Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Longin: Mi smo u Zadru tada prodisali, puhnuo je novi vjetar i počeo novi život

17.01.2020. 09:15


U Domu Zadarske županije jučer je predstavljen program obilježavanja 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Maslenica ‘93. u kojoj je život izgubilo 127 hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatske vojske i policije.
Najavljujući devetodnevni program raspoređen u vremenu od 18. siječnja do 13. veljače koji je organiziran u dogovoru s koordinacijama svih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, župan Božidar Longin je podsjetio kako je to bila prva velika oslobađajuća akcija koja je ujedinila sve rodove vojske i policiju, ali i kodnom operacijom Gusar spojila jug i sjever Hrvatske te Zadru vratila struju i vodu.


187 ratnih zastava
– Današnji mladi ne znaju kako se tada u Zadru i okolici teško živjelo, da smo do Zagreba putovali i 24 sata prije akcije Maslenica ili se s pola puta morali vratiti natrag ako bi bilo granatiranje tamo kod Josipdola. Paškim mostom se prometovalo samo jednim trakom. Ta akcija je bila uvertira za sve daljnje akcije sve do konačnog oslobođenja. Važno je spomenuti i onaj moral, ono zadovoljstvo i zajedništvo nakon 22. siječnja 1993., odnosno ove akcije. Mi smo ovdje u Zadru tada prodisali, puhnuo je novi vjetar i počeo novi život.
Akcijom Maslenica zapovijedao je general Janko Bobetko, a osmislio ju je s dva tadašnja brigadira – Antom Gotovinom i Antom Rosom. Trajala je do ljeta, a kad je započela u njoj je sudjelovao i brigadir Krešimir Maras, tada 20-godišnjak, koji je na predstavljanju ovogodišnjeg programa obilježavanja bio nazočan u ulozi izaslanika Ministarstva obrane.
– Bio sam mladi natporučnik koji je osam mjeseci proveo u zadarskom zaleđu s 3. gardijskom brigadom. Kad je akcija krenula bio je to prvi put da smo svi bili na jednom mjestu, i postrojbe i više rodova iz cijele zemlje, združeni kao jedno, kazao je Maras dodajući kako je ovogodišnji program dinamičan, da se odvija na nekoliko lokacija u samom gradu, ali i izvan njega, u mjestima koja su u to vrijeme bila okupirana.
– Ministar Krstičević dao je punu potporu obilježavanju ove važne akcije te da se na maksimalno dostojanstven način ona obilježi, ali i da se svi skupa prisjetimo onih koji su poginuli u akciji ili bili ranjeni. Program završava 13. veljače, a udarni dani su 21. i 22. siječnja kada će u obilježavanju sudjelovati državni vrh, kazao je Maras dodajući kako će u svečanom mimohodu u kojemu će biti 187 ratnih zastava Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova.


Znanstveni kolokvij o liječnicima i sanitetu u akciji
Kao jedno od važnijih događanja istaknut je i znanstveni kolokvij o liječnicima i sanitetu u akciji, a koji će se održati u ponedjeljak, 21. siječnja, s početkom u 12.30 sati na zadarskom Sveučilištu.
– Pimarijus Lovre Vulić govorit će o ulozi i značaju stožera saniteta, prof. dr. sc. Boris Dželalija o ulozi i značaju liječnika na prvoj crti u akciji, prof. dr. sc. Neven Skitarelić o organizaciji saniteta u 112. brigadi i ulozi u VRO Maslenica te doc. prim. dr. sc. Petar Lozo koji će izlagati o ulozi liječnika i saniteta na velebitskoj bojišnici, najavila je doc. dr. sc. Nataša Skitareliić, pročelnica Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru, a brigadir Ivica Matešić Jeremija, koji je sudjelovao u najavi ispred braniteljskih udruga naglasio je kako je taj doprinos liječnika i saniteta bio na visokoj razini.
– Tu u podrumu zadarske bolnice liječnici su stvarali čuda i spašavali nemoguće. Zadarsko zdravstvo imalo je najmanje gubitaka života. Ako bi nekoga i doveli na nosilima živog u bolnicu on je u pravilu i ostao živ, kazao je Matešić podsjećajući na slučaj kada je na Velebitu ranjen jedan Zadranin te je u zadarsku bolnicu dovezen s prostrijelnim ranama pluća, ali i temperaturom oko 34 stupnja Celzijusa.
– Pothlađenost ga je spasila da ne premine, a za sve ostalo pobrinuli su se zadarski liječnici. Što su oni sve vidjeli možda nikada nitko nigdje nije vidio. Zaslužili su zaista sva priznanja i počasti, poručio je Matešić, a župan Longin na koncu je najavio dolazak
ministara Tome Medveda, Davora Božinovića te potpredsjednika Vlade i resornog ministra Damira Krističevića koji će sudjelovati u protokolu, odnosno prigodnom programu u parku u uvali Jazine kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, tzv. kockice.