Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

S Bogom ćemo pobijediti našu nemoć

15.01.2012. 23:00
S Bogom ćemo pobijediti našu nemoć


Sveta Stošija je bila uvjerena da je Božja ljubav jača od cara i od svega drugoga. Ona se usudila svojom mladenačkom slobodom ići bez straha i u smrt koju ju je pripravio car, istaknuo je mons. Škvorčević


“Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod”, evanđeoske su riječi koje je u svojoj propovijedi izdvojio požeški biskup mons. Antun Škvorčević predvodeći svečano koncelebrirano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru na svetkovinu Sv. Anastazije, mučenice i zaštitnice Zadarske nadbiskupije. U propovijedi je istaknuo i važnost provođenja Božje strategije prema čovjeku u svim područjima ljudskog života.
“Popijevkom veselom blagdan objavite, Stošiju blaženu, Zadrani, častite. Ona je obrana Zadra nam rodnoga, Dalmacije ures uzvišen”, riječi su himna kojim je brojno vjerničko mnoštvo pozdravljalo sv. Stošiju. Euharistiji je sudjelovalo preko pedeset svećenika uz hrvatske biskupe, koji su se poklonili na grobu mučenice Stošije. Pozdravne riječi uputio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić te između ostalih pozdravio hrvatske biskupe, svećenike, predstavnike vlasti, župana Stipu Zrilića i gradonačelnika Zvonimira Vrančića sa suradnicima, kulturne i javne djelatnike, obrtnike, ratare i pomorce, djelatnike obavijesnih sredstava, starce i bolesne, kao i sve one koji se zdušno bore za slavu Božju i za čast njegove Crkve.
Ne završavaju svi putovi u trgovini
– Sabrasmo se u starodrevnoj zadarskoj katedrali sv. Stošije (Anastazije), prevedeno na hrvatski – Uskrsne, one koja je s Isusom Kristom pobjednica života. To je uzbudljiva činjenica kojoj mi u Hrvatskoj i u Zadru želimo dati pozornosti, osobito na dan 20. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske. Gdje se hrvatski prostori otvaraju za Boga, tu je pobjeda sigurna, ne naša, nego Božja. Otvorimo ovim slavljem baš to, prostore naše hrvatske, one najbolje, u dušama i srcima za Boga pa da on s nama još jedanput pobjeđuje sve ono što je naša nemoć, naša nedoumica i sve ono što ne uspijevamo ostvariti, naveo je mons. Antun Škvorčević na početku svete mise.
– Gledajući vas ovdje u zadarskoj katedrali, lice do lice, srce do srca, sve usmjereno sv. Stošiji i s njom k nebu, Bogu živom, uskrslom Isusu Kristu, utješen sam. To znači da ipak u Zadru ne završavaju svi putovi u trgovini, nego ima u ovom gradu i više od toga. Izazov nam je sv. Stošija da razmišljamo o tim temama i izbrusimo svoje stavove i svoja opredjeljenja. I Božja Riječ koju smo navijestili nije manje izazovna, nego još jača, jer je ona bila izazovna i za sv. Stošiju pa je ona “krojila” svoju sudbinu prema njoj.
Sveta Stošija je bila uvjerena da je Božja ljubav jača od cara i od svega drugoga. Ona se usudila svojom mladenačkom slobodom ići bez straha i u smrt koju ju je pripravio car. Pamti neka tradicija da je u plamenu dok je gorjela pjevala. Imala je sigurnost nutarnju i snagu Duha da je Bog toliko za nju, u Isusu Kristu, čulo se još u propovijedi.
Instrumenti u Božjim rukama
Dan ranije Svečanu Večernju predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Podsjetio je na povijest Stošijinih moći koje se nalaze u njezinoj kapeli u katedrali u mramornom sarkofagu, koji je u 9. stoljeću podigao biskup Donat, zahvalivši mons. Antunu Škvorčeviću, stručnjaku liturgije, glazbe i kulture, na njegovoj prisutnosti. Puljić je pozdravio sve nazočne svećenike, članove Stolnog kaptola sv. Stošije, redovnike, redovnice, bogoslove i sjemeništarce i sve štovatelje svete Stošije.
– Prije pet godina, nadbiskup Prenđa došao je u Požegu vidjeti što mi namjeravamo napraviti, između ostalog, i s našim orguljama u katedrali. Upoznao se s graditeljem orgulja Eisenbarthom iz Passaua. Tada je odlučio njegove orgulje izraditi i postaviti u katedralu sv. Stošije, propovijedao je požeški biskup kojega je u godini prije svoje smrti mons. Prenđa pozvao da predvodi misno slavlje sv. Stošije.
– To znači da na neki način izvršavam sada dvostruki zavjet, ili odgovaram na dvostruki poziv sadašnjeg vašeg nadbiskupa i preminulog, naveo je mons. Antun Škvorčević.
 Požeški biskup je pojašnjavajući rad orgulja kazao da čovjek mora imati unutarnju moć i sposobnost duha ili srca iz kojih se onda preko tipki pretače ono što nosi u sebi.
– Ne postoje samo materijalni, opipljivi instrumenti na kojima se može izvesti ono što je duh izveo i progovorio, nego svatko je od nas ljudi svojevrsni instrument, slikovito se izrazio mons. Antun Škvorčević. – Ako nema onoga majstora koji zna na bilo koji instrument odsvirati, kako bi se iz njega rodila silno snažna veličanstvena glazba, uzalud instrumenti.
 Nadbiskupi i svećenici zajedno sa sjemeništarcima i bogoslovima pomolili su se na kraju ispred sarkofaga sv. Stošije u lijevoj lađi katedrale.


“Vrijedno je ući u Europsku uniju”




Čovjek je biće one dubine koju nazivamo osoba ili srcem. I u toj dubini njegova bića kroji se njegova sudbina. Jedan od strateških ciljeva je i ulazak u Europsku uniju. Ona je uglavnom utemeljena na nekim gospodarskim interesima i ciljevima i kao takva ona je jedan krug našeg postojanja koji je vrijedan razmišljanja i u koji je vrijedno ući. Vjerujem da će svatko od nas znati dobro prosuditi kako je Europska unija ne naš strateški cilj, nego naše hrvatsko sredstvo da se dođe do nekih ciljeva koji neće biti samo gospodarske naravi, nego još neke druge, više naravi, one naravi koja je čovjek kao biće koje nadilazi pitanje trbuha i odijela, istaknuo je mons. Škvorčević.


Mons. Puljić proslavio 22. godišnjicu biskupovanja


Zadarski nadbiuskup Želimir Puljić proslavio je na Svečanoj Večernjoj 22. godišnjicu biskupskog ređenja. U spomen na ovaj događaj imao je mitru sa svog ređenja koju mu je, kako je kazao, 14. siječnja 1990. godine na glavu stavio kardinal Franjo Kuharić.
– Ovu mitru čuvam kao dragu uspomenu ne samo zbog toga dana, nego i zbog njega, divnog pastira koji je u teško vrijeme bio naš orijentir, naša snaga, koji nas je tješio, krijepio, hrabrio. Mitru čuvam i radi ova dva goluba. Njih sam puštao u Dubrovniku na otvorenjima feste Sv. Vlaha, kazao je nadbiskup zadarski na kraju Svečane Večernje.
 Mons. Milivoj Bolobanić je na kraju Svečane Večernje, uime svećenika i vjernika čestitao nadbiskupu, poželjevši mu da još mnogo godina vodi Zadarsku nadbiskupiju.