Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

I bez uzice i bez brnjice

15.01.2011. 23:00
I bez uzice i bez brnjice


Mislim da, zapravo, nikad nije napisana kazna za neki od takvih prekršaja. Obraća se pozornost na to, ali redari uvijek prvo upozore vlasnike pasa, a onda se oni i počnu pridržavati pravila. To se uglavnom odnosi na nošenje zaštitne brnjice i uklanjanje izmeta, govori Ivana Dadić iz Grada Zadra


Prema Odluci Grada Zadra o uvjetima i načinu držanja pasa i mačaka, vlasnik psa ili mačke dužan je brinuti o njihovu zdravlju, prehrani, smještaju i higijeni te prema njima postupati sukladno propisima o veterinarstvu i zaštiti životinja. Isto tako, budući da je zaštita ljudi ipak na prvom mjestu, pas na javnim površinama mora na glavi nositi brnjicu, a ako se radi o psima patuljastih pasmina i onima koji zbog anatomski neprilagođene grane glave ili čeljusti ne mogu nositi brnjicu, moraju se voditi na uzici primjerenoj veličini i snazi psa.
Na zadarskim ulicama i parkovima mogu se vidjeti psi bez brnjice i bez uzice, a ni pseći izmet, koji je vlasnik dužan pokupiti, nije strana pojava. Štoviše, na upit komunalnog redara, vlasnik psa je dužan pokazati pribor za uklanjanje izmeta, kao i propisanu ispravu o upisu pasa. Kazna za nenošenje isprave je 150 kuna, za nenošenje pribora za uklanjanje izmeta 300 kuna, a za nečišćenje izmeta i nenošenje brnjice 500 kuna. Inače, dopušteno je držati psa samo ako je upisan u upisnik pasa, cijepljen i označen mikročipom.
Iako zadarski komunalni redari interveniraju kad uoče nepravilnosti pri držanju pasa, Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru, kaže da kažnjavanje vlasnika pasa u Zadru nije uobičajena pojava.
– Mislim da, zapravo, nikad nije napisana kazna za neki od takvih prekršaja. Obraća se pozornost na to, ali redari uvijek prvo upozore vlasnike pasa, a onda se oni i počnu pridržavati pravila. To se uglavnom odnosi na nošenje zaštitne brnjice i uklanjanje izmeta, govori Dadić.
Prema Odluci Grada Zadra u obiteljskoj kući dopušteno je držati najviše dva odrasla psa ili mačke. U slučajevima da se psa drži u vrtu ili na okućnici obiteljske kuće i slično, mora biti smješten u posebno ograđen prostor. Ako prostor nije posebno ograđen, pas na okućnici mora biti vezan. Svakako, vlasnik psa u tom slučaju mora na vidljivu mjestu istaknuti oznaku koja upozorava prisutnost psa, kao na primjer “Pazi, oštar pas”.
I kad se vlasnik psa svega toga pridržava, ako pas učestalim i dugotrajnim lajanjem ili zavijanjem remeti mir građana, dužan je po pritužbi susjeda odmah poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo daljnje uznemiravanje pa makar to podrazumijevalo i uklanjanje samoga psa. U protivnom u okviru svojih ovlasti slučaj po prijavi preuzimaju nadležni policijski službenici.