Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izgradnja nogostupa s odvodnjom 17 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

15.01.2010. 23:00
Izgradnja nogostupa s odvodnjom 17 milijuna kuna

Foto: Vedran SITNICA



Neki od zacrtanih projekata su i izgradnja vatrogasnog doma, uređenje Trga Stjepana Radića, obale od JU NP Paklenica do starog groblja u Starigradu, sanacija obalne šetnice i plažnih objekata u Selinama. Recesija neće zaustaviti zacrtane projekte, barem ne u onom dijelu koji se financira iz općinskog proračuna, zaključio je načelnik Krste Ramić
Izgradnjom velikog potpornog zida uz Jadransku magistralu na izlazu iz Starigrada u pravcu Rijeke sasvim se finalizira izgradnja prve i druge faze nogostupa s odvodnjom u Selinama i Starigradu vrijedna 17 milijuna kuna.
Investitor su Hrvatske ceste. Projekt izgradnje nogostupa je pokrenut na inicijativu općinskih vlasti što se pokazao od ključne važnosti za općinu Starigrad, jer su zbog neodgovarajućih pješačkih koridora uz vrlo prometnu i opasnu magistralu bile česte prometne nezgode i stradanja pješaka, nerijetko i sa smrtnim posljedicama.
Nogostup i “Osmijeh”
Jedan od većih problema u Hrvatskoj nedostatan je broj nogostupa u naseljima kroz koja prolaze državne i ceste ostalih kategorija. Taj problem posebno je dolazio do izražaja u ovoj podvelebitskoj općini u kojoj su zbog posebnog geografskog smještaja – s jedne strane Jadranske magistrale nalazi se Velebit, a s druge Jadransko more, sva njena naselja (Starigrad, Seline, Tribanj) usko su smještena uz državnu cestu.
– Općina je početkom studenog 2007. godine pokrenula izgradnju nogostupa i sustava odvodnje atmosferskih voda Jadranske magistrale kroz svoja dva najveća mjesta Starigrad i Seline, u kojima je frekvencija pješaka i vozila najveća, rekao je starigradski načelnik Krste Ramić, dodajući da izgradnjom nogostupa svi sudionici u prometu sada imaju znatno bolje sigurnosne uvjete.
Posao je bio podijeljen u dvije faze, a osim nogostupa, izgrađen je i sustav za oborinske vode, pješački prijelazi, a izgrađeni su i nogostupi uz prometnicu preko dvaju mostića, koji prelaze preko potoka Velike i Male Paklenice. Budući da se radi od zemljištu koje obuhvaća cestovni pojas, nije bilo imovinskopravnih zapreka. U drugoj fazi izgradnje nogostupa s obje strane državne ceste od starigradske Tikvene Dražice do selinskih Pod Bucića u sveukupnoj dužini od 13 kilometara, mještanka Dragica Čavić, koja je imala 40 četvornih metara do same prometnice, dragovoljno je ustupila zemljište za izgradnju nogostupa. Nogostupom s obje strane Jadranske magistrale (D8) povezani su Starigrad i Seline.
– Polazeći od općeg i trajnog interesa svih političkih i gospodarskih subjekata za daljnjim razvitkom prometne infrastrukture, kao kapitalne pretpostavke bržeg ukupnog razvitka općine i osobito pojedinih gospodarskih grana, nastavak ulaganja u izgradnju mreže cesta i nogostupa nameće se kao logičan i nužan prioritet u kapitalnim općinskim ulaganjima, kaže općinski načelnik Krste Ramić, dodajući da su izgradnjom nogostupa oba naselja dobila znatno ljepši, urbaniji izgled. Uz prometnicu su izgrađena autobusna stajališta s klupama, koševima i reklamnim svijetlećim panoima.
Istovremeno općina Starigrad prvi put u povijesti dobiva dječji vrtić nazvan “Osmijeh”. Cijeli kompleks sjeveroistočno od postojeće školske zgrade uklopljen je u vizuru okoliša. Veliku zgradu, koja je zbog nedostatne površine zemljišta građena na dvije etaže, prizemlje, kat, plus podrum, već nakon grubih radova nazvali su “podgorskom lipoticom”. Na projektu koji su Podgorci dugo godina čekali radovi su započeli sredinom travnja protekle godine.
Večka kula
– Građevinski radovi bit će završeni do kraja mjeseca. Ukupna vrijednost radova iznosi 4,3 milijuna kuna s PDV-om financiranih kroz program EIB II, od kojih Ministarstvo regionalnog razvoja sudjeluje sa 2.440.000 kuna, a općina Starigrad sa 1,830.000 kuna. Za potrebnu dokumentaciju Općina je uložila još dodatnih 200.000 kuna. Slijedi opremanje vrtića potrebnim interijerom te ishođenje uporabne dozvole, nabraja Ramić, ističući da će vrtić vrata otvoriti najkasnije krajem ljeta, odnosno početkom nove školske godine.
Po projektu tvrtke “Idassa commerce” Zadar građevinske radove izvodi tvrtka “Fenix” iz Slavonskog Broda. Nadzor je povjeren tvrtki “Nova invest” iz Gospića. Posebno treba istaknuti da je Zlatko Bukovac iz Zagreba za izgradnju vrtića sasvim besplatno ustupio 30 metara četvornih svog zemljišta. Naravno, i resorno ministarstvo te Zadarsku županiju koja je za izgradnju dječjeg vrtića bez naknade ustupila školsko zemljište te najavila i pomoć pri opremanju vrtića “Osmijeh”.
– Sa željom da se zaustavi stalan pad broja stanovnika našeg kraja ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života, kaže Ramić, napominjujući da su komunalna i infrastrukturna izgradnja preduvjeti za zaustavljanje iseljavanja koji će istovremeno omogućiti i demografsku obnovu ovog podvelebitskog kraja, reći će Ramić, dodajući da im je zadaća osigurati sve uvjete potrebne za zdravlje i sigurnost djeteta, za njegovo slobodno i radosno djetinjstvo.
Mnoge su legende vezane za staru utvrdu zvanu Večka kula, smještenu na samom rtu plaže Kulina u Starigradu-Paklenici. Sad se uokolo Kuline umjesto mitskih priča ostvaruju infrastrukturni projekti, uređuje se plaža, gradi prva faza šetnice s mostićem.
Projekti koji su u već odmakloj relizaciji prikupljanja papirologije te ishođenja lokacijskih i građevinskih dozvola su Podvelebitski vodovodni sustav Zapad od Starigrada do Sv. Marije Magdalene, izgradnja vodovoda Koići, sustav odvodnje otpadnih voda za Starigrad i Seline, izgradnja vatrogasnog doma, uređenje Trga Stjepana Radića, uređenje obale od JU NP Paklenica do starog groblja u Starigradu, sanacija obalne šetnice i plažnih objekata u Selinama…
– Recesija neće zaustaviti zacrtane projekte, barem ne u onom dijelu koji se financira iz općinskog proračuna, zaključio je Krste Ramić.