Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Budućem hotelu na Kolovarama ne pripada plaža

16.01.2019. 14:49
Budućem  hotelu na  Kolovarama  ne pripada  plaža


Zadarsku županiju u ovoj godini čeka nekoliko velikih poslova vezanih za njenu imovinu. U tijeku je natječaj za prodaju zgrade bivše  Poliklinike koju vodi Zavod za javno zdravstvo. Kad se 2013. potpisivao  ugovor s Ministarstvom zdravstva, definirano je bilo da se sredstva dobivena prodajom investiraju u opremanje nove Poliklinike. No, u prodaju  zgrade, prema odluci Županijske skupštine, moglo se krenuti tek nakon  preseljenja Zavoda za javno zdravstvo u nove prostore. Preseljenje u novu Polikliniku dogodilo se u rujnu prošle godine pa je zgrada kod bazena  Kolovare, procijenjena na 26,5 milijuna kn. U studenom je u tri tiskana  medija i dva portala objavljen natječaj za prodaju zgrade koja se nalazi  na jednoj od najzanimljivijih lokacija u gradu. Kako je prostorno-planskom dokumentacijom određeno, stara Poliklinika predviđena je za hotel. No, ona je unutarnjim rasporedom potpuno neadekvatna toj namjeri  pa potencijalnog investitora očekuje značajno ulaganje u unutrašnjost  hotela.


Parking ispred zgrade za svega 5-6 automobila
Uz sve to, kaže pročelnik za imovinu Zadarske županije Nikica Miletić,  budućem hotelu ne pripada plaža ispred hotela nego tek minimalna  okućnica. Stoga je i ishođenje koncesije na pomorsko dobro jedan od  preduvjeta za kompletiranje turističke ponude. Uz sve to, parking ispred  zgrade može primiti svega 5-6 automobila, pa se očekuje da ovaj problem investitor riješi ili u prostoru skladišta preko puta ili u dogovoru s  drugim korisnicima. Predmet natječaja je svega 1.093 m2.
– Kako u proteklih mjesec i pol dana nitko nije pokazao zanimanje za  kupnju, Zavod za javno zdravstvo je 10. siječnja ponovio obavijest o prodaji. Natječaj je otvoren do 21. siječnja i očekujemo, prema nekakvoj ustaljenoj praksi, da se potencijalni kupci jave u posljednji čas. Istina je da  se radi o velikoj investiciji i da će možda privođenje zgrade namjeni tj. izgradnji hotela možda i duplicirati investiciju, ali smo mi obvezni donositi cijenu prema Zakonu o procijeni nekretnina. Ako se na ovaj natječaj  nitko ne javi, dužni smo ponoviti ga pod istim uvjetima. Ako se i tad nitko ne javi, onda možemo zatražiti drugi elaborat o procjeni vrijednosti  nekretnine koji će eventualno uključivati i moguće niže cijene, rekao je  pročelnik Nikica Miletić.
Zadarsku županiju ove godine čeka i početak rada na preseljenju svih  zdravstvenih ustanova na jedno mjesto. U prosincu je donesena odluka  o raspolaganju prostora u novoj Poliklinici. Po toj odluci, Opća bolnica  Zadar može raspolagati prostorom i davati ga u zakup.


Smještaj županijskih ureda
– Riječ je o 1.100 m2 danih Domu zdravlja Zadarske županije, a 270 m2  dato je Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije. Međutim, 3-4 prostora namijenjena Domu zdravlja, površine 300 i 400 m2 je u roh-bau  stanju i treba ga urediti. Za sve to trebat će provesti izradu idejnog  rješenja i nove natječaje. Cilj je u taj prostor smjestiti upravu i ambulante  koje djeluju na adresi Ivana Mažuranića, dodao je pročelnik Miletić.
Zgradu u Ulici Ivana Mažuranića zatražila je Zadarska županija za  smještaj svojih ureda. Trenutačno su županijski upravni odjeli razmješteni na nekoliko lokacija gdje se plaća najam. Osnova tog zahtjeva  odaslanog prema Ministarstvu državne imovine jest što su isti prostor do  1. siječnja 2017. koristili korisnici ili ustanove Zadarske županije. No,  hoće li se u novi prostor iseliti svi uredi iz sadašnje zgrade Zadarske  županije, pročelnik Miletić nije mogao reći osim da je namjera da se to  dogodi jednog dana.
Naime, od Ministarstva je zatražen dio prostora Obrtničke škole Gojka  Matuline i prostora u kojem su smještene inspekcije. Uglavnom, iz prostora bi nestale puste ograde koje neprimjereno “parceliraju” cijeli prostor bivše vojarne Stjepana Radića.
Nakon više godina najave i promišljanja, ove godine Zadarska županija kreće u realizaciju zgrade Čazmatransa ili bivšeg učeničkog doma. Korisnici i tog prostora bili bi Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja jer  spomenuti prostor u novoj Poliklinici nije dovoljan za sve potrebe. Zadarska županija do 31. prosinca ove godine mora riješiti vlasništvo nad  svim prostorima koji su zatraženi od države.