Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vjerujem da možemo biti prvaci

15.01.2012. 23:00
Vjerujem da možemo biti prvaci


Naš cilj prije sezone je bio plasman u Ligu prvaka i na najboljem smo putu da to ostvarimo. Naravno, kada si u ovoj situaciji, želiš i nešto više – kaže Modrić


Otkad smo prije četiri godine uveli kategoriju Zadrani u svijetu, dvojbi nema – Luka Modrić najbolji je sportaš Zadarske županije, koji ne nastupa niti za jedan od županijskih klubova. Sa 115 bodova Modrić je slavio u konkurenciji vrhunskih košarkaša, rukometaša, stolnotenisača, odbojkaša, karatista.
– Ova mi nagrada jako puno znači, pogotovo zato što dolazi iz mog rodnog grada. Sretan sam što je opet završila u mojim rukama i hvala svima koji su glasovali za mene. Žao mi jedino što nikako ne mogu biti u Zadru da je osobno preuzmem, ali to će već po običaju učiniti otac i sestra. Valjda će biti prilike za mene u budućnosti – javio se Luka iz Londona, dan uoči važne utakmice njegova Tottenhama protiv Wolverhamptona.
Iako je baš on bio strijelac izjednačujućeg pogotka (treći ove sezone) u 51. minuti, Hotspursi nisu uspjeli pobijediti. Završilo je 1-1 i bio je to četvrti ovosezonski remi momčadi iz sjevernog Londona, koja uz to ima i 14 pobjeda te samo tri poraza. I to dva na samom početku sezone, kada ih je Manchester United na Old Traffordu pobijedio s 3-0, a Manchester City na njihovom White Hart Laneu s čak 1-5. No, vrlo brzo se dogodio preporod.
– Loše smo krenuli. Uvjerljivo smo izgubili utakmice od oba Manchestera. U tom razdoblju se događalo dosta toga i atmosfera u momčadi nije bila kakva je trenutno. Sve to što se događalo oko mene je također ostavilo traga na momčadi. Kada je završio prijelazni rok, počeli smo igrati dobro. Nismo se više zamarali time tko će otići, a tko ostati. Počeli smo igrati sve bolje i to je rezultiralo svim tim pobjedama, koje su nas dovele u sam vrh. To je stvarno fenomenalno. Najviše mi je žao poraza od Stoke Cityja, jer nismo zaslužili izgubiti tu utakmicu. Da smo je pobijedili, sada bi bili na prvom mjestu, ali što je tu je. I dalje se dobro držimo, blizu smo vrha, igramo dobro i vjerujem da ćemo do kraja držati korak s Citiyjem i Unitedom i, zašto ne, pokušati biti prvaci. Bit će teško, ali sve je moguće.
Borba za naslov
O spomenutom, nerealiziranom transferu, ispisane su valjda na tisuće stranica. Na kraju je, izgleda, ispalo najbolje za sve.
– Nije mi bilo lako u tom razdoblju, ali kada je to završilo potpuno sam se posvetio igrama u Tottenhamu, kako bi pomogao klubu da ostvari što bolje rezultate. Trenutačno ne razmišljam ni o kakvom transferu. Igramo jako važnu sezonu u kojoj vjerujem da ćemo napraviti veliki uspjeh i to je jedino na što sam koncentriran.
Remi s Wolverhamptonom bio je prvi u kojemu Tottenham nije vodio. Protiv Chelsea kod kuće je relativno rano u prvom poluvremenu poveo i primio pogodak, dok je na gostovanjima Kod Newcastlea i Swansea izjednačujuće golove primio nekoliko minuta prije kraja.
– Sigurno da smo mogli izvući koji bod više, ali tih utakmica mi nije toliko žao, koliko one sa Stokeom. To smo trebali dobiti. Poništen nam je čisti gol, nisu nam suđena dva penala, a njihov je gol bio neregularan. Što se ostalih utakmica tiče, nerealno je očekivati da ćemo sve pobijediti – kaže zadarski nogometaš.
Modrićeva je momčad vrlo dobro odradila tradicionalno ubrzani ritam premijerligaša oko nove godine, kada je bilo mnogo šokantnih rezultata i poraza favorita od fenjeraša.
– Iskoristili smo postaje Uniteda i Cityja. Pobjeđivali smo dok su oni igrali neriješeno i gubili i tako smo uhvatili potpuni priključak. Dosta je važno i da smo klubove iza nas ostavili šest-sedam bodova i samo tako trebamo nastaviti. Naš cilj prije sezone je bio plasman u Ligu prvaka i na najboljem smo putu da to ostvarimo. Naravno, kada si u ovoj situaciji, želiš i nešto više. Dat ćemo sve od sebe da pokušamo napraviti nemoguće i uzeti naslov prvaka.
Pohvale sa svih strana
Modrić je jedna od ključnih figura svoje momčadi, a na račun njegovih igara svakodnevno stižu pohvale sa svih strana, od suigrača, trenera, novinara, navijača, protivnika…
– Lijepo je čuti i čitati sve te pohvale. Igram dobro i, što je najvažnije, momčad igra dobro i pobjeđuje. Naravno da uvijek težim boljemu, ali trenutačno mogu reći da sam zadovoljan.
Osim prvenstva, Tottenhamu je ostao samo još FA kup, jer je odmah ispao iz Carling kupa (i tu je koban bio Stoke City na jedanaesterce) te Europa lige, gdje je u skupini prvoga kruga ostao iza Rubina iz Kazana i Paoka iz Soluna. Dojam je da igrači Harryja Redknappa u tom natjecanju nisu igrali na najvišoj razini.
– Istina. I prije dvije sezone smo sve karte bacili na prvenstvo, kako bi osigurali Ligu prvaka, a tako je i ove godine. Sve smo podredili tom cilju. Zato vjerojatno Europa ligu nismo shvatili najozbiljnije i ispali smo u prvom krugu, iako smo realno i objektivno po kvaliteti morali lakoćom proći skupinu. Ali tako je to danas, ako nisi sto posto unutra, teško je pobijediti ikoga.
Unatoč tome, među navijačima vlada euforija, jer svi priželjkuju naslov prvaka. Posljednji je Tottenham osvojio prije više od pola stoljeća, u sezoni 1960./61.
– Atmosfera je odlična. U klubu i oko njega je sve fenomenalno, a kako i ne bi bilo kada imamo takve rezultate. Navijači sigurno vjeruju da možemo napraviti podvig, a ima vjere i među nama igračima. Zašto ne bismo iskoristili ovu priliku, tko zna kada ćemo opet biti u ovakvoj situaciji. Trebamo ići utakmicu po utakmicu, jer u prvom mjesecu nitko ne osvaja prvenstvo. Mnogo je još do kraja i nastavimo li u ovom ritmu, a ako nas zaobiđu ozljede vjerujem da hoćemo, mislim da će se do kraja prvenstva voditi velika borba za prvo mjesto – zaključuje Modrić.


Na Euro s optimizmom




Unatoč nabijenom ritmu utakmica u engleskom prvenstvu, reprezentacija je uvijek u Modrićevim mislima. Ove godine očekuje ju Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, koje je izborila velikom pobjedom protiv Turske u dodatnim kvalifikacijama, nakon brojnih problema i sumnji koje su je pratili.
– Naravno da su reprezentacija i Europsko prvenstvo uvijek negdje u mislima, bez obzira što je još daleko. Skupina je jako atraktivna i teška. Igramo sa svjetskim i europskim prvacima Španjolcima, zatim Talijanima, koji su lakoćom prošli kvalifikacijsku skupinu i dosta su se digli nakon pada, kojeg su imali posljednjih godina i sigurno će biti nezgodni. Tu su i borbeni Irci, koji su sastavljeni većinom od igrača iz dobrih klubova Premier lige. Niti jedna utakmica neće biti laka, ali vjerujem da možemo proći skupinu. Mislim da je dobro što igramo prvu utakmicu protiv Iraca. Ako je uspijemo pobijediti, bili bismo bliže prolasku i mislim da bi onda odlučivala utakmica protiv Talijana. Protiv Turske smo pokazali karakter i, što je još važnije, kvalitetu, koju nismo pokazivali u posljednje vrijeme. U svakom slučaju, pozitivnim mislima gledamo na Euro – kaže Modrić.