Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Igramo najatraktivniju odbojku u Drugoj ligi

15.01.2011. 23:00
Igramo najatraktivniju odbojku u Drugoj ligi


Sudeći po komentarima ostalih trenera, gledatelja, a i našem osobnom mišljenju, izgledamo moćno na svim pozicijama – kaže Lisica


Iako suočen s  odlascima ponajboljih  igračica i pomlađivanjem sastava, Ženski odbojkaški klub  Arbanasi ove je sezone ponovno odlučio prkositi prosječnosti. Premda bi, po navedenom, ona trebala biti  njihova neminovnost, “crveno-crne” su u 12. kola Druge  međužupanijske lige – jug upisale osam pobjeda, zauzevši  četvrtu poziciju na ljestvici –  više nego solidan plasman  uoči druge faze natjecanja. Prvenstvenu stanku iskoristili  smo za razgovor s Karlom Lisicom, trenerom Arbanasa i  jednim od najzaslužnijih za  uspješnu tranziciju mladog  kolektiva.
U najavi sezone spominjali  ste kako je ambicija Arbanasa  plasman među prve četiri ekipe. Rečeno ste nakon 12.  odigranih kola u jesenskom  dijelu Prvenstva i ostvarili. Je  li četvrto mjesto maksimum  ove sezone oslabljene i pomlađene ekipe?
– S obzirom na dosta velike  promjene u seniorskom rosteru, prvotna ambicija naše  pomlađene ekipe bilo je četvrto mjesto u Ligi. Ove godine  ona je proširena s još dva  kluba koji su nam bili nepoznanica: Čilipi i Nova Mokošica, no moram priznati da  bismo čak i premašili očekivanja da nismo prosuli bodove  protiv trenutačno vodećih ekipa. Od Makarske smo izgubili  u prvom kolu iz razloga što  tada još nismo priključili  mlađe igračice seniorskoj postavi, neporaženu ekipu lige –  Brda, imali smo do samog kraja, kao i ekipu Sinja od koje  smo izgubili s 3:2 u setovima.  Pridruživanjem mlađih  igračica svjesno smo riskirali  gubitak pojedinih bodova:  protiv Donata i posebice Zadra, međutim, to je cijena sakupljanja drugoligaškog iskustva i u narednom periodu  stvaranja kvalitetne i uigrane  ekipe.
Gradski rivali
Izuzev neizvjesnog gradskog derbija s Donatom u  trećem kolu, u kojem ste slavili nakon pet setova, preostalih sedam pobjeda vaša je  ekipa ostvarila s maksimalnim učinkom.
– Gradski rivalitet s Donatom, kao i sa Zadrom, uvijek  ulazi u utakmice u kojima je  nezahvalno prognozirati pobjednika do samog kraja. Tako  je bilo i ovog puta. Poveli smo  2:0 u setovima i mislili da je  sve gotovo, a na kraju smo  morali spašavati pobjedu.  Međutim, nakon te utakmice  napravili smo veliki zaokret,  prvenstveno u mentalnom pogledu, pojačali rad na  određenim nedostacima i rezultat se pokazao u obliku  sedam pobjeda bez izgubljenog seta.
Lisica je otišao i korak dalje  u ocjeni nastupa svoje ekipe.
– Sudeći po komentarima  ostalih trenera, gledatelja, a i  našem osobnom mišljenju, izgledamo moćno na svim pozicijama, igramo definitivno  najraznovrsniju, najbržu i  najatraktivniju odbojku u Ligi. Kada bi čovjek samo pogledao igru i rezultate, a da ne  zna dob naših igračica, rekao  bi da se radi o iskusnim i  formiranim igračicama, a ne o  mlađim kadetkinjama i kadetkinjama.
Zanimanje prvoligaša
Uz dobar plasman na ljestvici, što smatrate najvećim  uspjehom Arbanasa u jesenskom dijelu?
– U situaciji kada su sredstva  od Grada potpuno presušila, a  troškovi dostižu maksimum,  za najveći uspjeh smatram opstanak kluba i nastavak kvalitetnog rada u svim segmentima. Perjanice Arbanasa trenutačno su mlađe kadetkinje  koje dominiraju svojom ligom  bez izgubljenog susreta, a ujedno su i bez izgubljenog seta  po treći put za redom osvojile  Prvenstvo OŠ Grada Zadra u  odbojci te uspješno involvirane u seniorski. Velikim uspjehom smatram i pokazivanje zanimanja nekoliko prvoligaških klubova te njihove ponude za tri naše igračice: Eneu  Mujagić, Dolores Vučetić i  Mateu Bajlo. No, za njih u  budućnosti pripremamo nešto  puno kvalitetnije i svrsishodnije. Uspjeh je i izuzetno dobra adaptacija Frane Vidova  kao trenera dvije Arbanaške  ekipe koje igraju zapaženu  ulogu u Mlađe kadetskoj i  Trećoj HOL, te omasovljenje  škole odbojke i svih selekcija.
Nadate li se u nastavku Prvenstva i još većim dosezima  seniorki? 
– Potajno priželjkujemo pomak na ljestvici, no pobijediti  Sinj i Makarsku u gostima bit  će izuzetno teško. Ne toliko  zbog njihovog iskustva, koliko  zbog domaćeg terena i sudaca  koji su potpuno subjektivni  kod većine prosudbi. Također,  potrebno je pobijediti u utakmicama u kojima se od nas i  očekuje pobjeda te nastojati  zadržati visok nivo igre do  kraja.


Sadržajno proljeće




U nastavku sezone Arbanase očekuje izrada videodokumentacije za tri igračice koje bi za godinu i pol karijere trebale nastaviti u SAD-u, a Lisica nas upoznaje i kako će njegov klub na proljeće ponovno nastupati na jakim međunarodnim turnirima.
– U pripremama smo za odlazak u Den Haag, gdje bismo na poziv domaćina trebali gostovati na prestižnom turniru. Također, već smo započeli i s intenzivnim pripremama za organizaciju Međunarodnog turnira Gospe Loretske u svibnju. On će se ove godine održati u dvije kategorije: za igračice 1994. godišta i mlađe, te za 1997. godište i mlađe. Očekujemo nastup 16 inozemnih i domaćih ekipa, a trebao bi se održati u tri dvorane i u organizaciji tri kluba: Bibinje, Posedarje i Arbanasi.


Stiglo pojačanje


Jesenski prijelazni rok Arbanasi su zaključili dovođenjem Marije Klanac  (1996.), talentirane mlade odbojkašice Posedarja koja će “crveno-crni” dres  obući u Mlađe kadetskoj ligi, a od koje puno očekuju u sljedećoj sezoni.


Mlađe selekcije


Kako ocjenjujete učinak ostalih selekcija Arbanasa koje ove godine nastupaju u hrvatskim ligamaen?
– Ostale selekcije Arbanasa zadržale su visoka mjesta u svojim ligama. Nastup u Mlađe kadetskoj ligi sa dvije ekipe pokazao se iznimno kvalitetnim potezom, jer iskustvo prikuplja i vrlo mladi sastav koji će dogodine biti okosnica u mlađim kategorijama. U Trećoj ligi rotiramo igračice koje uglavnom nemaju adekvatnu minutažu u Drugoj ili Mlađe kadetskoj ligi, a one tako pokazuju veliki napredak i nameću se za prvi sastav. Doživjele su svega jedan poraz, dok u drugom dijelu očekujemo sve pobjede. Naglasak ćemo u nastavku staviti na osvajanje Regionalnog prvenstva u mlađe kadetskom uzrastu i na obranu titule viceprvakinja Hrvatske u školskom natjecanju, a nadamo se i koraku više.