Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Šeks spasio povlasticu mirovinom na jedan dan

15.01.2012. 23:00
Šeks spasio povlasticu mirovinom na jedan dan


Istom manevru pribjegli su i Ivanka Roksandić, Ana Lovrin i Stjepan Milinković (HDZ), HDSSB-ovac Boro Grubišić, talijanski zastupnik Furio Radin te Mađar Deneš Šoja


Vlada je pripremila zakon po kojem će dužnosnici u mirovinu ubuduće ići po istim uvjetima kao i ostali građani. Na njih će se u trenutku kad zakonske izmjene stupe na snagu odnositi opća pravila za odlazak u mirovinu. Bez obzira koliko je netko proveo u Saboru ili Vladi, ako podnese zahtjev za mirovinu ona će mu se obračunavati po pravilu po kojima se izračunava “obična” radnička mirovina. Kako doznajemo, dio dužnosnika iz vladajuće kolicije zalagao se za to da zastupnici s tri mandata ipak zadrže povlasticu kroz određeni dodatak na mirovinu, ali je tu ideju osobno otklonio premijer Zoran Milanović.
– Izmjene imaju smisla samo ako se budu odnosile i na nas koji smo u Saboru proveli tri ili četiri mandata i koji smo trenutno na vlasti. Ne želimo nikakve povlaštene. Istina, financijski učinak ove mjere nije toliko značajan, oko 35 milijuna kuna u dvije godine, što je jedva mjerljiv udio u godišnjem trošku mirovina od oko 35 milijardi kuna. Bitna je, međutim, poruka koju šaljemo, objasnio nam je jedan ministar.
Neprirodno ili amoralno
Sabor će ove zakonske izmjene, koje će pogoditi veći broj hrvatskih dužnosnika, usvojiti već ovog tjedna, u četvrtak. To znači da svi aktualni zastupnici koji ispunjavaju uvjete za mirovinu, a dosad nisu podnijeli zahtjev, gotovo da za to više nemaju vremena. No, njih sedmero se snašlo, pa su preventivno aktivirali mirovine i odmah ih zamrznuli i vratili se na zastupničke plaće. Riječ je o HDZ-ovcima Vladimiru Šeksu, Ivanki Roksandić, Ani Lovrin i Stjepanu Milinkoviću, HDSSB-ovcu Bori Grubišiću, talijanskom zastupniku Furiju Radinu te Mađaru Denešu Šoji.
Šeks je priznao novinarima da je iz predostrožnosti otišao na samo jedan dan u mirovinu kako s novim zakonskim rješenjima ne bi ostao bez nje.
– Zavod za mirovinsko osiguranje odredio mi je visinu mirovine, ali sam tu mirovinu odmah stavio u mirovanje. Rješenje o mirovini dobio sam nakon što sam je već zamrznuo. To sam napravio da preveniram eventualne zakonske promjene koje bi mogle ugroziti moj stečeni status. Ne vidim da je to ništa neprirodno, niti amoralno, niti nezakonito, izjavio je Šeks. Dodao je da su zadnjih godina u tri ili četiri navrata zakonski smanjivane mirovine za deset posto.
Njegova stranačka kolegica, članica predsjedništva Ivanka Roksandić, ističe da je u mirovinu otišla 15. prosinca, nakon što je bila uvjerena da neće biti u Saboru, budući je na HDZ-ovoj listi u šestoj jedinici bila na sedmom mjestu, a stranka je osvojila četiri mandata. No, dan prije konstituiranja novog saziva Sabora, predsjedništvo HDZ-a odredilo je upravo nju kao dvogodišnju zamjenu Vesne Škare Ožbolt.
Igra slučaja
– Kad sam podnijela zahtjev za mirovinu, mislila sam da je to trajno, ali ispalo je da sam ostala samo osam dana. Nisam ništa htjela zaobići, rekla nam je Ivanka Roksandić koja još čeka isplatu svoje osmodnevne mirovine.
Boro Grubišić je poput Šeksa u mirovini proveo tek jedan dan i potom se vratio u radni odnos, ali tvrdi da nije namjeravao prevenirati ukidanje povlaštenih mirovina.
– S mojim stažem i uplatama koje sam zadnjih 38 godina uplaćivao u mirovinski fond možda bih po tom novom zakonu imao i veću mirovinu nego što će mi biti ova saborska. Osim toga, odlaskom u saborsku mirovinu propalo mi je 200 tisuća kuna koje sam dosad uložio u drugi mirovinski stup, kazao nam je Grubišić, ali nije uspio do kraja objasniti svoje motive za jednodnevnu mirovinu.
Šoja je u mirovini bio “kakvih 15 ili 20 dana” i to isključivo stoga što, tvrdi, nije bio siguran hoće li na izborima pobijediti svojeg protukandidata.
– Kad sam ipak ponovo izabran, položio sam zastupničku prisegu i podnio zahtjev za stavljanje mirovine u mirovanje, ispričao nam je Šoja.


Uz narod, pa kako bude




Među zastupnicima ima puno onih koji ispunjavaju uvjete za povlaštenu mirovinu, ali je neće primati jer nisu ranije podnijeli zahtjev. Osim predsjednika Sabora Borisa Šprema, to su i Jadranka Kosor, Ingrid Antičević Marinović, Dragica Zgrebec, Nikola Vuljanić, Ivan Šuker, Đurđica Sumrak, Nenad Stazić, Gordana Sobol, Zdravko Ronko, Milorad Pupovac, Marin Jurjević, Damir Kajin, Josip Leko, Božidar Kalmeta, Dragutin Lesar, Šime Lučin, Tonino Picula, Luka Denona… Od članova Vlade bez dužnosničkih mirovina ostali su Slavko Linić, Radimir Čačić, Vesna Pusić, Milanka Opačić i Neven Mimica.


Šprem objavio popis


Predsjednik sabora Boris Šprem izjavio je jučer u emisiji Hrvatskog radija “S markova trga” da će “svi oni koji su o ovom mandatu zatražili aktiviranje mirovine na jedan dan ostvariti to pravo”.
– To mogu učiniti svi, a prepuštam javnosti i građanima koji su birali nas i zastupnike drugih političkih opcija da sami komentiraju i sami zaključe o čemu je riječ. Ja za svoje kolege to ne bih htio komentirati, rekao je Šprem. Dodao je da bi informaciju s imenima onih koji su zatražili mirovinu dao i prije da ga je netko o tome pitao.
– Shvatio sam da javnost ima pravo na ovu informaciju pa sam zamolio predsjednika Odbora za izbor i imenovanja da objavi popis zastupnika koji su zatražili potvrdu o trajanju mandata koja je uvjet za dobivanje mirovine, rekao je Šprem.


Ususret mirnim danima


U mirovinu će iz Sabora Đurđa Adlešič, Željka Antunović, Mladen Barišić, Luka Bebić, Božo Biškupić, Dragutin Bodakoš, Marin Brkarić, Karmela Caparin, Ivan Čehok, Miljenko Dorić, Josip Friščić, Ivo Grbić, Stanko Grčić, Boro Grubišić, Ivan Hanžek, Andrija Hebrang, Danica Hursa, Ivan Jarnjak, Ana Lovrin, Nevenka Majdenić, Anton Mance, Nevenka Marinović, Krunoslav Markovinović, Marina Matulović Dropulić, Nazif Memedi, Stjepan Milinković, Petar Mlinarić, Živko Nenadić, Božidar Pankretić, Furio Radin, Niko Rebić, Ivanka Roksandić, Jerko Rošin, Ivo Sanader, Petar Selem, Vladimir Šeks, Nevio Šetić, Vesna Škulić, Deneš Šoja, Dubravka Šuica, Šemso Tanković, Marko Turić, Vedran Rožić, Davorko Vidović, Antun Vujić i Dragan Vukić.