Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ivica Kostelić kralj Wengena

15.01.2012. 23:00
Ivica Kostelić kralj Wengena


Ovu stazu i mene veže nešto jako čvrsto. Rekli su mi da je samo Ingemar Stenmark triput pobijedio u tri godine i zaista je posebna stvar biti u takvom društvu – kaže Ivica. Hirscher (725) na prvom mjestu u ukupnom poretku pred Ivicom (695) sada ima samo 30 bodova prednosti


Ivica Kostelić drugi je put u tri dana pjevao “Lijepu našu” na vrhu postolja u cilju Lauberhorna! Poslije trijumfa u super-kombinaciji u petak, Kostelić je četvrti put u karijeri (prvi kojem je to uspjelo!), treći zaredom, pobijedio u slalomu Svjetskoga kupa u Wengenu, Kostelić je u ukupnom poretku smanjio zaostatak za Marcelom Hirscherom na samo 30 bodova, Austrijanac je “haklao” 42. od 65 vrata prve vožnje na stazi Männlichen/Jungfrau, koju je postavio kanadski trener Bosinger, pritom je imao 80 stotinki bolje vrijeme od Zagrepčanina. Uzalud… Drugi hrvatski predstavnik Natko Zrnčić-Dim  nije završio prvu vožnju.
Kostelić je imao treće vrijeme prve vožnje, sa samo tri stotinke zaostatka za Austrijancem Marijom Mattom, dok je u drugoj vožnji bio – najbrži. Na drugom prolazu imao je još samo 12 stotinki prednosti u odnosu na Andrea Myhrera, ali onda je, baš kao u slalomu super-kombinacije, dao “gas do daske” i stekao 85 stotinki prednosti, dovoljnih za 22. pobjedu u karijeri, ukupno šestu u Wengenu, na oduševljenje velikog broja hrvatskih navijača, koji žive diljem Švicarske, a porijeklom su iz svih krajeva Hrvatske.
– Ti navijači su posebna priča. Iznimno mi je drago što su ovdje, lijepo je doći u cilj i vidjeti radost ljudi u crveno-bijelim kockicama. Bučni su i velika su mi motivacija.
Ivica se 49. put popeo na postolje, jubilarni deseti put u ovom mitskom skijalištu, koje je 82. put okupilo najbolje skijaše svijeta.
Majka svih slaloma
– Možda zvuči patetično, ali Wengen je majka svih slaloma. Sve staze imaju nešto, ali ova ima sve. Ne znam u čemu je tajna, ali očito – leži mi. Obožavam ovo brdo, daje mi toliko energije – pronašao je Ivica Kostelić minutu vremena prije proglašenja u centru Wengena, nakon još jedne panoramske vožnje helikopterom sa sestrom Janicom iz cilja do središta Wengena.
– Bio sam mali kada sam vidio prvu snimku ove utrke, sanjao sam nastup na toj stazi. Ovo je legendarna staza! – kaže Ivica, koji sada ima čak šest pobjeda u Wengenu. Ušao je u legendu kao prvi vlasnik četiri slalomska trijumfa! Ovu posljednju dijelom je posvetio obitelji Ive Težaka, koji živi u Baselu. Težak je pomogao Kostelićima kod prve Janičine operacije, kada nije bilo novaca…
– Ne znam što veže ovu stazu i mene, nešto jako čvrsto. Rekli su mi da je samo Ingemar Stenmark triput pobijedio u tri godine i zaista je posebna stvar biti u takvom društvu, kada si u istoj rečenici s takvom legendom… Možda to ljudima to ne znači mnogo, čak ni skijašima, ali meni kojeg zanima povijest Svjetskog kupa, koji imam iznimno poštovanje prema prošlim generacijama skijaša, meni to čini posebnu čast. Ova staza nam je toliko toga dala, našoj ekipi, obitelji, i ja s posebnom radošću dolazim u Wengen. Ne možete ostati ravnodušni prema ovoj prirodi, vrhovima… A slalom je zahtjevan, stardard prema kojoj se mogu mjeriti svi ostali slalomi – dodaje Kostelić.
Drugo mjesto pripalo je Šveđaninu Andreu Myhreru, treće Nijemcu Fritzu Dopferu, koji se prvi put našao na postolju Svjetskoga kupa. Na četvrto je potonuo lider poslije prve vožnje, Austrijanac Mario Matt, dok je s drugog na šesto mjesto skliznuo Talijan Cristian Deville.
– U prvoj vožnji imao sam najbolje vrijeme na strmini, ali mogao sam voziti još brže, bio sam malo izvan “timinga”. Za drugu vožnju imao sam taktiku, gore opuštenije i čuvanje snage, korektna strmina na kojoj ne treba riskirati. A onda sam dao gas. Odgovarale su mi dvije kombinacije na tom dijelu, u kojem sam napravio veliku prednost.
Baš kao u kombinacijskom slalomu. Tada je zaostatak bio tri sekunde, sada tri stotinke.
Savršena vožnja
– Teško će bilo tko ponoviti onu moju slalomsku vožnju iz kombinacije, iako sam sada pobijedio. Sportaši teže savršenstvu. Što ste tome bliže i rezultat je bolji. Onaj slalomski lauf bio je vrlo inspirativan, u kojem sam pogodio sve. Ove dvije vožnje bile su dobre, ali složio sam taktiku za završni finiš i to mi je donijelo dobro vrijeme.
Ivica je jedini od vodećih vozio punom parom posljednjih dana… Isplatilo se. U Wengenu je osvojio 200 bodova, Hirscher nijedan. Austrijanac je nastupio samo u slalomu.
– Hirscherova diskvalifikacija sve je promijenila, poslije toga više ništa nije bilo isto. Ovo je vrlo važna pobjeda, ali počet ćemo zbrajati bodove kada bude vrijeme. Napravio je klasičnu slalomsku pogrešku. Neće mu biti lako u Austriji, postojat će pritisak. U prošlosti Kitzbühel nam je donio dosta radosti, sada se nadam zdravlju i dobrim vožnjama – kaže Kostelić, koji danas kreće prema Austriji. Tamo će Hirscher biti u prednosti kada su u pitanju navijači. U Wengenu su glasniji bili oni Kostelićevi.


