Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Približiti rad Lige i pomoći i – smijehom

Autor: Nikola Markulin

15.01.2010. 23:00
Približiti rad Lige i pomoći i – smijehom

Foto: Adam VIDAS



Povodom sinoćnje predstave “Münchausen”, koja je igrana u organizaciji Lige za borbu protiv raka i HNK Zadar, jučer je u podne u foyeru HNK održana konferencija za medije. O Ligi, njezinim ciljevima i sredstavima kojima se bori protiv raka, o sudioništvu kazališne umjetnosti u toj borbi, potrebi mobiliziranja i osviješćivanja svih govorili su Vladislav Tomčuk i Lada Šokota iz zadarskog ogranka Lige za borbu protiv raka, Vili Matula, glumac u monodrami „Münchausen”, te Roman Šušković, producent i autor predstave.
– Liga za borbu protiv raka na ovim prostorima djeluje već 43 godine (od 1967. godine). U proteklih nekoliko godina nastojimo i na ovaj način ljudima približiti naše djelovanje. U prvom redu tu mislim na organiziranje humanitarnih predstava. Sredstva prikupljena na ovaj način uglavnom usmjeravamo na nabavku ljekova i njihovih supstituta protiv ove opake bolesti, ali oboljelima, a njih će sigurno na predstavi biti, kazališna umjetnost neizravno može pomoći i na još jedna vrlo važan način – smijehom!, kazao je Vladislav Tomčuk, tajnik Lige za borbu protiv raka u Zadru.
Jedan od ponajboljih hrvatskih glumaca, Vilim Matula, pozvao je sve da pogledaju „Münchausena” i tako se uključe u borbu protiv raka:
– Roman i ja i prije smo se vrlo rado uključivali u različite humanitarne akcije, a ovom pozivu posebno smo se rado odazvali i zbog činjenice da je „Münchausen” u Zadru igrao dosta puta i uvijek nailazio na izvrstan odaziv publike. Svi smo se na neki način suočili s rakom, opakom bolešću od koje svi mogu oboliti. Drago nam je i da je i kazalište prepoznato kao jedan od medije koji se možeuključiti u borbu protiv raka.
Najzad je Lada Šokota iz zadarskog ogranka Lige za borbu protiv raka zahvalila na suradnji HNK Zadar i najavila kako bi se ovaj vid borbe protiv raka mogao institucionalizirati na način da se svakog 15. siječnja u organizaciji Lige za borbu protiv raka i HNK Zadar građanima daruje humanitarna predstava.