Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PRIZNANJA SV. STOŠIJE Zahvale za vjerničko služenje i doprinos u apostolatu crkve

16.01.2019. 11:31
PRIZNANJA SV. STOŠIJE Zahvale za  vjerničko  služenje i  doprinos u  apostolatu crkve


Povodom proslave jučerašnje svetkovine sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, u ponedjeljak  navečer održana je Svečana večernja koju je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Na kraju je nadbiskup Puljić je podijelio Priznanja sv.  Stošije zaslužnim pojedincima i ustanovama za njihovo vjerničko  služenje i aktivan doprinos u apostolatu Crkve.
 – Mi znamo da je Stošija na sudu upitana kako pomaže kršćanima.  Ona se tada nije prepala već je rekla kako sve što čini, čini iz ljubavi prema Bogu. Tako i mi ovim priznanjima želimo reći hvala. Naši sveci nas  okupljaju oko Krista, potiču nas da poput Stošije radimo za Krista, za  njega živimo i njemu posvećujemo svoju snagu. Osim toga stvaraju osjećaj zajedništva, rekao je nadbiskup mons. Želimir Puljić zahvalivši svima.


Osobita djela ljubavi
 – Sveta Stošija proslavila se osobitim djelima ljubavi prema siromasima u vrijeme teških progona kršćana za vladavine cara Dioklecijana.  Znamo da je za života pomagala utamničene, njegovala bolesne i bodrila  klonule, a svoja dobra dijelila je siromasima. U ovoj prigodi nadbiskup je  podijelio skromne znakove priznanja nekim članovima koji su, po primjeru svete Stošije očitovali znakove ljubavi prema svima koji su potrebni  ili su svojim služenjem pokazali da vole Crkvu, molitvu i liturgiju i ne boje se hrabro svjedočiti u kući, na poslu i u životu kreposti vjere, ufanja i  ljubavi, rekao je don Igor Ikić, uz dodjelu priznanja o sv. Stošiji.
Među zauzetim vjernicima laicima za vjerničko svjedočanstvo u župnim zajednicama nagrađeni su: Sebastijan i Tina Adžić iz župe Pakoštane, Petar Ušljebrka iz župe Benkovac, Joško Pinjatela iz župe Srca Isusova Zadar, Josip Motušić iz župe Belafuža Zadar, Klaudio Jurić iz župe Jude i Tadeja –Bokanjac, Josip Rucker iz župe Marijinog Uznesenja Pag,  Mile Franić iz župe Sukošan te Anđelka Letinić iz župe Gospe Karmelske  Savar.
Za promicanje duha dobrotvornosti na području zdravstvene skrbi  priznanja su dobile doktorice medicine Alžbeta Grgić i Ruža Dražina. Za  osobiti angažman na području odgoja i obrazovanja priznanje je dobio  Tomislav Grbin.
Za angažman na polju vjere i glazbene kulture, sakralne i naše domaće  priznanja su dobili župni zbor iz Draga, župni zbor iz Benkovca, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo "Zoranić" o 110. obljetnici utemeljenja te  klapa "Težaci" iz Paljuva za promicanje klapskoga duhovnog izričaja.


Obljetnica Branimirove godina
– Ovogodišnja četrdeseta obljetnica "Branimirove godine" podsjeća  nas na nezaboravni doživljaj narodnoga i vjerničkog zajedništva. U tom  vidu dodjeljuje se priznanje za njegovanje duha dobrotvornosti, viteštva  i zajedništva Hrvatskom Caritasu uz 25. obljetnicu djelovanja, a Caritas  predstavljaju mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, predsjednik Hrvatskog Caritasa te mons. Fabijan Svalina, ravnatelj, rekao je mons. Josip  Lenkić, generalni vikar. Priznanje je dobio i Jadranko Kaleb za pokazanu  hrabrost u obrani napadnutoga službenika Crkve i zaštite kršćanskih  svetinja na Plovaniji.
Provincijal franjevačke provincije sv. Jeronima, sa sjedištem u Zadru  fra Andrija Bilokapić dobio je priznanje "za predano služenje zajedništvu u duhu karizme utemeljitelja Reda svetoga Franje", fra Edi Ricov  "za višegodišnje predano služenje otajstvu milosrđa skupa s braćom  Trećoredcima kod sv. Mihovila". Ksenija Abramović, direktorica obiteljske televizije dobila je priznanje "za promicanje obiteljskih, vjerskih i narodnih vrednota i zajedništva putem televizije i portala "Laudato" kao i  Luka Modrić i Zlatko Dalić "za promicanje viteštva u športskom natjecanju i stvaranje duha zajedništva".




Naslov "Kapelana Njegove svetosti"  don Šimi Kevriću
– Svećenik don Šime Kevrić dobio je ovih dana iz Vatikana počasni naslov "Kapelan Njegove svetosti". To je počasni naslov koji Sveta Stolica dodjeljuje zaslužnim  svećenicima, kako onima koji su neposredno angažirani u službi Svetoga Oca u njegovim uredima ili dikasterijima u Vatikanu, tako i drugim zaslužnim svećenicima po  biskupijama diljem svijeta. Naslovnik mons. Šime Kevrić zaređen je za svećenika  1968. i obavljao razne službe u Nadbiskupiji: Bio je župnik Barbata i Kolana (1969- 1975); župnik Pridrage i Smilčića (1975-1988) gdje je obavljao službu dekana u  Novigradskom dekanatu; župnik Zemunika i Galovca (1988-1993) i bio jedno vrijeme član Ekonomskoga vijeća Nadbiskupije i dekan zemuničkoga dekanata; posljednje župe bile su Nin i Zaton (1998-2011) gdje je bio dekan Ninskoga dekanata. Vodi Ustanovu za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika i član je Svećeničkog  vijeća. Prošle godine amputirali su mu nogu, ali Bogu hvala prohodao je i širi duh  optimizma. Čestitamo na ovom priznanju naslovnika "Kapelana Njegove Svetosti",  rekao je Josip Lenkić.


Priznanja za glazbu i rasvjetu
Momir Morić i Nada Ledenko, članovi su crkvenog zbora Mala Gospa   Benkovac te su dobili priznanje za pjevanje. Na dodjelu priznanja došli  su odjeveni u narodne nošnje benkovačkog kraja, odnosno Stankovaca  i Vukšića, te su došli predstaviti svoj kraj, ali i zbor.
 – Osjećamo se jako dobro, zahvalno, duhovno, rekao je Morić.
Uz njih je bio i Petar Ušljebrka koj je dobio priznanje za rad i pridonošenju izgledu i osvjetljenju crkve.
 – I dalje ću nastojati pridonijeti svojim radom koliko mogu te doprinijeti da župa Benkovac i dalje napreduje. Velika mi je čast dobiti ovu  nagradu jer smo stvarno zaslužili radom, rekao je Ušljebrka.


Kaleb: Za kršćane je uvijek bilo teško
 -Trudim se biti kršćanin i katolik na svakom polju i u svako vrijeme.  Moj odnos i moje obitelji prema Crkvi uvijek je bio onako kako crkva  nalaže, te smo se uvijek ponašali u katoličkom duhu. Teško je ovako  živjeti jer okolina i globalizacija čine svoje, ali i uvijek je bilo teško i u  trećem stoljeću i danas. Za kršćane je uvijek bilo teško. Ne tražimo  ništa posebno već ono što je Isus tražio i odredio, rekao nam je Jadranko Kaleb, dodavši kako mu je puna duša i srce.