Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Završetak radova nemoguće predvidjeti

Autor:

15.01.2009. 23:00
Završetak radova nemoguće predvidjeti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Prva faza radova, odnosno konstruktivno saniranje cisterne je završeno, a u pripremi je druga faza. No, s obzirom da je na pojedinim česticama zemljišta umjesto Grada uknjižena država, u tijeku je rješavanje spornih imovinskopravnih odnosa, kazala je Dadić


Radovi na obnovi  zadarskog Foruma započeti  prije više od dvije godine, još  uvijek su u tijeku. S obzirom  da se niti obrisi konačnog izgleda “novog” Foruma još uvijek ne naziru, upitni pogledi  prolaznika u posljednje su vrijeme postali neizbježni.
Završeno saniranje  cisterne
Podsjetimo stoga da je riječ  o veoma zahtjevnom i skupom  projektu koji se sastoji od nekoliko faza, a koji je započeo  prvo arheološkim istraživanjima. U razgovoru s Ivanom  Dadić, suradnicom za informiranje i protokol u Gradu  Zadru, doznajemo da je u pripremi druga faza, odnosno  uređenje s popločavanjem dijela nekadašnjeg “Zelenog trga”.
– Prva faza radova, odnosno  konstruktivno saniranje cisterne je završeno, a u pripremi  je druga faza. No, s obzirom  da je na pojedinim česticama  zemljišta umjesto Grada uknjižena država, u tijeku je rješavanje spornih imovinskopravnih odnosa, kazala je Dadić, pojasnivši da je zbog spomenute situacije nemoguće  predvidjeti eventualni završetak radova.
Istaknula je također da će se  odmah po rješavanju trenutačnog problema raspisati natječaj za izvođača, nakon čega  će se nastaviti vanjski radovi,  odnosno spomenuto popločavanje.
Podsjetimo, također, da je  na nedavnoj konferenciji za  novinare, na kojoj su definirani kapitalni projekti Grada  Zadra u prošloj i ovoj godini,  spomenuta i obnova Foruma  te je istaknuto da je u prvoj  fazi konstruktivno sanirana  cisterna za nekih 700.000 kuna  gradskih sredstava, dok predviđena vrijednost druge faze  iznosi čak 8 milijuna kuna.
Park arheoloških  fragmenata
Poznata je, naime, i vizija  novoga izgleda, odnosno arhitektonskoga rješenja površine koja se proteže od južnog  portikata Foruma prema Ulici  Zadarskog mira 1358.
Prema viziji arhitekta Ante  Uglešića, idejnog autora cijelog projekta, prvi element  bio bi gradska cisterna koja, za  oko 70 centimetara izdignuta  od portikata Foruma, čini jedan uzvišeni trg. On je zamišljen kao prostor koji bi  funkcionirao kao okupljalište,  gdje bi se održavale priredbe i  slično. Plato koji se pruža nešto niže, ima elemente parkovnoga rješenja s klupama i  zelenilom, dok treći segment  uključuje dio koji se proteže  uz Ulicu Zadarskog mira  1358. s naznakom srednjovjekovnoga bedema. U četvrtom je dijelu predviđena zelena površina, gdje bi se uz  djelomično rekonstruiranu  baziliku trebao nalaziti park  arheološih fragmenata, djelomično osvijetljenih s poda,  dok će uz posljednji prostor,  onaj uz zgradu Rašica, koji je  bio prilično neartikuliran, biti  postavljena nadstrešnica s  mogućnošću njenog korištenja za lokale, odnosno suvremene taverne. Poznato je i  to da je jedna od mogućnosti i  ta da se omogući pristup unutarnjem dijelu cisterne, koji bi  se možda mogao koristiti i kao  galerija.