Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Svaka dijeta 18 puta povećava mogućnost poremećaja hranjenja

16.01.2019. 18:30
Svaka dijeta 18  puta povećava  mogućnost  poremećaja  hranjenja


U organizaciji Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar i u suradnji s Centrom za poremećaje hranjenja BEA jučer je u Multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice održano zanimljivo predavanje o poremećajima hranjenja.  Predavanje pod nazivom „Tajna veza emocija i hrane – prevencija i liječenje poremećaja hranjenja“, koje su održali stručnjaci iz Dnevne bolnice za poremećaje prehrane pri Psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan u Zagrebu, bilo je namijenjeno isključivo stručnjacima mentalnog zdravlja, odnosno svima koji zbog prirode posla dolaze u doticaj s osobama s poremećajem prehrane, poput liječnika, psihologa, nutricionista i sl.


Anoreksija, bulimija
Kako je istaknuo jedan od predavača dr. Hrvoje Handl, specijalist  psihijatar i voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane pri Psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan, u Hrvatskoj je trenutačno oko 40.000 osoba koje  u užem smislu imaju zdravstveni problem poremećaja prehrane.
– Kad je riječ o poremećajima prehrane oni uključuju anoreksiju, bulimiju, nespecifične poremećaje hranjenja, te kompulzivno prejedanje  koje je recentna dijagnoza i kao poremećaj u Hrvatskoj prepoznat tek  posljednjih godina, dok u Sjedinjenim Državama kompulzivno prejedanje odavno predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, kazao je dr. Handl  koji je publiku upoznao s nekim od aspekata ove u hrvatskoj javnosti sve  prisutnije teme. Tako je predavanje psihijatra Handla, među ostalim,  obuhvatilo na koji način se prepoznaje osobu s poremećajem hranjenja,  kako se s takvom osobom treba razgovarati, što znači biti empatičan prema njoj i sl.
– Važno je znati da bilo koja dijeta za čak 18 puta povećava mogućnost  dobivanja poremećaja hranjena, istaknuo je dr. Hrvoje Handl, te naglasio premali broj zdravstvenih ustanova odnosno bolničkih odjela u Hrvatskoj na kojima se ovim pacijentima može pružiti sveobuhvatan program pomoći.


Dnevna bolnica
U Norveškoj, koja je usporediva s Hrvatskom po broju stanovnika, čak  je pet takvih centara koji se bave ovim zdravstvenim problemima.
Na predavanju je o nutricionističkom dijelu teme izlagala mag. nutr.  Maja Žanko, suradnica Centra za poremećaje hranjenja BEA, a o socijalnoj prevenciji mr. sc. Jelena Balabanić Mavrović, izvršna direktorica  Centra za poremećaje hranjenja BEA.
Navedimo još kako je program Dnevne bolnice za poremećaje prehrane pri Psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan, sastavljen od nekoliko vrsta psihoterapije, radne terapije, nutricionističke edukacije, psihodrame, terapije  plesom i pokretom, kognitivno-bihevioralne terapije, obiteljske terapije i  psihofarmakoterapije, te kako je ova Dnevna bolnica poluotvorenog tipa, a njen program namijenjen radno, tjelesno i intelektualno kompetentnim osobama jer ne uključuje bolničko ležanje.