  proglasiti pobjednici, odnosno  maslinari s najkvalitetnijim  uljem.
Maslinovo ulje i ove će se  godine slati na kemijsku i organoleptičku analizu, odnosno  senzornu analizu maslinova  ulja. Gulan je objasnila da je do ove  godine kemijsku  analizu obavljao  Zavod za javno  zdravstvo u Zadru,  dok se organoleptička analiza radila  u Splitu. Međutim,  od ove godine se organizaciji “Dana  masline” pridružila i  Udruga senzorskih  analitičara “Olea”  koja će obavljati  senzorsku analizu  ulja u Zadru.
Ulje sve  kvalitetnije
 – Ovo je jedanaesta godina zaredom  da se održavaju “Dani masline”  i svake godine imamo dobar  odaziv maslinara. Lani smo  primjerice, imali 110 uzoraka  maslinova ulja, a ove godine će  nam se pridružiti maslinari iz  drugih županija, rekla je Gulan i dodala da su im se već  javili iz Udruge dalmatinskih  uljara Skradin, tako da očekuju veći broj maslinara iz Šibensko-kninske županije. Pored njih javljaju se i zainteresirani maslinari s područja  Istre i dalmatinskih otoka, kao  što su Brač i Hvar.
Pored kemijske i organoleptičke analize na “Danima masline” izradit će se i rang lista  svih natjecatelja te radijalni dijagram s kojeg će moći očitati  kvalitetu svoga ulja te rezultate. Osim toga, svim natjecateljima će se dodijeliti diplome s postignutim rezultatima, a najbolji među njima  dobit će i nagrade te će biti  proglašeni vicešampioni i šampioni.
– Ove godine očekujemo vrlo dobre rezultate. Svi žele dobiti papir na kojem piše kakvo  je njihovo ulje, a ono je svake  godine sve bolje i bolje, zaključila je Gulan.


 PRIKUPLJANJE UZORAKA




U ponedjeljak 12. siječnja započelo je prikupljanje uzoraka maslinova ulja koje će trajati do 30. siječnja. Svi zainteresirani svoje uzorke ulja mogu predati u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u Ulici dr. F. Tuđmana bb u vremenu od 8 do 19 sati.
Za analizu je potrebno dostaviti 0,5 l maslinova ulja u suhoj i tamnoj boci bez oznake (podaci će se uzimati na prijemu ulja). Za svaki uzorak plaća se kotizacija od 120 kn.


 ORGANIZATORI


Pored Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije u organizaciju “Dana masline”  uključeni su još i Zavod za javno zdravstvo Zadar, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar, Udruga senzorskih analitičara “Olea” Zadar, Hrvatska poljoprivredna savjetodavna služba Zadar, Hrvatska gospodarska  komora Županijska komora Zadar, Udruga Orkula  Biograd,  Udruga Maslina Poličnik, Udruga dalmatinskih uljara Skradin.