Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najveći motiv nam je ljubav prema jedrenju

Autor: Roman Morović

15.01.2013. 23:00
Najveći motiv nam je ljubav prema jedrenju

Foto: Vedran SITNICA



Olimpijska medalja je cilj svih sportaša. U Londonu smo imali priliku, koju nismo uspjeli iskoristiti, ali valjda će ih biti još, počevši od Ria


Četvrtu godinu zaredom, a petu ukupno, Šime Fantela i Igor Marenić najbolja su momčad Zadra i Zadarske županije u izboru Zadarskog lista. Nakon ponovljenog prošlogodišnjeg uspjeha, europskog zlata i svjetske bronce, te šestog mjesta na Olimpijskim igrama u Londonu, dvojbe jednostavno nije bilo.
– Mislim da možemo biti zadovoljni godinom, iako bi bilo lijepo da smo osvojili medalju na Olimpijskim igrama. Ali to je sport i tako smo to prihvatili. Loše je krenulo s onom diskvalifikacijom, no borili smo se do kraja i malo nam je nedostajalo za medalju. OI su kruna četverogodišnjeg ciklusa. Do tada smo sve odradili odlično i ne možemo suditi na osnovu te jedne regate. Ocijenio bih ga sa minus pet – kaže Fantela.
Sedam medalja
Marenić dodaje kako nisu razočarani plasmanom u Londonu.
– Malo nam je krivo, jer naši rezultati pokazuju da znamo i možemo bolje. Ali na Igrama je od početka nekako sve krenulo nizbrdo, tako da je na kraju šesto mjesto dobar rezultat. Naravno, uvijek ostaje mali žal što nije bilo i bolje.
U posljednje četiri godine dvojac Sv. Krševana osvojio je svjetsko zlato i tri bronce, te tri naslova prvaka Europe.
– Sam taj podatak je nešto, što nam je jako drago i pokazuje da iz godine u godinu dobro radimo. Uvijek je teže obraniti medalju i na to smo iznimno ponosni – kaže Igor, a Šime se nadovezuje:
– Malo tko na svijetu se može pohvaliti s takvim kontinuitetom na europskim i svjetskim prvenstvima. Od osam mogućih postolja, osvojili smo sedam, jedino nismo na EP 2010., kada smo u gustoj završnici završili peti. I šesto mjesto na OI je povijesni hrvatski uspjeh u ovoj klasi, tako da i taj rezultat treba cijeniti. Međutim, s obzirom na naše prethodne rezultate, ljudi su vjerojatno očekivali borbu za prva tri mjesta – realan je Fantela.
Rio u mislima
Vrijeme nakon Londona iskorišteno je uglavnom za neke druge stvari, no uskoro počinju pripreme za novu sezonu.
– Ove godine praktički još nismo bili na moru. Počeli smo se lagano pripremati, imamo kondicijske treninge i održavamo formu. Opet ćemo fokusirati na Svjetsko i Europsko prvenstvo, jer su to najvažnije regate i trebamo održavati naš status, pogotovo i zbog Hrvatskog olimpijskog odbora. Naravno, krajnji cilj je medalja na Olimpijskim igrama 2016., jer je to jedino što nam nedostaje.
Daleko je Rio de Janeiro, ali je već u mislima zadarskih jedriličara.
– Olimpijska medalja je cilj svih sportaša. U Londonu smo imali priliku, koju nismo uspjeli iskoristiti, ali valjda će ih biti još, počevši od Ria.
Marenić ističe veliku želju za povratkom na more.
– Imali smo stvarno veliku stanku. Od Londona nismo sjeli u brod i jako smo se zaželjeli jedrenja. Tako smo napravili i nakon Igara u Pekingu i mislim da je to dobro. Kad se zaželiš jedrenja, onda to prevlada umor i sve ostalo i lako je odraditi sezonu, koja inače stvarno nije jednostavna.
Imate li dovoljno motiva za nove treninge i pobjede?
– Uvijek nam je bilo jasno da bez treninga nema rezultata. Jedrenje je sport koji volimo i to nas najviše motivira. Uživamo na moru, volimo se natjecati, a da nije tako, vjerojatno ne bi bilo ni rezultata – za kraj će izvrsni zadarski jedriličari.