Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vjerujem u pobjedu protiv Partizana

Autor: Roman Morović

15.01.2009. 23:00
Vjerujem u pobjedu protiv Partizana

Foto: Zvonko KUCELIN



I ovoga puta vjerujem da ključ pobjede leži u dobroj obrani. Partizan je brza momčad, dosta brzo se transformiraju iz obrane u napad, a na nama je to spriječiti i zaustaviti njihove ponajbolje igrače koliko god je to moguće – kaže Gečevski


Još su dva dana  preostala do velikog derbija  regionalne lige između Zadra  i Partizana. Ulaznice za utakmicu gotovo su sve već razgrabljene i nema sumnje kako  će Dvorana Krešimira Ćosića  u nedjelju ponovno biti puna  do posljednjeg mjesta, i više  od toga. Obje će momčadi u  ovu utakmicu ući sa željom da  pobjedom na najbolji mogući  način okrune vrlo dobar tjedan koji je iza njih. Što se  Partizana tiče, momčad Duška Vujoševića proteklog je vikenda slavila u srpskom derbiju protiv Hemofarma te tako učvrstila poziciju broj jedan regionalne lige, a u srijedu je u Moskvi ostvarila do  sada najveću pobjedu ove sezone. Partizan je, naime, u  posljednjem kolu skupine D  Eurolige pobijedio moćni  CSKA sa 66-63 i tako potvrdio  plasman u drugi krug toga  natjecanja. Plasman u drugi  krug, ali Eurokupa, dan ranije  ostvario je i Zadar svladavši  kod kuće letonsku ASK Rigu,  a prethodno je slavio kod Bosne u Sarajevu, ostvarivši tako  prvi put ove sezone dvije uzastopne gostujuće pobjede u regionalnoj ligi.
Forma raste
– Gledajući NLB ligu, koja  ipak donosi najviše bodova u  utrci za Euroligu, moram reći  da iz utakmice u utakmicu  igramo sve bolje i zahvaljujući  tome smo nanizali tri uzastopne pobjede. Na početku  sezone imali smo dosta problema na gostovanjima i zato  je vrlo važno da smo sada  ostvarili te dvije uzastopne  pobjede u gostima. Ipak, vratit ću se na ono da smo u  prvom dijelu sezone na gostovanjima igrali protiv svih  najjačih momčadi lige, a jedini  poraz koji je bio neočekivan je  onaj u Novom Sadu od Vojvodine – kaže kapetan Zadra  Todor Gečevski.
Promjena trenera donijela  je priželjkivani pozitivan šok  u momčadi te je Zadar, iako  još uvijek ima određenih nedostataka u igri, konačno uspio spojiti nekoliko pobjeda  što je ključno želi li u konačnici dohvatiti jednu od prve četiri pozicije koje ga vode  na završni turnir.
– Trener Pleslić je na neki  način nastavio dio posla koji je  radio Aco Petrović, a uz to je  uveo i neke nove stvari. Sada  igramo dosta dobro, ušli smo  u bolju formu, ali mislim da  promjena trenera nije napravila neki veliki preokret u svemu tome. U odnosu na prvi  dio sezone sada imamo i jednog igrača manje, ali raspored nam je ipak nešto povoljniji. Sve jače momčadi dolaze nam u našu dvoranu, dok  mi idemo u goste ovim momčadima iz donjeg dijela tablice  s tim da i tu treba biti vrlo  oprezan i nikoga ne podcjenjivati.
Kad je riječ o Eurokupu,  iako je on u ovome trenutku  sasvim u drugom planu, Zadrani mogu s optimizmom  gledati na skupinu drugoga  kruga. Teška, ali prolazna; to  je najčešći komentar zadarskih navijača.
– Ostvarili smo prvi cilj postavljen pred nas uoči početka  sezone, a to je prolazak u  drugi krug Eurokupa. Sada su  u drugom krugu ipak nešto  kvalitetniji protivnici i sigurno  je da će biti dosta teže. Mislim  da je Kazan prvi favorit naše  skupine i svjesni smo da će biti  vrlo teško pobijediti nekoga u  gostima. Vjerujem da s tri  pobjede u našoj dvorani uz  malo veću koš razliku imamo  šanse proći dalje – mišljenja je  Gečevski.
Optimizam uoči  Partizana
Ipak, ono što je sada u  prvom planu i jedino na što su  svi u i oko KK Zadar koncentrirani jest veliki derbi s  Partizanom. To je utakmica u  kojoj pobjeda gotovo da vrijedi dvostruko s obzirom da  su Beograđani ove sezone poraženi tek jedanput (Crvena  zvezda), a sasvim je sigurno  da će i ostali pretendenti za  završni turnir vrlo teško doći  do bodova protiv momčadi  Duška Vujoševića, bilo kod  kuće, bilo u gostima.
– Sada nam dolazi najjača  momčad regionalne lige i to je  naš najveći ispit u Dvorani  Krešimira Ćosića u kojoj još  nismo izgubili utakmicu. Imamo odličnu atmosferu u momčadi, siguran sam da ćemo  imati i veliku podršku s tribina  i vjerujem da možemo nastaviti taj niz pobjeđivanja kod  kuće. Partizan je sada u Euroligi ostvario jednu veliku  pobjedu u Moskvi protiv  CSKA što im je sigurno još  više podiglo samopouzdanje,  ali vjerujem da su se oni na toj  utakmici dosta potrošili i da u  Zadru neće moći pružiti onoliko koliko su pokazali u Moskvi.
Partizan je momčad koja  bez sumnje igra najbolju  obranu na ovim prostorima i  pred trenerom Denisom Pleslićem stoji jedan od najtežih  zadataka u njegovoj karijeri.  Kako razbiti granitnu Partizanovu obranu, a istovremeno ne dopustiti njihovim  glavnim igračima da se previše razigraju u napadu? Iako  pojam “glavni igrač” u terminologiji Duška Vujoševića  gotovo da i ne postoji, budući  da u njegovoj momčadi svi  imaju ravnomjerno raspoređenu minutažu, Zadrani će se  najviše trebati pripaziti Tepića, Veličkovića i Lasmea.
– I ovoga puta vjerujem da  ključ pobjede leži u dobroj  obrani. Oni su dosta brza  momčad, dosta brzo se transformiraju iz obrane u napad,  a na nama je to spriječiti i  zaustaviti njihove ponajbolje  igrače koliko god je to moguće. Motivacije nam sigurno  neće nedostajati, ali mislim da  će najvažnije biti odigrati  agresivnu obranu. U Beogradu smo bili vrlo blizu pobjedi,  ali smo nesretno izgubili što  nam može biti dodatan motiv  u ovoj utakmici. Imao je i  Partizan dosta loših igara ove  sezone, ali su uvijek na kraju  nekako uspijevali doći do pobjede u neizvjesnim završnicama. Jedina koja ih je do sada  pobijedila u regionalnoj ligi  bila je Crvena zvezda, a vjerujem da mi možemo biti ti  koji će im nanijeti drugi ovosezonski poraz – zaključio je  kapetan Zadra.


