Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Izbrisan i otpisan

15.01.2014. 23:00


Radimir Čačić koji u zatvoru izdržava kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je u Mađarskoj poginulo dvoje ljudi, dobio je još jednu kaznu – od onih koji su s njim politički (iz)rasli. Jednoglasnom i konačnom odlukom osudilo ga je Predsjedništvo HNS-a i izbacilo iz stranke. Nakon puno stranačkih godina, Čačić je kažnjen jer je vikendima politički sastančio na štetu HNS-a.
Ipak, zbog Čačićeve taštine s kojom teško ide prihvaćanje nekog konačnog političkog kraha, te njegove neugasive ambicije, s pravom se otvara pitanje mogućeg raskola i daljnjih sukoba u HNS-u koji toj stranci u laganom usponu sada nikako nisu trebali.
Premda se ovakva sudbina dugogodišnjeg prvog HNS-ovca mogla očekivati, a nedavno je šefica stranke Vesna Pusić ovakav ishod za Čačičeva “čačkanja” iza leđa indirektno i najavila, konačnoj odluci ipak nije prethodilo jasno i glasno prokazivanje svih tih neoprostivih Čačićevih grijeha.
Još je Pusić javnosti otkrila i kako se s Čačićem nije ni čula od kada je otišao u zatvor. Zar su se njihovi odnosi od izrazito prijateljskih toliko naglo pokvarili da su poput uvrijeđene djece odlučili kako neće prvi podići slušalicu? Zar isključenju ne bi trebalo prethoditi oštro upozorenje, razgovor u četiri oka, osim ako se nije upravo i čekao “pogrešan korak”?
Morao je Čačić obuzdati svoje sastanke vikendima i pustiti malo politiku na miru da bi predsjednica stranke Vesna Pusić mogla otrpjeti stalnu prijetnju njegova povratka u vodstvo stranke baš kada je ona odredila novi kurs koji bi, kako često naglašava, trebao otvoriti put mladim narodnjacima.
Da za njega više nema mjesta u vrhu za Čačića je vjerojatno bilo teško prihvatljivo i sam je prije odlaska u zatvor najavljivao da se namjerava vratiti u politku. Pa ne bi on valjda bio “običan” član! To je i Vesni Pusić moralo biti jasno kao dan. U tom je smislu moralo doći do nekih političkih planova u njezinoj, ali i u Čačićevoj glavi.
Osnaženoj Vesni se prelila čaša, HNS-ovi ministri u Vladi s njom su u vladajućoj koaliciji sigurni, Predsjedništvo je bilo jednoglasno i baš ih sada briga što su dijelom i Čačićevom probitačnošću zasjeli u današnje fotelje.
Upravo taj detalj, samom Čačiću, koji nije uživao popularnost u javnosti i čijim se odlaskom HNS i počeo dizati, ide u prilog. Naime, izbačen je prije nego je i proslovio riječ u svoju eventualnu obranu.
U demokratskim društvima, izgleda, tako je zapravo najmanje demokracije u političkim strankama. Nema skretanja s puta, ako netko “puca” na nečije mjesto, istupima ugrožava visoko pozicioniranog člana stanke ili skreće sa zacrtanog puta, on “leti”.
Koliko je Čačić štetio HNS-u, a koliko će to sada učiniti njegovo izbacivanje, pokazat će vrijeme, kao i to hoće li sjever Hrvatske ustrajati u potpori izbrisanom i otpisanom. A moglo bi se ubrzo vidjeti i je li Pusić požurila s izbacivanjem, bez obzira koliko imala pravo staviti sudbinu HNS-a ispred Čačićeve.
Možda je strpljivo i hrabro trebala sačekati da Čačić izađe iz zatvora i sam padne u novu nemilost javnosti koja bi joj onda sa više simpatija dala za pravo oštro šefovati.