Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ekološke jaslice oduševljavale djecu

15.01.2012. 23:00
Ekološke jaslice oduševljavale djecu


Jaslice koje smo izložili nekoliko dana prije božićnih blagdana napravljene su od prirodnog materijala, naplavina koje je tijekom vremena donijelo jako jugo na najljepšu dugootočnu plažu, Saharun, pojašnjava Špralja


Našim ovogodišnjim ekološkim jaslicama koje su smještene na samom trajektnom pristaništu u poslovnoj zoni Triluke divile su se stotine djece, kaže Zvonko Špralja, predsjednik Košarkaškog kluba Zaglav dodajući da je svako dijete koje je došlo na Dugi otok htjelo vidjeti ekološke jaslice, jedine takve vrste na području hrvatske i šire.
– Jaslice koje smo izložili nekoliko dana prije božićnih blagdana napravljene su od prirodnog materijala, naplavina koje je tijekom vremena donijelo jako jugo na najljepšu dugootočnu plažu, Saharun, pojašnjava Špralja, ističući da su se jaslice posjećivale posebno u večernjim satima.
Djeci je bio nezaboravan doživljaj vidjeti takve “prirodne” jaslice na otvorenom koje su bile izložene sve do jučer, do blagdana sv. Stošije.
Zaglavci su postavljanjem ovih jaslica upotpunili sadržaje za djecu i mlade jer je u Trilukama smještena i dječja zabavna igraonica te za starije uzraste igralište za odbojku i pomoćno za košarku.
Kako je Zaglav poznato franjevačko mjesto, vodilja zaglavske mladeži je bila da njihove jaslice budu duhovna spona dvaju otoka, Dugog otoka i otočića Košljuna na kojem se u okruženju franjevačkog samostana nalaze najstarije hrvatske jaslice iz 16. stoljeća. Međutim, kako pojašnjava Špralja, jaslice na Košljunu imaju pet figura, dok njihove imaju sedam. Osim Isusa, Marije, Josipa, vola i magarca, zaglavske jaslice imaju figurice dviju ovčica, koje simboliziraju ovčarstvo na Dugom otoku.