PAOLA BOROVIĆ Lov na jedini preostali rekord

Slika korisnika mkvanja
Najbolja sportašica Zadarske županije 2018.
Autor: 
Na ljeto kada se nadam pokušati napasti seniorski rekord u troskoku. Osjećam se odlično i kako forma bude rasla vjerujem da ni taj doseg nije neuhvatljiv – kaže Borović
Vedran SITNICA
REKORD DO REKORDA - Paoli Borović nagradu je uručila Tajana Jusup, direktorica marketinga Zadarskog lista

Prije sedam godina, točnije 2011., osvojila je drugo mjesto u  izboru za najbolju sportašicu. Prva je bila Marcela Marić, skakačica u vodu, koja je pobijedila tijesnom razlikom u bodovima (47:44). No, nakon  tog srebra 2018. stiglo je i zlato. Čisto, sigurno, uvjerljivo.

- Premda zadnjih godina zbog studija, ali i uvjeta koje imam za treniranje, živim u Zagrebu, uvijek se osjećam Zadrankom. Moj rodni grad je  Zadar u kojem sam odrasla, u kojem živi moja obitelj i u koji se stalno  vraćam - izjavila je Paola Borović, aktualna vlasnica čak deset hrvatskih  rekorda u troskoku (sedam) i skoku u dalj (tri). Lani je u veljači stigao i  prvi seniorski rekord, dvoranski u troskoku. Bio je to obećavajući  početak sezone, no...

- Kada se sezona približavala vrhuncu dogodila mi se ozljeda koja je  na kraju bila manja od prvih prognoza. Međutim, dovoljno da ostatak  godine ne prođe onako kako smo prvotno planirali.

Ipak, kako Bog i po krivim crtama piše pravo tako su se i Paoli otvorili neki drugi vidici.

- Iz svega je uvijek potrebno izvući najbolje pa tako i iz ozljeda. Nedavno sam razgovarala sa Sarom Kolak, našom olimpijskom pobjednicom u  bacanju koplja, koja mi je odmah nakon ozljede pružila podršku i rekla  mi da se sve događa s razlogom. Nakon što sam riješila problem puknuća lože pojavio se novi. Imala sam problema pri trčanju na nozi koja je  do tad bila zdrava.

Tako je Borović s trenerom Sinišom Ergotićem odlučila otići na pregled kod liječnika Jovana Đurovića.

- On je dosta pomogao u karijeri i Blanki Vlašić, a sada radi s najboljom skakačicom u dalj u svijetu Ivanom Španović pa smo potražili njegovu pomoć. Rado se odazvao i dao nam neke vrlo korisne informacije  koje smo primijenili u treningu i čije rezultate već sad vidimo. Uz trenera  Ergotića on je dio našeg tima, kao i fizioterapeut Mario Dušak.

Još uvijek Borović skače troskok i dalj, premda je troskok prvi izbor.

- Naglasak jest na troskoku, vrlo zahtjevnoj disciplini, ali nismo zanemarili ni skok u dalj. Uvijek kažem da troskokašice mogu skakati dalj, ali  daljašice ne mogu troskok. Dalj mi dosta pomaže, posebno na prvom  odrazu kod troskoka tako da ću i dalje trenirati obje discipline. Također,  državni rekord u skoku u dalj u dvorani iznosi 6.28, moj osobni je 6.36 na  otvorenom tako da bi i taj rekord voljela imati u svojoj kolekciji jer mislim da to mogu.

Borović je i dalje u procesu oporavka, pa se prave stvari očekuju kada počne sezona na otvorenom.

- Dvoransku sezonu ćemo odraditi bez puno forsiranja. Naglasak je na  onome što nas čeka na ljeto kada se nadam pokušati napasti seniorski  rekord u troskoku. Osjećam se odlično i kako forma bude rasla vjerujem  da ni taj doseg nije neuhvatljiv.

Kad smo kod dosega koji bi se mogli uhvatiti u listopadu je Svjetsko  prvenstvo u Dohi.

- Realno, bit će teško doći do norme za to natjecanje. Kao sportašica  nadam se najboljem, ali to je prilično veliki zalogaj.

Borović je studentica pete godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, također dobitnica je i Dekanove nagrade. Vrhunski sport i studiranje za nju su realna kombinacija.

- Ništa od ovoga ne bi bilo da nisam imala podršku obitelji. Zato i ovu  nagradu posvećujem ocu Damiru koji je uvijek bio uz mene i radovao se  svakom mom uspjehu. Ponosna sam na takvog oca, kao i na majku  Srećku, sestru Ivu i brata Marka.

Najbolja sportašica

1995.Slavica Vulin

1996.Ivana Grubić

1997.Maja Vidaković

1998.Vanja Saratlija

1999.Željka Vlakić

2000.Jelena Jurlina

2001.Ivana Puzar

2002.Jelena Jurlina

2003.Ivana Didović

2004.Maja Mitrović

2005.Renata Petani

2006.Renata Petani

2007.Marija Vrsaljko

2008.Marija Vrsaljko

2009.Nikolina Tokić

2010.Ines Ikić

2011.Marcela Marić

2012.Lucija Mijolović

2013.Lucija Mijolović

2014.Marcela Marić

2015.Katja Čizmin

2017.Maja Perinović

2018.Paola Borović

Početak kod Dražena Adžića

Sportski put višestruke hrvatske rekorderke počeo je pomalo slučajno, u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje.

- Za razliku od sestre Ive nikada nisam bila zainteresirana za sport. I tada se pojavio profesor Dražen Adžić koji je odlučio nešto promijeniti po tom pitanju. Pokušali smo košarku i nije išlo. Ni u trčanju nisam bila najbolja. Onda se sjetio skoka u dalj s kojim je kasnije došao i troskok. I tako je krenulo preko AŠK-a Zadar, kod trenerice Petre Petričić i trenera Predraga Saratlije, pa odlaska u Dinamo-Zrinjevac.

Paolini rekordi

Kadetkinjedalj (dvorana 5,72 i otvoreno 5,89)

Mlađe juniorketroskok (dvorana 12,72 i otvoreno 12,83), dalj (otvoreno 6,16)

Juniorketroskok (dvorana 13,04, otvoreno 13,17)

Mlađe seniorketroskok (dvorana 13,39, otvoreno 13,39)

Seniorketroskok (dvorana 13,54)

Jeste li znali?

Hrvatski juniorski rekord u skoku u dalj drži  Zadranka Radojka Franzotti. Duljinu 6,18 Franzotti  je postigla 20. rujna daleke 1970. godine

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)