Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

UKORIČENI SPOMENIK Magija Brodarice u knjizi koja se čita i gleda

16.01.2019. 15:20
UKORIČENI SPOMENIK Magija  Brodarice u  knjizi koja se  čita i gleda


Zadarski kvart Brodarica dobio je svoj ukoričeni spomenik u  ovih dana tiskanoj monografiji "Zadarska Brodarica – Sjećanja i Legende", autora Želimira Maštrovića i Abdulaha Seferovića. Dugotrajni i temeljiti rad ove dvojice poznatih Zadrana na prikupljanju mnoštva podataka vezanih uz Brodaricu rezultirao je vrijednom knjigom za kojom će  rado posegnuti ne samo žitelji ovog dijela grada, već i svi Zadrani koji  žele doznati nešto više o prošlosti svoga grada. Predstavljanje monografije upriličeno je jučer u organizaciji Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru, u dvorani zgrade ove institucije smještenoj na Brodarici, a promocija je okupila brojne građane  koji su monografiju ovom prigodom mogli kupiti po povoljnoj cijeni.


Istraživački rad i emocije
Kao predstavnica Grada Zadra i gradonačelnika Branka Dukića okupljene je najprije pozdravila zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać koja je autorima čestitala jer su, kako je kazala, Zadranima podarili monografiju koja temeljito obrađuje povijest ovog zadarskog kvarta.
– Knjiga svjedoči o ogromnom istraživačkom radu i iskustvu autora, ali  i emocijama koje su ih vodile pri nastanku ovog djela koje donosi nevjerojatno mnoštvo podataka i spoznaja o jednom vremenu i ljudima koji  su živjeli na tom prostoru, istaknula je Jagoda Surać, te naglasila kako je i  sama starosjedilac ovog kvarta. U ime nakladnika Matice Zadrana zahvalu autorima, kao i organizatoru promocije uputila je i Elena Špralja koja je istaknula da sadržaj knjige otkriva mnoge tajne i legende zadarske  Brodarice.
Monografiju je zatim detaljno predstavio izv. prof. dr. sc. Tado Oršolić,  upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, kazavši kako je  riječ o knjizi koja se čita i koja se gleda, i koja ne donosi samo tekstualno  znanstvene činjenice već predstavlja najbolji spoj stručne literature i fotomonografije. Dr. sc. Oršolić dao je i kratak povijesni kontekst u kojem  je Brodarica nastajala i razvijala se kroz razdoblja koja autori opisuju.
– Brodarica danas predstavlja i svojevrsni muzej arhitekture na otvorenom jer su neke kuće i vile ostale sačuvane u svom izvornom obliku, istaknuo je predstavljač knjige i naveo da se monografija sastoji od dva dijela – od prvoga čiji je autor dr. Želimir Maštrović, a koji obuhvaća deset  poglavlja i drugog dijela autora Abdulaha Seferovića od pet poglavlja  pod nazivom „Korijeni građanskog identiteta".


Povijesni vremeplov
Sve što netko želi doznati o ovome kvartu vezano uz događaje, ljude,  njihovo odrastanje i djelovanje može pronaći u knjizi – od nastanka imena Brodarica, kupališta, uvale Dražanica, barkajola, do brojnih Zadrana  koji su rođeni na Brodarici ili su svojim radom i djelovanjem vezani za  ovu zadarsku četvrt.
– Monografija je sastavljena od niza malih tekstova s fotografijama  kroz koje čitatelj dobiva sliku prošlosti Zadra, posebno ovog njegovog dijela. Knjiga donosi dašak prošlosti, govori i o aristokratskoj Brodarici,  svekolikom napretku Zadra, kao i o tome da je sa svršetkom Drugog  svjetskog rata nestao jedan svijet, ali je nastao drugi jer grad se obnavlja,  život ide dalje i poprima nove forme s novim generacijama, kazao je,  među ostalim, dr. sc. Tado Oršolić nazvavši monografiju i povijesnim  vremeplovom.
O dojmovima koje ova knjiga ostavlja na čitatelje i njenom doprinosu  na znanstvenom istraživačkom polju, govorila je doc. dr. sc. Antonija  Mlikota s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.
– Knjiga je dragocjen i važan doprinos koji upotpunjuje ponekad  suhoparnu znanstvenu dokumentaciju i predstavlja značajan doprinos  rasvjetljavanju poslijeratne povijesti Zadra, kazala je dr. sc. Antonija Mlikota i navela da knjiga naglašava i značaj lokalne zajednice jer svjedoči o  ljudima koji su tu živjeli i radili.
– Monografija je cjeloviti prikaz jednog velikog i značajnog zadarskog  kvarta koji okuplja oko 10.000 ljudi, istaknula je još dr. sc. Antonija Mlikota.
S obzirom da je bolest, nažalost, spriječila jednoga od autora Abdulaha Seferovića da prisustvuje promociji, publici se na kraju obratio autor dr. Želimir Maštrović.




Suradnja sa Seferovićem
On je otkrio kako je došao na ideju da se prihvati ovog nimalo laganog  posla i na koji način je došlo do njegove suradnje sa Seferovićem.
– Godine 2010. nazvala me tada urednica na televiziji Vox Slavica Vulin  sa željom da se snimi nekoliko kadrova na Brodarici, da bismo na kraju  napravili sedam sati snimljenog materijala ne samo o Brodarici već i o  Voštarnici. Kad smo završili emisiju jedan čovjek me upitao kad ću napisati knjigu o Brodarici. No, tada sam se razbolio, a kada sam nakon dvije  godine pobijedio bolest, vratio sam se na pomisao da napravim tv seriju  o vilama na Brodarici. Tada sam počeo razmišljati tko je tu živio, što je  radio, ostavio iza sebe. Počeo sam skupljati podatke i sjetio se Seferovića,  marljivog kroničara prošlosti Zadra i uglednog novinara, nazvao ga i rekao mu što mi sve fali za knjigu, ispričao je dr. Maštrović kako je započela  njegova suradnja s Abdulahom Seferovićem koja je nakon par godina istraživačkog rada rezultirala ovom knjigom s nadom, kako je kazao autor,  "da smo ušli u magiju Brodarice koju prostiremo pred vama". Navedimo  još kako grafičku obradu knjige potpisuje Mladen Košta, kojemu je autor  i ovom prigodom posebno zahvalio.