Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HT PREMIJER LIGA Tek u trećoj četvrtini slomljen „fenjeraš“ lige

16.01.2019. 20:33
HT PREMIJER LIGA Tek u trećoj četvrtini slomljen „fenjeraš“ lige


Zadar je teže od očekivanog uspio na Višnjiku savladati posljednjoplasiranog Bosca za što mu je trebala tek jedna dobra četvrtina, ona treća, dok su gosti mogli biti itekako zadovoljni jednoznamenkastim porazom pokazavši da će u nastavku sezone biti svakome u ligi puno tvrđi orah nego što su bili dosad.
Sablasno prazan Krešin dom kojeg je pohodilo jedva nekoliko stotina znatiželjnika poklopio se s jednim tromim i pospanim ulazom u utakmicu momčadi Ante Nazora. Gostima je sigurno tako nešto išlo u prilog, pa su već nakon sedam minuta igre prisilili domaću klupu na prvu minutu odmora. Nije to bilo otvaranje koje je najavljivano prije susreta jer su Zadrani praktički nakon podbacivanja već zaostajali osam poena (12:20).
Posebno je iritirala mekana igra u obrani, s tek dva momčadska prekršaja i s ostavljanjem Boscovih šutera usamljenih na vanjskom šutu. Igrači poput Petra Babića i Hrvoja Puljka nisu propuštali takve poklone i stoga ne čudi iznenađujuće vodstvo gostiju koje su ipak uspjeli prepoloviti Zadrani u smiraju prve četvrtine (16:20).
Puljkove trice
Bila je to najava buđenja domaćih igrača koje su sigurno potakli i zvižduci s tribina, pa je nakon dvije minute druge dionice anuliran minus preko Marića i Littlea i utakmica je mogla krenuti ispočetka (21:21). No, ni tada nije uslijedio očekivani razvoj događaja nego se gosti ponovno odvajaju na plus četiri (21:25) poenima Primorca i Chavlovicha. Uslijedio je mini-preokret Zadra kojeg je inicirao kapetan Špralja ubačajem izvan perimetra, a i Dašić je poentirao dvaput u nizu što je nakon otvarajućih 5:4 donijelo prvo vodstvo Zadra u utakmici (30:27). Činilo se da je konačno došlo do glave domaćim igračima da se treba i oznojiti dres bez obzira na renome protivnika, no do toga nije došlo, barem što se tiče prvog poluvremena.
Naprotiv, Bosco uzvraća serijom 6-0 u koju je Puljko ugradio novu tricu (30:33) dok je domaći sastav srećom po malobrojne i podosta iznervirane gledatelje u dvorani uspio na trenutak pronaći adekvatan odgovor tricama Marića i Bašića te doći do najvećeg vodstva do tada (38:33). Ali, i u tom pozitivnom naletu Zadrani ponovno nisu pazili na Puljka koji je svojom trećom tricom vratio Bosco u egal (38:37), a do poluvremena Nazorovi igrači su se morali zadovoljiti tek s dva poena prednosti na svojoj strani (44:42) dok je trenera Zadra trebala ozbiljno zabrinuti predstava njegovih igrača koji su Boscu u svojoj dvorani preolako dopustili ubaciti čak 42 poena u 20 minuta.
Probuđeni Zadar
Ta toliko iščekivana defanzivna metamorfoza evidentno je nastupila početkom nastavka jer su Nazorovi igrači ušli u njega s jednom potpuno drugom energijom u odnosu na prvi dio utakmice. Govor tijela njegovih igrača je također pokazivao i želju za svojevrsnim iskupljenjem što je u situaciji kad je s druge strane posljednjeplasirana momčad lige uvijek dobitna kombinacija.
Prednost je Zadra u prvih pet minuta treće četvrtine tako narasla na devet poena (57:48). Božić i Žorić su donijeli potreban skakački doprinos dok je najčešće napade završavao Vuković, pa je i trener Burić bio konačno primoran na pokušaj stabilizacije svoje momčadi pozivanjem minute odmora. No, nije mu to pomoglo, jer su Zadrani ubrzo povećali svoju prednost na 16 poena (68:52) i konačno prelomili utakmicu. Iako su gosti zaprijetili u posljednjoj četvrtini otopivši veliku zadarsku prednost na tek pet poena (80:75) ulaskom u završne tri i pol minute pokazala se na kraju dovoljnom za pobjedu ta tek jedna dobra četvrtina Nazorovih igrača dok ove ostale tri trebaju što prije zaboraviti i pokušati ne primijeniti lošu igru iz njih protiv puno opasnijeg Partizana koji je u subotu gost Višnjika.
ZADAR 88
BOSCO 79
(16:20, 28:22, 29:16, 15:21)
ZADAR – Dvorana „Krešimir Ćosić“. Gledatelja: 400. Suci: Siniša Herceg, Josip Jurčević i Karlo Mirčeta.
ZADAR: Bašić 15, Marić 7, Žorić 11, Krajina, Dašić 7, Vuković 15, Brzoja, Špralja 8, Little 13, Božić 12, Planinić. Trener: Ante Nazor.
BOSCO: Chavlovich 12, Šeparović, Puljko 17, Palokaj 11, Tomić 2, Primorac 16, Antolić, Vucić 8, Vidović2, Babić 11, Ogrizović. Trener: Ivica Burić.
Šut za dva: Zadar 34-63 (54%); Bosco 23-55 (42%).
Šut za tri: Zadar 9-23 (39%); Bosco 9-20 (45%).
Slobodna bacanja: Zadar 11-17 (65%); Bosco 24-31 (77%).
Skokovi: Zadar 25; Bosco 20.
Osobne pogreške: Zadar; Bosco.