Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Godinama u vrhu zadarskog sporta

15.01.2012. 23:00
Godinama u vrhu zadarskog sporta


Članovi AŠK-a na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske u dvorani na otvorenom osvojili su 43 medalje od čega 17 zlatnih, odnosno imaju isto titula naslova državnih prvaka u svim dobnim kategorijama


U sve 52 godine od kada je AŠK Zadar osnovan (1959.) članovi kluba su bilježili izvanredne rezultate, a u novijoj povijesti samostalne Hrvatske u proteklih 20 godina, prošla 2011. godina bila je najuspješnija za klub čiji su članovi na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske u dvorani na otvorenom osvojili 43 medalje od čega 17 zlatnih, odnosno imaju isto titula naslova državnih prvaka u svim dobnim kategorijama. Pored državnih natjecanja na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniorke u Francuskoj nastupile su dvije zadarske atletičarke, Paola Borović i Lucija Zubčić. Borović je osvojila osmo mjesto u skoku u dalj, a Zubčić deveto u skoku u vis. U Turskoj na Europskom festivalu mladeži uz Borović i Zubčić nastupio je i Jakov Zurak. Zubčić je bila četvrta, Borović deveta u troskoku, dok je Zurak zauzeo deseto mjesto u soku u vis. Najteže je osvajati medalje u seniorskoj konkurenciji, a tu su članovi AŠK-a bili zaista izvanredni osvojivši deset medalja, a od toga tri zlatne što je apsolutni klupski rekord.
Od pojedinaca istaknule su se Paola Borović, peterostruka prvakinja Hrvatske u dvorani i na otvorenom u skoku u dalj i troskoku za mlađe i starije juniorke te viceprvakinja u troskoku za seniorke u skoku u dalj, a uz to vlasnica je četiriju novih državnih rekorda. Katarina Gašparović je četverostruka prvakinja Hrvatske u bacanju koplja za mlađe i starije juniorke te mlađe seniorke i seniorke. Lucija Zubčić je trostruka prvakinja Hrvatske u skoku u vis za mlađe i starije juniorke i mlađe seniorke. Jakov Zurak je dvostruki prvak države u skoku u vis za mlađe i starije juniore te je seniorski viceprvak države s 207 cm. Na svjetskim tablicama u kategoriji mlađih juniorki Borović je deseta u skoku u dalj sa 6.16 m, a Zubčić dijeli petnaesto mjesto visinom 180 cm. Zaista impresivni rezultati, a kao kruna u najuspješnijoj sezoni stiglo je još jedno veliko priznanje, nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora “Matija Ljubek”, čiju je skulpturu na svečanosti u Zagrebu primio dr. Marko Prenđa, predsjednik kluba. Sve navedeno išlo je u prilog klubu s Višnjika koji je u utrci za najbolju ekipu Zadarske županije drugu godinu zaredom osvojio prvo mjesto.
Pet reprezentativaca
– U seniorskoj konkurenciji napravili smo veliki pomak u odnosu na prethodne sezone – naglašava Ivica Šola, jedan od trenera, i nastavlja:
– Iako po godinama već dugo nemamo prave seniore jer većina onih koji bi to mogli postati odlaze na studije i napuste Zadar. Mislim da će tako biti i idućih godina, dok god ne dobijemo optimalne uvjete, a tu prije svega mislim na dobru atletsku stazu, odnosno na dobar atletski stadion i normalno da u Zadru ima veći izbor studija. Volim reći da smo i dalje osuđeni na  bavljenje juniorskom atletikom i mlađim uzrastima.
Iz tih mlađih kategorija iz kluba su iznjedrili i pet reprezentativaca.
– Katarina Gašparović, Paola Borović, Lucija Zubčić, Dalmira Kurtov i Jakov Zurak su nastupali za reprezentaciju kadeta, juniora i mlađih juniora. Trinaest naših članova je u kategorizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora. U trećoj kategoriji su Gašparović i Zubčić, u četvrtoj Borović i Zurak, dok su ostali u petoj i najmanjoj šestoj kategoriji. Posebno treba naglasiti da prvi put imamo dvoje članova koji su uvršteni na svjetske atletske tablice. Bez uvrede prema ostalim sportovima, ali u atletici koja je po mom mišljenju najsloženiji, odnosno najsofisticiraniji sport na te je tablice u svojoj kategoriji jako teško doći. Paola Borović je prošlu godina završila na desetom mjestu u kategoriji mlađih juniorki (U-17) u troskoku s daljinom 12.83, dok Lucija Zubčić u skoku u vis dijeli petnaesto mjesto sa 180 cm. Kada bi se kao kriterij uzela godina rođenja njih dvije (1995.) tada bismo u svom godištu bila na petom mjestu na svijetu.
Obraniti osvojeno
Zna se da je u sportu uvijek teže obraniti uspjehe nego ih prethodno ostvariti.
– U atletici možete prognozirati neke nastupe pa mislim da je realno očekivati da i iduće sezone budemo na istoj razini. Nakon dvije godine planiramo se vratiti nastupima u ekipnim i momčadskim prvenstvima Hrvatske, najvjerojatnije sa starijim kadetima i kadetkinjama. Najznačajnije za naše članove bit će Svjetsko prvenstvo u Barceloni za starije juniorke. Borović i Zubčić već imaju normu koju ove godine trebaju potvrditi. Nova sezona već je na pragu pa nas tako već za desetak dana očekuje prvo od niza dvoranskih prvenstava Hrvatske. Za sve naše uspjehe trebamo zahvaliti našoj klupskoj Upravi, a posebno Gradu i ostalim sponzorima koji nas u ovim teškim vremenima nastoje pratiti. Bez njihovog doprinosa ne bi bilo puno odlazaka na natjecanja. Tu su i roditelji koji su u nekoliko kriznih situacija participirali odlaske na natjecanja – zaključio je Šola.


AŠK ZADAR




Predsjednik: dr. Marko Prenđa. Dopredsjednik: Marijan Klanac. Tajnica: Radojka Franzotti. Treneri: Predrag Saratlija, Ivica Šola, Hrvoje Perica, Petra Peričić.