OBILJEŽAVANJE VRO MASLENICA Ne zna se hoće li doći predsjednik Josipović ili predsjednica Grabar Kitarović

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Ovogodišnje, 22. po redu obilježavanje Vojno-redarstvene  operacije Maslenica, obilježit će se raznim događanjima od 17. do 27 siječnja. To se moglo čuti na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u  maloj vijećnici Zadarske županije. Ove godine organizator obilježavanja,  uz Zadarsku županiju, MORH I GS OSRH, jedinice lokalne samouprave  na čijem se području odvijala akcija je i koordinacija udruga iz Domovinskog rata "Zdrug".

Zadarski župan Stipe Zrilić istaknuo je u uvodu značaj VRO Maslenice  za cijeli zadarski kraj i njegovu županiju.

- Bila je to prekretnica u Domovinskom ratu koji je temelj naše slobode, iako neki ne misle tako. Zbog velikog broja sudionika u akciji, preko  ove konferencije želimo uputiti javni poziv svima  da dođu na obilježavanje 22. obljetnice Maslenice. Na inicijativu Zadarske županije, u ovogodišnjem programu pripremljeno je 27 događanja, a u obilježavanju će  osim sudionika akcije,  sudjelovati i oni koji su odrasli nakon akcije i koji  će odati počast svim stradalima u ovoj operaciji, rekao je između ostalog  župan Zrilić.

Predsjednik Udruge 4. gardijske brigade Zadarske županije Davor Prtenjača, zadužen je za koordinaciju među veteranskim udrugama gardijskih brigada.

- Osim pripadnika 4. GBR najbrojniji dolazak najavili su veterani 3.  GBR iz Osijeka, Našica i Vinkovaca. Zajedno će ponovno biti  pripadnici  gardijskih postrojbi iz cijele Dalmacije, uključujući i veterane 9. GBR.   Dolazak su najavili i sudionici Maslenice, veterani 141. splitsko-kaštelanske brigade, ali i srednjoškolci iz Vinkovaca, Našica i Slavonskog Broda, rekao je Prtenjača.

O samoj akciji govorio je Željko Dilber koji je ponovio da je izvedena u  fazi kad se Hrvatska vojska još ustrojavala. Bila je to zapravo testna operacija HV-a u kojoj je po prvi put došlo do sinergije postrojbi iz cijele Hrvatske.

Za sad se ne zna hoće li na obilježavanje doći nova  predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ili stari predsjednik Ivo Josipović.  Uglavnom, kaže Dilber, pozivi su upućeni svim hrvatskim institucijama,  a i ove godine bit će održan mimohod sudionika akcije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno