Ispod buduće tržnice bogata riznica ostataka rimskih zidova i mozaika

Slika korisnika mkvanja
Nastavak arheoloških istraživanja pored palače Cedulin
Trenutno smo u blatu na većem dijelu istraživane sonde. Pronalazimo ostatke rimskih zidova, no zbog pada terena u smjeru tržnice većina ih je u vodi, objasnio je Pušić dodavši kako su istražili manji dio nastavka mozaika, no već su ga zatrpali
Istraživanja bi trebala trajati do 17. travnja 2019. godine

Istraživanja između palače Cedulin i sadašnje tržnice koja su  započela 17. rujna 2018. godine, a gdje će se nalaziti buduća tržnica, još  uvijek su u tijeku. Kako je najavio Konzervatorski odjel Zadar, istraživanja bi trebala trajati do 17. travnja 2019. godine. Podsjećamo, riječ je o  sustavnim arheološkim istraživanjima na površini od oko 852 m, a koje  je propisao zadarski Konzervatorski odjel zbog planiranja buduće gradnje za potrebe gradske tržnice. Predmetna istraživanja dio su redovite  procedure u kulturno-povijesnim cjelinama ili u sklopu međa kulturnog  dobra gdje predviđeni zahvati tj. gradnja trajno redefiniraju stanje u prostoru.

Posljednji put smo o istraživanju pisali u listopadu prošle godine kada  smo od Tomislava Pušića, diplomiranog arheologa i voditelja istraživanja, dobili ekskluzivnu informaciju o tome kako su pronađeni ostaci mozaika koji je pripadao stambenom rimskom objektu.

Pušiću smo se ponovno javili kako bismo saznali ima li još kakvih novih zanimljivih otkrića nakon gotovo dva mjeseca novih iskopavanja.

- Nastavili smo s radovima početkom ovog mjeseca. Trenutno smo u  blatu na većem dijelu istraživane sonde. Pronalazimo ostatke rimskih zidova, no zbog pada terena u smjeru tržnice većina ih je u vodi, objasnio  je Pušić dodavši kako su istražili manji dio nastavka mozaika, no već su  ga zatrpali.

- Trenutno smatramo da su nam potrebna oko dva tjedna nepomućenih radova da završimo s iskopom, no s obzirom da najavljuju kišu  za drugu polovicu tjedna, istraživanje na terenu će se možda oduljiti do  početka veljače, kazao je Pušić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)