Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Na analizu pristiglo 250 uzoraka

Autor: Anamaria Perović

15.01.2010. 23:00
Na analizu pristiglo 250 uzoraka

Foto: Sebastian GOVORČIN



Interes je među maslinarima kao i prethodnih godina, doznajemo, bio velik te se osim uljara sa zadarskoga područja za sudjelovanje javio i velik broj uljara s Brača, Hvara, ali primjerice i iz Istarske županije
Na analizu maslinovog ulja čiju je provedbu u sklopu priprema za manifestaciju uljara i maslinara “Dani masline” organizirala Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, pristiglo je preko 250 uzoraka. Uzorci su se prikupljali u prosincu, a moguće ih je bilo donijeti na kemijsku i organoleptičku analizu i tijekom protekloga tjedna u Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića.
Interes je među maslinarima kao i prethodnih godina, doznajemo, bio velik te se osim uljara sa zadarskoga područja za sudjelovanje javio i velik broj uljara s Brača, Hvara, ali primjerice i iz Istarske županije. Na analizu je bilo potrebno donijeti 0,5 litara i 0,25 litara maslinova ulja, a uzorci su dostavljani u propisanoj ambalaži – tamnim bocama tipa Marasca.
– Dosta ljudi donosilo je uzorke i u običnoj ambalaži što nažalost nismo mogli prihvatiti. Važno je naime, naglasiti da je za kvalitetu ulja ambalaža u kojoj se čuva vrlo važna. Svijetle boce olakšavaju oksidaciju, u neodgovarajućoj ambalaži ulja znaju mirisati po prijašnjim sadržajima, a sve to utječe i na okus kao i na kemijski sastav. Stoga su najprikladnije četvrtaste tamne boce tipa Marasca, koje se mogu kupiti u poljoprivrednim trgovinama, dok je pak, veće količine ulja najbolje čuvati u inox posudama, istaknula je Jelena Gulan, predsjednica Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.
Analiza jednog dijela uzoraka je dovršena, a rezultati već sada pokazuju, kaže Gulan, kako su ulja iz godine u godinu sve kvalitetnija. Mjere se kemijski parametri, te se vrši i organoleptička, odnosno senzorska analiza. Zbrojem tih dvaju rezultata dobiva se konačna ocjena.
– Organoleptička analiza uključuje praćenje okusa, mirisa, boje, svega onoga što se osjetilima može utvrditi. Taj dio testiranja, kaže Gulan, provodi Udruga senzorskih analitičara Olea Zadar, dok su za kemijsku analizu zaduženi diplomirani inženjeri Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića. Planira se da će do kraja siječnja analiza svih prikupljenih uzoraka biti zgotovljena. Rezultati i proglašenja najboljih bit će, pak, objavljeni na “Danima masline” 5. i 6. ožujka, kada će se održati i izložbeni sajam u dvorani na Višnjiku.
Za prvi dan manifestacije predviđeno je održavanje predavanja koja će obuhvatiti teme vezane za poljoprivredu i prehranu, te se planira i organizacija edukativnih radionica za učenike osnovnih škola. Drugoga dana održat će se prodajno-izložbeni sajam, gdje će se sa svojim uljima i proizvodima moći predstaviti svi zainteresirani, a ima ih jako puno iz cijele Dalmacije. Posebno nam je pritom drago što se javilo dosta zadarskih maslinara koji imaju svoja poljoprivredna gospodarstva, koji žele predstaviti svoja ulja i koji iz godine u godinu, ističe Gulan, postaju sve prepoznatljiviji. Također, uz ulja će biti prezentirani i strojevi i uređaji koji se koriste u maslinarstvu, kao i ambalaža za čuvanje ulja, te sadnice.
Sva ulja koja ostanu od analize, dodaje Gulan, već tradicionalno poklonit će se Domu za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru.