Približiti rad Lige i pomoći i - smijehom

Slika korisnika admin
hnk_presica
Adam VIDAS
Pressicu su za "Muchausena" zajednički organizirali Liga za borbu protiv raka i HNK Zadar

Povodom sinoćnje predstave "Münchausen", koja je igrana u organizaciji Lige za borbu protiv raka i HNK Zadar, jučer je u podne u foyeru HNK održana konferencija za medije. O Ligi, njezinim ciljevima i sredstavima kojima se bori protiv raka, o sudioništvu kazališne umjetnosti u toj borbi, potrebi mobiliziranja i osviješćivanja svih govorili su Vladislav Tomčuk i Lada Šokota iz zadarskog ogranka Lige za borbu protiv raka, Vili Matula, glumac u monodrami „Münchausen", te Roman Šušković, producent i autor predstave.

- Liga za borbu protiv raka na ovim prostorima djeluje već 43 godine (od 1967. godine). U proteklih nekoliko godina nastojimo i na ovaj način ljudima približiti naše djelovanje. U prvom redu tu mislim na organiziranje humanitarnih predstava. Sredstva prikupljena na ovaj način uglavnom usmjeravamo na nabavku ljekova i njihovih supstituta protiv ove opake bolesti, ali oboljelima, a njih će sigurno na predstavi biti, kazališna umjetnost neizravno može pomoći i na još jedna vrlo važan način - smijehom!, kazao je Vladislav Tomčuk, tajnik Lige za borbu protiv raka u Zadru.

Jedan od ponajboljih hrvatskih glumaca, Vilim Matula, pozvao je sve da pogledaju „Münchausena" i tako se uključe u borbu protiv raka:

- Roman i ja i prije smo se vrlo rado uključivali u različite humanitarne akcije, a ovom pozivu posebno smo se rado odazvali i zbog činjenice da je „Münchausen" u Zadru igrao dosta puta i uvijek nailazio na izvrstan odaziv publike. Svi smo se na neki način suočili s rakom, opakom bolešću od koje svi mogu oboliti. Drago nam je i da je i kazalište prepoznato kao jedan od medije koji se možeuključiti u borbu protiv raka.

Najzad je Lada Šokota iz zadarskog ogranka Lige za borbu protiv raka zahvalila na suradnji HNK Zadar i najavila kako bi se ovaj vid borbe protiv raka mogao institucionalizirati na način da se svakog 15. siječnja u organizaciji Lige za borbu protiv raka i HNK Zadar građanima daruje humanitarna predstava.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno