Foto: Sebastian GOVORČIN
Interes je među maslinarima kao i prethodnih godina, doznajemo, bio velik te se osim uljara sa zadarskoga područja za sudjelovanje javio i velik broj uljara s Brača, Hvara, ali primjerice i iz Istarske županije
Na analizu maslinovog ulja čiju je provedbu u sklopu priprema za manifestaciju uljara i maslinara “Dani masline” organizirala Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, pristiglo je preko 250 uzoraka. Uzorci su se prikupljali u prosincu, a moguće ih je bilo donijeti na kemijsku i organoleptičku analizu i tijekom protekloga tjedna u Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića.
Interes je među maslinarima kao i prethodnih godina, doznajemo, bio velik te se osim uljara sa zadarskoga područja za sudjelovanje javio i velik broj uljara s Brača, Hvara, ali primjerice i iz Istarske županije. Na analizu je bilo potrebno donijeti 0,5 litara i 0,25 litara maslinova ulja, a uzorci su dostavljani u propisanoj ambalaži – tamnim bocama tipa Marasca.
– Dosta ljudi donosilo je uzorke i u običnoj ambalaži što nažalost nismo mogli prihvatiti. Važno je naime, naglasiti da je za kvalitetu ulja ambalaža u kojoj se čuva vrlo važna. Svijetle boce olakšavaju oksidaciju, u neodgovarajućoj ambalaži ulja znaju mirisati po prijašnjim sadržajima, a sve to utječe i na okus kao i na kemijski sastav. Stoga su najprikladnije četvrtaste tamne boce tipa Marasca, koje se mogu kupiti u poljoprivrednim trgovinama, dok je pak, veće količine ulja najbolje čuvati u inox posudama, istaknula je Jelena Gulan, predsjednica Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.
Analiza jednog dijela uzoraka je dovršena, a rezultati već sada pokazuju, kaže Gulan, kako su ulja iz godine u godinu sve kvalitetnija. Mjere se kemijski parametri, te se vrši i organoleptička, odnosno senzorska analiza. Zbrojem tih dvaju rezultata dobiva se konačna ocjena.
– Organoleptička analiza uključuje praćenje okusa, mirisa, boje, svega onoga što se osjetilima može utvrditi. Taj dio testiranja, kaže Gulan, provodi Udruga senzorskih analitičara Olea Zadar, dok su za kemijsku analizu zaduženi diplomirani inženjeri Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića. Planira se da će do kraja siječnja analiza svih prikupljenih uzoraka biti zgotovljena. Rezultati i proglašenja najboljih bit će, pak, objavljeni na “Danima masline” 5. i 6. ožujka, kada će se održati i izložbeni sajam u dvorani na Višnjiku.
Za prvi dan manifestacije predviđeno je održavanje predavanja koja će obuhvatiti teme vezane za poljoprivredu i prehranu, te se planira i organizacija edukativnih radionica za učenike osnovnih škola. Drugoga dana održat će se prodajno-izložbeni sajam, gdje će se sa svojim uljima i proizvodima moći predstaviti svi zainteresirani, a ima ih jako puno iz cijele Dalmacije. Posebno nam je pritom drago što se javilo dosta zadarskih maslinara koji imaju svoja poljoprivredna gospodarstva, koji žele predstaviti svoja ulja i koji iz godine u godinu, ističe Gulan, postaju sve prepoznatljiviji. Također, uz ulja će biti prezentirani i strojevi i uređaji koji se koriste u maslinarstvu, kao i ambalaža za čuvanje ulja, te sadnice.
Sva ulja koja ostanu od analize, dodaje Gulan, već tradicionalno poklonit će se Domu za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru.
najnovije
najčitanije
INFOteka turizma
PROMIDŽBENI ADUTI
KADIJA: Već godinama potičemo projekte usmjerene na razvoj proizvoda posebnih interesa
Županija
nesrazmjer
Na Viru ima 4.647 osoba s prijavljenim prebivalištem
Hrvatska
DIP
Danas u ponoć istječe rok za kandidature, očekuje se prilična gužva na Markovom trgu
Scena
Christopher Nolan
Nakon osvojenih Oscara, slavni redatelj dobit će i vitešku titulu
Crna Kronika
KRAĐE
U Radovinu ukrao moto-kultivator s priključkom, u Zadru otuđen parfem i kozmetički preparati
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE