Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Igrat ćemo važnu ulogu na lokalnim izborima

15.01.2012. 23:00
Igrat ćemo važnu ulogu na lokalnim izborima


Ostvarili smo uspjeh, ali objektivno gledano, i neuspjeh. Ja moram prvo ponuditi ostavku na mjesto predsjednika ogranka. Članovi Izvršnog odbora mogu je prihvatiti ili odbaciti


Hrvatski laburisti – Stranka rada na parlamentarnim izborima u IX. izbornoj jedinici osvojila je 5.999 glasova pri čemu je 28,8 % od tih glasova stečeno u Zadru gdje je za laburiste glasovalo 1.728 birača. Koliko ste, usmjeravajući pozornost prema lokalnim izborima 2013., zadovoljni zadarskim rezultatima, s obzirom na činjenicu da je, ilustracije radi, na izborima za Gradsko vijeće 2009. Željko Predovan sa svojom Nezavisnom listom mandat dobio s 1.464 glasova?
– Analize smo napravili, trebamo ih oblikovati u završni dokument koji će Predsjedništvu stranke biti predočen 25. siječnja u Zagrebu. Mi smo na razini Hrvatske izuzetno zadovoljni rezultatima, iako su očekivanja bila čak i veća, s obzirom na ankete, ali i s obzirom na naše aktivnosti, prije svega na interes građana u izravnom kontaktu. Rezultati nam, međutim, daju pravo planirati akcije našeg ogranka vezano uz predstojeće izbore na lokalnoj razini. Da bismo to doista i mogli učiniti, uz ogranak u Zadru, koji je u funkciji podružnice jer okuplja i članove iz drugih područja županije, organizirat ćemo druge ogranke; prije svega na otocima koji su iskazali značajno povjerenje laburistima, ali jednako tako i u Biogradu, Ninu i u obrovačko-benkovačkom zaleđu. Namjera nam je stvoriti jaku županijsku podružnicu i izići na županijske izbore, a u svakom ćemo slučaju izići na lokalne izbore u Zadru, jer već i ovaj broj glasova, kojeg smo ostvarili u samom gradu Zadru, jamči barem jednog ili dva vijećnika, a nastavit ćemo i ukazivati na ispravnost naše politike, pri čemu će nam pomoći naši zastupnici u parlamentu, dokazujući svoje poštenje i vjerodostojnost, zbog čega ćemo igrati važnu ulogu na lokalnim izborima.
Ne vjerujem da ću biti kandidat
S obzirom da izražavate i zadovoljstvo i nezadovoljstvo rezultatima izbora na kojima ste bili nositelj liste u IX. jedinici, kako vidite svoju daljnju ulogu u stranci, pa i kod odlučivanja o kandidatima na lokalnim izborima?
– Ostvarili smo uspjeh, ali objektivno gledano, i neuspjeh. Ja moram prvo ponuditi ostavku na mjesto predsjednika ogranka. Članovi Izvršnog odbora mogu je prihvatiti ili odbaciti. Ovog trenutka ne znam hoću li nakon 25. siječnja biti predsjednik ogranka, ali ako budem – radit ću sve što budem mogao, kao i do sada. Budući da nisam izabran u Sabor, a postići rezultat cilj je svakoga tko se natječe na izborima, neka Izvršni odbor analizira koliko je u tome moje odgovornosti, a koliko u pozitivnim rezultatima ima moje zasluge. Bude li njihova ocjena pozitivna, prihvatit ću ovo ili drugo zaduženje. Ne vjerujem da ću više doći u situaciju biti kandidatom. Naime, ne vjerujem u postizanje dobrih rezultata na izborima za Županijsku skupštinu, a s obzirom da živim u Sukošanu, mogu se natjecati samo na županijskoj listi.
Ili na izborima u Općini Sukošan.
– Nije mi to u planu. Dođe li, međutim, do promjene izbornog zakona, mogao bih doći u poziciju razmisliti o kandidaturi u Zadru. U ovom trenutku i ne znamo po kakvim izbornim zakonima ćemo izići na izbore 2013., ali ćemo se pripremiti što je bolje moguće. Nadam se da ćemo uskoro na korištenje dobiti prostor za ured stranke u Zadru. Zahtjev za dodjelom sam Gradu Zadru poslao 8. prosinca, i dogovorio sam se gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem da o tome razgovaramo. Još nisam pozvan na razgovor, ali sam siguran da, kao parlamentarna stranaka, imamo pravo na prostor.
Ne odustajemo od referenduma
S obzirom da Kukuriku koalicija nije, po obvezi koju je prema sindikatima imala prethodna HDZ-ova vlast, paralelno s referendumom o pristupanju Hrvatske EU raspisala i takozvani “referendum o referendumu”, Matica sindikata Hrvatske i Hrvatska udruga sindikata na dan referenduma započinju ponovno prikupljanje potpisa podrške zahtjevu za smanjivanjem broja potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma i produljenjem roka u kojem se oni mogu prikupiti. Hrvatski laburisti ranije su pružili potporu sindikatima u ovom zahtjevu; hoćete li to i sada učiniti?
– Nećemo odustati sada, niti ikad, a da ne dobijemo ozakonjeno da se ustavna pitanja rješavaju izravnom demokracijom, a to znači – referendumom. Da bi do referenduma moglo doći, potrebno je to učiniti mogućim, a to znači spustiti limit na 200.000 potpisa, koliko su sindikati predložili, što je otprilike jednako 5% birača, što smo mi predlagali. Međutim, u Hrvatskoj se uopće ne zna što znači 5%, jer ne znamo koliko je mrtvih na popisu birača, pa je onda je bolje odrediti brojku. Prikupiti 10% potpisa birača, koliko se sada traži za raspisivanje referenduma, je mučno i nije vjerojatno da će se, iako su sindikati ranije u tome uspjeli, u svakom trenutku moći prikupiti, a pogotovo ne u kratkom roku od 15 dana. Zato se i traži razdoblje od 30 dana. Sasvim sigurno ćemo inzistirati na tome da građani imaju pravo odlučivanja, ne samo jednom u četiri godine kada biraju zastupnike u Sabor, nego pravo izravnog odlučivanja, a ne preko svojih predstavnika, pri svakom pitanju važnom za smjer u kojem država ide.


U Zadru uspješni, neuspjeh u Šibeniku i Kaštelima




Možemo reći da smo gubitnici u IX. izbornoj jedinici, ali ova je velika jedinica sastavljena od četiri županije i, kada gledamo po županijama, u zadarskom smo ogranku bili vrlo efikasni i dvostruko uspješniji od bilo koga u ove četiri županije. Mogu pohvaliti i rad kolegice Anice Bodrožić i njezinog ogranaka u Trogiru. Lika je ostala na razni rezultata kojeg smo i očekivali, jer nismo ni mogli ostvariti rezultat na području na kojem ne djelujemo, a razočarani smo, barem mi u Zadru, onim što su nam dali kolege iz Šibenika i Kaštela.