Gips: Ivica je gospodin Wengen!




Ante Kostelić je svog sina nazvao gospodin Wengen. S pravom. Pobjednik super-kombinacije, pobjednik slaloma…
– Slalomska je staza vrlo teška i tko se baci ne može proći. Pokazalo se to u slučaju Neureuthera. A kada na jednoj stazi imaš dobar osjećaj, imaš dodatnu sigurnost. Svejedno, šest Ivičinih pobjeda u Wengenu su  senzacija! – kaže direktor reprezentacije Vedran Pavlek, koji je pojasnio način sjajne druge Ivičine vožnje.
– Krenuo je da se uhoda, čuvajući snagu za finiš, u kojem je bio maestralan. Sada možda nije bilo tako savršeno kao u kombinacijskom slalomu, ali od “kućice” je išao čisto, od kraja strmine bio nevjerojatan. I ne znam kako bi se na vrhu osjećao Hirscher da nije “haklao” vrata, ne bi mu bilo lako.
Zaostatak za Hirscherom smanjen je na samo 30 bodova, u Kitzbühelu bi moglo doći do “pretjecanja”.
– Mi se još ne smijemo baviti time, o tome možemo razmišljati tek nakon Chamonixa ili Sočija. Nije u pitanju samo Hirscher, tu je i Beat Feuz, sjajan spustaš, koji može puno napraviti i u super-kombinaciji. Moramo biti koncentrirani na svaki novi dan i novu vožnju. Sezona je duga, nema SP-a i ZOI-ja – zaključuje Pavlek.
Prvi trening spusta u Kitzbühelu vozi se u srijedu. U petak je super G, u kojem Ivica brani proplogodišnji naslov. U subotu je spust, u nedjelju slalom, a obje utrke zbrajaju se za kombinaciju. Za Kostelića to je prigoda za novu veliku berbu bodova.


SVE POBJEDE


15.01.2012.  Wengen, slalom
13.01.2012.  Wengen, super-kombinacija
21.12.2011.  Flachau, slalom
08.12.2011.  Beaver Creek, slalom
30.01.2011.  Chamonix, superkombinacija
23.01.2011.  Kitzbühel, kombinacija
21.01.2011.  Kitzbühel, superveleslalom
16.01.2011.  Wengen, slalom
14.01.2011.  Wengen, superkombinacija
09.01.2011.  Adelboden, slalom
02.01.2011.  München, paralelni slalom
24.01.2010.  Kitzbühel, kombinacija
17.01.2010.  Wengen, slalom
22.12.2008.  Alta Badia, slalom
10.12.2006.  Reiteralm, superkombinacija
15.12.2003.  Madonna di Campiglio, slalom
12.01.2003.  Bormio, slalom
05.01.2003.  Kranjska Gora, slalom
16.12.2002.  Sestriere, slalom
09.03.2002.  Flachau, slalom
13.01.2002.  Wengen, slalom
25.11.2001.  Aspen, slalom


Hirscher: Nisam razočaran


Lider Svjetskoga kupa u cilju je, na velikom ekranu, vidio što mu se dogodilo, iako je njemu bilo jasno i ranije.
– Odmah sam osjetio da je nešto pošlo po zlu, ali nisam previše razočaran. Događa se u skijanju, pogotovo u skijanju. U mislima sam već u Kitzbühelu, nadajući se da ću biti brz kao u Wengenu – kaže Marcel Hirscher.


SEMAFOR


Rezultati slaloma: 1. Ivica Kostelić 1:45.67, 2. Andre Myhrer (Šve) 0.85, 3. Fritz Dopfer (Nje) 0.88, 4. Mario Matt (Aut) 0.92, 5. Felix Neureuther (Nje) 0.93, 6. Cristian Deville (Ita) 1.20 sekundi zaostatka.
Poredak u slalomu: 1. Ivica Kostelić 485, 2. Marcel Hirscher (Aut) 360, 3. Andre Myhrer (Šve) 295, 4. Cristian Deville 270, 5. Felix Neureuther (Nje)  261, 6. Stefano Gross (Ita) 186 bodova.
Ukupni poredak u Svjetskom kupu: 1. Marcel Hirscher (Aut) 725, 2. Ivica Kostelić 695, 3. Beat Feuz (Švi) 545, 4. Ted Ligety (SAD) 493, 5. Aksel Lund Svindal (Nor) 490, 6. Bode Miller (SAD) 125, 60. Natko Zrnčić-Dim 50, 122. Tin Široki 2 boda.