Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proživljavam drugu mladost

Autor: Andrija Prović

15.01.2013. 23:00
Proživljavam drugu mladost

Foto: Vedran SITNICA



Ova je nagrada dokaz da za ustrajnost nikad nije kasno te da se odricanje na kraju uvijek isplati, bez obzira na godine – rekao je Adžić


Daljinsko plivanje, vaterpolo, rukomet, biciklizam, triatlon, kickboxing… Poduži je popis sportova na koje je Dražen Adžić rasporedio desetljeća ustrajnosti. Nastupa li kao natjecatelj, ili u ulozi trenera, na svakom će se nadmetanju nastojati popeti stepenicu više i uzeti novo priznanje za golemi entuzijazam.
Izuzetak nije bila niti 2012., u kojoj se 41-godišnji član Kluba daljinskog plivanja Donat okitio trećim mjestom u apsolutnoj konkurenciji Cro Cupa i petim na Prvenstvu Hrvatske na 16 km. Riječ je naravno o smotrama najboljih hrvatskih plivača dalekoprugaša, smotrama na kojima Adžić uspješno parira više nego dvostruko mlađim konkurentima, dok smo na njegove dosege u veteranskim kategorijama već odavno navikli.
Upravo zato, čitatelji Zadarskog lista Trofej Zadarski su odlučili uručiti jednom od najsvestranijih sportaša Krševanovog grada. Osjećaj je, reći će ovogodišnji laureat, sjajan.
– Zahvaljujem se svim čitateljima Zadarskog lista koji su mi dali svoj glas. Ova mi nagrada djeluje pomalo nestvarno, jer sam je osvojio sada, a ne u mlađim danima. Ali, ona je dokaz da za ustrajnost nikad nije kasno te da se odricanje na kraju uvijek isplati, bez obzira na godine. Veliko hvala ide i mojoj obitelji: sinovima Ivanu i Roku i supruzi Mirni koji su na ovaj način dobili priznanje za nesebičnu potporu i razumijevanje. Prošla sezona je bila odlična, dok je Trofej Zadarski stigao kao šlag na torti. Čini se da proživljavam drugu mladost.
Vrhunac na Farosu
Odlične nastupe u 2012. Adžić je najavio osvajanjem 16. mjesta na Svjetskom prvenstvu veterana u Italiji, no najbolje je, naglašava, uslijedilo na Cro Cupu, odnosno na legendarnom Faros maratonu.
– Kako je sezona odmicala, tako je rasla moja forma. Iako na početku nisam bio najspremniji, uz veliku pomoć klupskih kolega uspio sam iz natjecanja u natjecanje bilježiti sve bolje rezultate. Vrhunac je stigao na Farosu, gdje sam imao čast plivati s najboljim maratoncima na svijetu. Sam podatak da sam kao rekreativac upao u takvu konkurenciju govori za sebe, a sve ostalo (peto mjesto među hrvatskim plivačima op.a.) je samo bonus. Nastup i bodovi osvojeni na našem najprestižnijem natjecanju tako su me pogurali do trećeg mjesta u apsolutnoj konkurenciji Cro Cupa. Još bih jednom naglasio da se tu ne radi samo o pojedinačnom uspjehu, već o zasluzi cijelog tima.
Konstanta
Iako se prošle sezone nije često penjao na pobjednička postolja, najbolji plivač Donata uspio je u konačnom zbiru zasjesti na sjajno treće mjesto.
– Bio sam konstantan, što je na kraju i odlučilo o mom plasmanu u Cro Cupu. Marljivo sam sakupljao bodove znajući da nema previše smisla ganjati prva mjesta i nepotrebno trošiti snagu, posebno u konkurenciji s daleko mlađim plivačima. Takav pristup na kraju se pokazao kao dobitna kombinacija.
Planovi za sljedeću sezonu? Godinama u inat, ljestvicu očekivanja u 2012. podigli ste jako visoko.
– Najvažnije od svega bit će da me posluži zdravlje. Pokušat ću se približiti rezultatima iz 2012., ali plasman mi neće biti imperativ. Zadovoljan ću biti ako uspijem reprizirati vremena isplivana prošle sezone, a u ukupnom poretku što bude, bude – podvukao je Adžić.