Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za dobru knjigu spreman sam izdvojiti i zadnju kunu u novčaniku

15.01.2014. 23:00
Za dobru knjigu spreman sam izdvojiti i zadnju kunu u novčaniku


Vinko je jedan od onih ljudi koji, u ono što rade, daju sto posto od sebe, ali to ne znači da se ovaj madi glumac i redatelj ne zna dobro zabaviti. Kako, saznajte u rubrici Moje naj, naj


Vinko Radovčić zadnjih je nekoliko godina jedan od najistaknutijih mladih zadarskih glumaca i redatelja. Dobar u poslu kojim se bavi te, što svakako nije za zanemariti, mlad i zgodan, ima sve odlike glumačke zvijezde. Dakako, uvjetno rečeno, Zadar je ipak premala sredina za nekakvu “celebrity” atmosferu, no gradske djevojčice skupljaju njegove slike i ne propuštaju ni jednu predstavu u kojoj igra. A istih je popriličan broj! Ambiciozan i radoholičar, gotovo bez pauze niže projekt za projektom, bilo u glavnoj, sporednoj ili ulozi redatelja. A kada k tome pribrojimo i sva ona događanja u kojima se pojavljuje kao voditelj, jasno je da slobodnog vremena i nema baš na bacanje. Stoga te dragocjene trenutke opuštanja, kako nam je ispričao, pametno koristi i čita. Kaže da ga najviše opušta traganje po antikvarijatima, potraga za kakvom dobrom knjigom za koju je spreman izdvojiti i onu zadnju kunu u novčaniku. Knjiga u ruci, kakav dobar domaći kolač poput hurmašica na stolu i ima li boljeg načina za opuštanje i punjenje “baterija”. Naravno, ima toga još, vesele njega i mnoge druge stvari koje nam otkriva u ovotjednoj rubici “Moje naj, naj”.
Najdraži dan
Izgleda da taj dan još nije došao, barem mi trenutno ne pada na pamet niti jedan takav dan. Mislim da će to svakako biti jednoga dana kada dobijem dijete.
Najdraže doba godine
Volim toplija godišnja doba. Kad jednom u godini, onako “pošteno”, u Dalmaciji opali bura, dođe mi da odem i nastanim se tamo negdje oko Ekvatora (smijeh). No, ipak, zima mi je zbog Božića najdraže doba godine. Veselim se obiteljskom okupljanju, izlascima i blagdanskom stolu.
Najdraže putovanje
Jedan romantičan izlet u dvorac Trakošćan u rano proljeće. Skupina dragih prijatelja, bajkovito okruženje i prekrasna priroda. Uživali smo i imao sam osjećaj kao da smo pobjegli u neko drugo, bolje i ljepše vrijeme.
Najdraža glazba
Volim klasičnu glazbu, posebno kad se ušuškavam za spavanje, a posebno me veseli i instrumentalna filmska glazba. Ima puno glazbenih albuma koji su me na neki način (poput dobre literature) “odgojili” i koje redovito slušam. Jedan album ima posebno mjesto na mojoj polici i nosi cijelo jedno razdoblje u mojoj glavi. Podsjeća me na jednu pubertetsku ljubav. Svake večeri dok smo se družili, taj je album svirao u pozadini. I danas kada čujem bilo koju pjesmu s tog albuma, podsjeti me na to nevino i bezbrižno razdoblje moje adolescencije. Veliki sam zaljubljenik u pop-rock 80- ih i 90-ih, a najviše volim Davida Bowiea, Jacquesa Brela, Stinga, Edit Piaf, Arethu Franklin i Madonnu. Od koncerata bih svakako izdvojio Madonninu Re-Invention World Tour i Drowned World Tour koji sam gledao u Milanu 2001. godine te nedavni Stingov koncert u zagrebačkoj Areni.
Najdraže u mom gradu
Najdraže mjesto u Zadru mi je crkva sv. Donata. To je srčana čakra našeg grada. Uz Donat, tu je i scena HNK Zadar za koju me vežu moje najdraže predstave. Volim i našu rivu, jer je jedinstvena na svijetu. Toliko kamenog prostranstva uz more u samom centru grada ima samo naš “najlipši” grad Zadar.
Najdraži način opuštanja
Najviše me opušta traganje po antikvarijatima. To je za mene sport. Volim knjige, posebno drame i uvijek ću izdvojiti i onu zadnju kunu za neko zanimljivo književno djelo.
Najdraži glumci
Najdraži glumci su mi Kate Winslet i Kate Blanchett, Marko Mandić i John Malkovich. Winslet sam zavolio u filmu “Žena kojoj sam čitao”, a Blanchett me oduševila u filmu o Bob Dylanu “Ja nisam tamo”. Marko Mandić iz Slovenije je najbolji kazališni glumac, a Malkovichev sam fan postao nakon što je odigrao Toma u Willisamsovoj “Staklenoj menažeriji”.
Najdraži sport
Volim odbojku. Uvijek sam mislio da je to sport koji dobro igram, ali kao svakom pravom Zadraninuošarka mi je najdraži sport.
Najdraža hrana
Volim hranu. Volim tursku i talijansku kuhinju, divljač, tjestenine, dalmatinske začine, hurmašice, domaće kolače.