Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Projektiraju su stanovi POS-a

Autor: Siniša Klarica

15.01.2009. 23:00
Projektiraju su stanovi POS-a


Svaki stan mora imati dva parkirna mjesta DPU Crvene kuće nalaže da svaki stan mora imati dva parkirna mjesta pa je stoga moguće i projektiranje određenog broja stanova veće kvadrature, kako bi se zadovoljile te potrebe. Točnije, navode u APN-u, POS Crvene kuće imat će sa 65 stanova ukupnog neto korisnog prostora oko 4.000 m/2 i 65 parkirnih mjesta u garaži
Nakon što je prošle godine usvojen Detaljni plan uređenja bivše vojarne Crvene kuće, 16. listopada dostavljena je Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama pročišćena lista prvenstva za 60-ak stanova POS-a. APN je prošlog mjeseca izradu projekta povjerio, prema zajedničkoj ponudi, tvrtkama Arhitekti Paulić i Studio Arhing.
Njihov je zadatak bio projektirati najveći mogući broj stanova od 50-60 kvadrata. Tu kvadraturu iskazao je u svojim željama najveći broj budućih stanara. No, DPU Crvene kuće nalaže da svaki stan mora imati dva parkirna mjesta pa je stoga moguće i projektiranje određenog broja stanova veće kvadrature kako bi se zadovoljile te potrebe. Točnije, navode u APN-u, POS Crvene kuće imat će sa 65 stanova ukupnog neto korisnog prostora oko 4.000 m/2 i 65 parkirnih mjesta u garaži (NKP PM u garaži iznosi približno 585 m/2). Projektant predmetne građevine je Arhitekti Paulić d.o.o. iz Zagreba.
U tijeku je izrada idejnog projekta za lokacijsku dozvolu te sklapanje predugovora o međusobnim pravima i obvezama s Gradom Zadrom. Grad Zadar je naručio izradu parcelacijskog elaborata za zemljište obuhvaćeno Detaljnim planom uređenja koji će definirati parcelu za izgradnju višestambene građevine. Kad se parcela prenese na APN, APN će moći ishoditi lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta temeljem kojeg može provesti postupak javne nabave za odabir izvoditelja radova i nadzora.
Na drugoj strani obuhvata DPU Crvene kuće prvi put od uspostave neovisne Hrvatske u Zadru će se raditi vojni stanovi. Vlada RH je u lipnju 2006. godine donijela Zaključak o prenamjeni bivšeg vojnog skladišta Crvene kuće u Zadru, kojom je Grad Zadar zadužen za izradu Detaljnog plana uređenja toga prostora u Zadru. Navedenim planom, kaže nam zamjenik načelnika Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a pukovnik Dražen Jonjić, primarno se mora ispuniti uvjet izgradnje stanova za potrebe Ministarstva obrane RH te stambeno zbrinjavanje branitelja Domovinskog rata.
– U skladu s navedenim, Grad Zadar izradio je Detaljni plan uređenja prostora i dva objekta predviđena su za izgradnju stanova za potrebe MORH-a. Uz navedeno, krajem prošle godine Grad Zadar preuzeo je obvezu izrade parcelacijskog elaborata, što je u tijeku, kako bi svaki korisnik nekretnine dobio svoju česticu, rekao je pukovnik Jonjić.
Treća zgrada predviđena je za hrvatske branitelje. Nakon što Grad izradi i provede parcelacijski elaborat, MORH će znati svoju česticu i moći će krenuti s izradom projektne dokumentacije potrebne za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole, kojom će imati točan broj i strukturu planiranih stanova. Stanovi će biti namijenjeni isključivo za službene potrebe djelatnika Oružanih snaga i Ministarstva obrane RH. Kako je Zračna baza Zemunik definirana kao najperspektivniji vojni objekt koji će se obnavaljati po standardima NATO-a za “Host Support”, već sad je izvjesno da će u Zadru trebati stambeno zbrinuti već broj vojnih profesionalaca koji će se služiti stanovima u Crvenim kućama. Prema nekim informacijama, čak taj broj novih stanova neće biti dovoljan pa se razmišlja o izuzimanju hotela Iž iz programa izdvajanja iz portfelja MORH-a.