Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Antiku pogodila kriza

Autor: Anita Ćustić

15.01.2010. 23:00
Antiku pogodila kriza

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Rekla bih da smo sada u fazi čekanja. Ništa konkretno se još nije dogodilo, a da bismo nastavili dalje potrebna su nam financijska sredstva. S obzirom na kriznu godinu te velika sredstva koja su nam potrebna, a i na to da je kultura i inače nešto što posljednje dolazi na red, teško je bilo što prognozirati, kazala je Kornelija Giunio
Antički odjel zadarskog Arheološkog muzeja za posjetitelje je zatvoren već duže vrijeme, a njegovo preuređenje i konačno otvaranje dodatno otežava spora birokracija potencirana aktualnom financijskom krizom.
Podsjetimo, muzej je nakon opsežne obnove vrata otvorio prije više od godinu dana, a radovima na obnavljanju stropova, rasvjete i klimatizacije te postavljanju prijevoda na engleski pored svakog izloška, obnovljeni su Prapovijesni i Srednjovjekovni odjel. Najavljeno je također bilo da bi dio predviđen za antičku zbirku, a koji zahtijeva mnogo posla kao i financijsku podršku, turiste trebao dočekati već iduće sezone. No, kako navodi Kornelija Giunio, voditeljica Antičkog odjela, imajući u vidu aktualnu financijsku krizu, u planirani završetak radova teško je povjerovati.
Za sada je, naime, za novi stalni postav antike izrađen idejni projekt, a kako navodi voditeljica, nedavno je ugovoren i izvedbeni projekt tako da u ovom trenutku baš sve ovisi o novčanoj podršci resornog ministarstva.
– Rekla bih da smo sada u fazi čekanja. Ništa konkretno se još nije dogodilo, a da bismo nastavili dalje, potrebna su nam financijska sredstva. S obzirom na kriznu godinu te velika sredstva koja su nam potrebna, a i na to da je kultura i inače nešto što posljednje dolazi na red, teško je bilo što prognozirati, kazala je Giunio.