Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grad Zadar čeka novu procjenu zgrade škole na Ižu

17.01.2020. 08:30


Navršava se točno godina dana otkako je Grad Zadar pustio u prodaju zgradu škole na Malom Ižu, no kupaca za nju i dalje nema. U siječnju 2019. godine objavljen je prvi natječaj s početnom cijenom od 2.140.000 kuna, za koju se čak računalo da bi uslijed većeg broja ponuda mogla biti i veća. Na prvi se natječaj ipak nije nitko javio te je nekoliko mjeseci kasnije objavjjen drugi natječaj. Opet nije zaprimljena ijedna ponuda. Gradonačelnik Branko Dukić prije dva nam je mjeseca o ovoj zgradi pak rekao sljedeće:


Dva propala natječaja
– Ministarstvo je predložilo ponovnu procjenu vrijednosti zgrade, ali želim istaknuti kako nam nije interes prodati zgradu, a da se tu ništa ne događa, naprotiv, interes nam je nešto tu napraviti kako bismo na otoku dobili jednu vrijednu investiciju koja bi podigla kvalitetu života mještana. Razmišljamo i o soluciji ponude jedne dugoročne koncesije, ali na način da Grad uvjetuje da to bude, primjerice boutique hotel ili neki sličan sadržaj, sve u cilju zapošljavanja lokalnog stanovništva. Određeni interes za ovu zgradu postoji, pa ćemo vidjeti. U svakom slučaju, pokušat ćemo naći neki zajednički inetres da zgradu stavimo u funkciju jer upravo po otocima želimo što više zgrada revitalizirati kako bismo omogućilo što bolji život lokalnom stanovništvu. Upravo je to razlog čestih upita otočnog stanovništva da određene zgrade privedemo nekoj svrsi, kazao je Dukić. Što se je odonda promijenilo, odnosno je li je izvršena nova procjena zgrade škole na Malom Ižu s obzirom da su nam iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom još u rujnu prošle godine odgovorili kako je »naručena nova procjena sukladno odgovoru (naputku) Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o načinu korekcije procjembenog elaborata, nakon neuspješnog postupka prodaje nekretnine putem javnog prikupljanja ponuda«. Pročelnika Tomislava Koronu stoga smo pitali je li utvrđena nova cijena zgrade i koja, a nakon osam dana dobili smo sljedeći odgovor:


Procjembeni elaborat
– Nastavno na Vaš upit, možemo vas izvijestiti kako do ovog trenutka nismo zaprimili revidirani elaborat od strane ovlaštenog procjenitelja, a koji je potreban za provođenje postupka prodaje nekretnine u vlasništvu Grada Zadra označene kao k.č. 6348 k.o. Mali Iž (nova izmjera). Vještak je uz zadatak da izvrši reviziju predmetnog elaborata na način da uzme u obzir upute iz dopisa nadležnog Ministarstva, dobio dodatni zadatak za izradu procjene tržišne vrijednosti zakupa predmetne nekretnine, a sve kako bi Grad Zadar sukladno tržišnim interesima mogao raspisati ponovljeni natječaj za prodaju, odnosno natječaj za davanje u zakup predmetne nekretnine, kažu u Odjelu za gospodarenje gradskom imovinom. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja im je pak naložilo da je, ukoliko se nakon uredno provedenog ponudbenog postupka ne zaprimi niti jedna ponuda za kupovinu oglašene nekretnine, potrebno od Procjenitelja zatražiti korekciju procjene.




»Natječajem za prodaju bivše zgrade škole u Malom Ižu želimo nešto napraviti na otoku Ižu kako bismo tamo dobili jednu vrijednu investiciju koja bi podigla kvalitetu života mještana
Branko Dukić


– Procjenitelj bi trebao u nastavku kritički sagledati svoju procjenu i stanje na tržištu nekretnina te preispitati u prvom redu korištene podatke i postupke. Nakon što se provedu te radnje i argumentiraju postupci, kao krajnja mjera moguće je umanjiti početnu procjenu do 30 posto i takvo umanjenje se može tumačiti kao utjecaj neuobičajenih okolnosti sukladno članku 4. stavku 1. Pravilnika o metodama procjene vrijednosti nekretnina, stoji u uputi Ministarstva. Koronin je odjel njihov dopis dostavio procjenitelju zgrade škole sa zadatkom da izvrši korekciju procjembenog elaborata sukladno upravo ovom naputku Ministarstva. Tek po primitku novog elaborata znat će se hoće li doći do sniženja početne cijene ili ne, kako bi se moglo ići i u novi natječaj.