 ZADAR U ANKARI PRED PRAZNIM TRIBINAMA




Zadrani definitivno mogu biti zadovoljni rasporedom odigravanja utakmica drugog kruga Eurokupa. Prvi susret na  rasporedu je 27. siječnja (tri dana nakon Hemofarma u Jazinama) u Ankari, što će reći da na toj utakmici Turk Telekom  neće imati potporu domaćih navijača. Naime, turski je klub  kažnjen jednom domaćom utakmicom bez gledatelja zbog  izgreda njihovih navijača na utakmici 5. kola prvoga kruga protiv  izraelskog Bnei Hasharona. Paradoksalno, ta je neodigrana  utakmica kasnije registrirana pobjedom domaćih 20-0 zbog toga  što su Izraelci odbili igrati. Nakon gostovanja u Ankari Zadrane  očekuju dva domaća ogleda protiv Benettona (3. veljače) i  Unicsa (10. veljače), a nakon dvotjedne stanke, 24. veljače  gostovanje u Rusiji. Trećeg ožujka u Dvorani Krešimira Ćosića  gostovat će Turk Telekom, a tjedan dana kasnije u posljednjem  kolu Zadar će u goste u Treviso kod Benettona.


 SAMO KAZAN, PAMESA I BILBAO STOPOSTOTNI


Tri su momčadi prvi krug Eurokupa okončale sa stopostotnim  učinkom od šest pobjeda bez poraza. To su ruski Unics Kazan te  španjolski predstavnici Pamesa Valencia i Iurbentia Bilbao.  Ruski Khimki prvi je dio natjecanja završio s pet pobjeda i jednim  porazom (od Benettona u Trevisu), a isti omjer imali su i belgijski  Charleroi te Crvena zvezda u skupini F. Gledajući ukupni omjer  i koš razliku Zadar je nakon prvoga kruga jedanaesta momčad  Eurokupa, a ispred Zadra, s istim omjerom 4-2 ali boljom koš  razlikom, još su ukrajinski Azovmash, Turk Telekom, Benetton,  Dinamo Moskva i Maroussi. Jedine momčadi koje su natjecanje  završile bez ijedne pobjede su francuski Le Havre i njemački  Brose Baskets.