Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od 1995. godine u Zadru nije otvoren nijedan proizvodni pogon

Autor: Marija Knežević

15.01.2010. 23:00
Od 1995. godine u Zadru nije otvoren nijedan proizvodni pogon

Foto: Tomislav JERAK



Zadarske tvrtke koje su većinom “likvidirane” u privatizaciji: Bagat, Jugoplastika, Boris Kidrič, Vinilplastika, Mljekara, SAS, Tvornica duhana Zadar, Otočanka, Prigorka, Tvornica kože Zadar, Mesopromet, Elektronika Zadar…
Zadarska podružnica Stranke hrvatskog zajedništva uz dijapozitive i objašnjenja kronološki je prezentirala zašto je i kako došlo do kolapsa industrijske proizvodnje u gradu Zadru. U četvrtak navečer u hotelu Kolovare ujedno su prezentirali i program stvaranja tvorničke proizvodnje, nazivajući je “nužnom za opstanak hrvatskog naroda na ovim prostorima”.
– Najveća sramota od stoljeća sedmog do danas je Zakon o pretvorbi društvenih poduzeća sa svim izmjenama i dopunama, od 1991. do 2003. godine. Mijenjao se i dopunjavao kako je to pojedincima i grupama odgovaralo, da bi učinak za njih bio što bolji i da se zemlja što prije opljačka. Više od 50% imovine tvrtki koje su prodavane nije bilo evidentirano u elaboratima o pretvorbi, što znači da je polovina nekretnina u rukama nekih pojedinaca bez ikakvog pravnog temelja, kazao je predsjednik podružnice SHZ-a Miljenko Marić.
U nastavku je istaknuo i podatak da od 1995. godine u Zadru nije otvoren nijedan industrijski proizvodni pogon što će, prema njegovim riječima, u budućnosti imati nesagledive posljedice.
Marić je kazao i kako je prije rata u kasnije uništenim tvornicama radilo 11.310 ljudi, a 2009. godine broj nezaposlenih u Zadarskoj županiji gotovo je identičan – 11.196.
Nabrojao je tvrtke koje su većinom, istaknuo je, “likvidirane” u privatizaciji – Bagat, Jugoplastika, Boris Kidrič, Vinilplastika, Mljekara, SAS, Tvornica duhana Zadar, Otočanka, Prigorka, Tvornica kože Zadar, Mesopromet, Elektronika Zadar… Naveo je broj zaposlenih, uz fotografije devastiranih objekata danas ili pak objekata sravnjenih sa zemljom na kojima će, u većini slučajeva, niknuti stambeno-poslovni objekti.
– Novac stečen nezakonitim radnjama, drogom i sličnim, “kartel” je u gradu Zadru ulagao u izgradnju stanova, zbog čega je i uništavao proizvodne pogone koji su se nalazili na atraktivnim lokacijama pogodnim za izgradnju. Podzemni svijet i vladajuće elite Zadarske županije pronašli su zajednički interes u špekuliranju nekretninama. Zbog njihovog “kontroliranog” uništavanja proizvodnje i bogaćenja kupili su cijele četvrti u gradu Zadru. Svima nam je poznato jedno – kada se ruši ekonomija, ruši se i država, zaključio je Marić.