Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Plenković: Grmojine tvrdnje o ‘veleizdaji’ nedopustive i najteže klevetničke uvrede

16.01.2019. 22:04
Plenković: Grmojine tvrdnje o ‘veleizdaji’ nedopustive i najteže klevetničke uvrede


Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je u srijedu u Saboru sukob s Mostovim zastupnikom Nikolom Grmojom za vrijeme rasprave o izvješćima Europskog vijeća, ocjenivši Grmojine tvrdnje o ‘veleizdaji’ hrvatske Vlade nedopustivim i najtežim klevetničkim uvredama, kojima je prijeđena granica onoga što je normalno u Hrvatskom saboru.
“Kada dođe na red rasprava o izvješćima Europskog vijeća dio saborskih zastupnika, a tu prednjače zastupnici Mosta, unose u raspravu teme koje s njima nisu povezane; a drugo, govor mržnje i danas najteže klevetničke optužbe zastupnika Grmoje prema potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih poslova Mariji Pejćinović Burić, a nakon toga i prema meni kao predsjedniku Vlade, praktički za veleizdaju”, izjavio je Plenković.
“Ako vam netko kaže u Saboru da sustavno radite za interese druge države, konkretno za interese Srbije onda je to nedopustivo. S time je prijeđena granica onoga što je normalno u Saboru.”, naglasio je premijer Plenković.
Pojasnio je kako je u Saboru išao upitati Grmoju na koga je on to mislio da je veleizdajnik, ali da je on izašao iz sabornice.
“Rekao bih da smo svjedoci, osobito nekoliko zastupnika Mosta, brojih uvreda, brojnih difamacija i brojnih kleveta, no kada dođe do optužbe od strane zastupnika u Hrvatskom saboru, i Vladu RH da se optužuje za rad u interesu druge države, za veleizdaju, onda je to ona granica kada možemo reći da se prešla crta onoga što se može nazvati stav ili političko mišljenje. To je previše i zato sam mu rekao da su ti komentari jadni”, rekao je premijer Plenković.
Plenković je komentirao i istup ministra obrane Damira Krstičevića koji je tijekom saborskog aktaulnog prijepodneva bacio maketu zrakoplova.
“U današnje vrijeme društvenih mreža i interneta imamo jedan broj zastupnika koji koristi različite kreativne metode kako bi skrenuli pozornost među biračkim tijelom da postoje. Bilo je već razlih situacija, donosili su se papiri, majice, makete…”, podsjetio je premijer.
“Ovo je saborska rasprava i dobro je da nekada imamo dinamičnije i živahnije tonove ali važno je da ovakve vrste klevetničkih izjava što se tiče mene osobno, što se tiče HDZ-a, što se tiče Vlade RH, ne mogu proći. Neću dopusti da netko – uz sve ovo što radimo, uz brojne aktivnosti u interesu Republike Hrvatske i hrvatskog naroda, i interesu suživota u Hrvatskoj – pokreće spiralu govora mržnje. Ja to dopustiti neću. A da pritom mene koji činim sve da smirujem tenzije u bilo kojem smislu, optuži za veleizdaju kao i ministricu vanjskih poslova to ne dolazi u obzir”, zaključio je premijer Plenković.