Čuvarice svjetlosti grada

Slika korisnika admin
bendiktinke1001
Adam VIDAS
Gradonačelnik Vrančić je časnim sestrama darovao fotografiju poznatog zadarskog fotografa Ante Brkana

U sklopu obilježavanja blagdana Svete Stošije, nebeske zaštitnice i naslovnice zadarske katedrale, gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić sa suradnicima jučer je, već po tradiciji, posjetio poglavaricu časnu majku Anastaziju Čizmin i sestre benediktinke u benediktinskom samostanu Sv. Marije. Ovom prigodom je čestitao časnoj majci imendan te su se sjetili početaka ove tradicije, koju je prije desetak godina započeo tadašnji zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, a kojem je rođendan na današnji dan.

Časne sestre okupljene su pozdravile nadahnutom pjesmom te su svima zaželjele sve najbolje.

- Budite svjetlost, vi ste na vrhu grada i zapalite svjetlost, poručila je časna majka Anastazija Čizmin prije nego su zapjevale još jednu pjesmu.

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić zahvalio je potom na srdačnoj dobrodošlici i na, kako je rekao, dirljivu dočeku.

- Ovaj dirljiv i topao doček ću shvatiti kako znak priznanja meni, mojim suradnicima, ali i svim građanima ovoga grada, rekao je Vrančić. Časna majka Anastazija mu je na to odgovorila da samostan Sv. Marije nikad nije bio izvan grada, već je uvijek bio tu, u gradu.

- Mi smo uvijek sjajile svjetlost i bile smo povezane s vlašću i poglavarima. I kad je oko nas bila tama, mi smo se trudile održavati svjetlost, poručila je časna majka Anastazija.

Vrančić je na to rekao da se on i njegovi suradnici brinu za materijalna dobra građana Zadra, ali i da bi svi skupa trebali raditi na istom poslu - poboljšavanju općih ljudskih vrijednosti.

- Mi smo srce, krvne žile, a vi ste glava, tijelo, ruke i noge ovoga grada, slikovito je objasnila časna majka. Mi volimo ovaj grad i sklapamo ruke za gradonačelnika koji je odgovoran za njega. Naše sestre su uvijek molile za vladare i poglavare i molim ćemo i dalje, zaključila je časna majka Anastazija Čizmin.

Gradonačelnik je nakon toga rekao da se nada da će se ova tradicija, koja traje desetak godina, nastaviti jer posjet gradske vlasti samostanu simbolički pokazuje na zajedništvo cijeloga grada. Ponovio je da ovo primanje znači i uzajamno poštovanje, a topao doček je znak priznanja svih građana i njega samoga.

Istaknuo je važnost pokazivanja poštovanja dugovječnom postojanju samostana i časnih sestara koje su dale velik doprinos našem gradu jer godinama čuvaju jedno od najvećih gradskih blaga - Zlato i srebro grada Zadra.

Za kraj su predstavnici grada časnim sestrama darovali fotografiju poznatog zadarskog fotografa Ante Brkana s motivom klaustra samostana Sv. Marije u kojem sjedi proslavljeni grafičar Vladimir Kirin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno