Načelnik Polače kažnjen s 3.000 kn

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa
Prtenjača u imovinskoj kartici nije naveo podatke o dugovanju prema trgovačkom društvu Croatia osiguranje d.d., načinu podmirenja navedenog dugovanja te podatke o potraživanju koje ima prema fizičkoj osobi na temelju sklopljenog ugovora o zajmu od 27. prosinca 2018. godine, kažu u Povjerenstvu
VELIMIR BRKIĆ
Tomislav Prtenjača

Načelnik Općine Polača, Tomislav Prtenjača, mora platiti tri tisuće kuna kazne zbog sukoba interesa u kojemu se našao prošle godine kada je u imovinskoj kartici izostavio dug prema Croatia osiguranju, ali i potraživanje prema osobi čiji je dug godinama plaćao. Riječ je o 85.500 kuna tuđeg kredita kojih je po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa trebao navesti u imovinskoj kartici.
No, kako to nije učinio, povrijedio je ovaj zakon, zaključak je s jučerašnje sjednice Povjerenstva, kaže nam njihova glasnogovornica, Martina Jurišić.
- Na 63. sjednici Povjerenstva, održanoj 20. rujna 2019. godine donesena je odluka o pokretanju postupka protiv dužnosnika Tomislava Prtenjače, općinskog načelnika Općine Polača, zbog moguće povrede članka 8. i 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa koja proizlazi iz propusta dužnosnika da u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju navede podatke o dugovanju prema trgovačkom društvu Croatia osiguranje d.d., načinu podmirenja navedenog dugovanja te podatke o potraživanju koje ima prema fizičkoj osobi na temelju sklopljenog ugovora o zajmu od 27. prosinca 2018. godine. Na današnjoj je sjednici utvrđeno da je gospodin Prtenjača povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, zbog čega smo mu izrekli sankciju od tri tisuće kuna, kaže Jurišić.

Bio sam jamac za kredit

Prtenjača nam je još nakon donošenja odluke o pokretanju postupka protiv njega komentirao ovu prijavu, pojašnjavajući zašto svoja dugovanja i potraživanja nije naveo i u imovinskoj kartici:
- Bio sam jamac jednoj gospođi za kredit još 2006. godine, ali ona ga nije otplaćivala te sam ja morao plaćati njen dug od 85.500 kuna. Platio sam ovrhu i došao u situaciju da nisam mogao funkcionirati, zbog čega sam s majkom sklopio ugovor za zajam od 85.500 kuna preko Croatia osiguranja, i to je taj ugovor koji navodi Povjerenstvo. Znači, nisam ja taj koji je napravio propust, krivi me se bez razloga, a ja sam svoje obveze sve uredno izvršio. Gospođa kojoj sam bio jamac za kredit vratit će mi novac, ovrha mi je skinuta i apsolutno ništa nisam zgriješio. Na Povjerenstvu je da odluči jesam li kriv ili ne, ali tvrdim da sam sve napravio po zakonu, poručio je tada Prtenjača, no Povjerenstvo ipak misli drugačije.

Tužba Trgovačkom sudu

Prtenjača je tada još dodao kako se sve to događa u situaciji kada Općina Polača čeka pravomoćnost presude zbog koje im prijeti bankrot zbog teške financijske situacije. Naime, riječ je o presudi Trgovačkog suda u Zadru kojom bi, ukoliko postane pravomoćna, Općina iz svoje blagajne morala dati čak 4,7 milijuna kuna biogradskoj firmi Trgo prijevoz Peraić kao naknadu štete. Kako je prihod proračuna Općine pet milijuna kuna, načelnik otvoreno upozorava kako im prijeti gašenje.


»Nisam ja taj koji je napravio propust, krivi me se bez razloga, a ja sam svoje obveze sve uredno izvršio. Gospođa kojoj sam bio jamac za kredit vratit će mi novac, ovrha mi je skinuta i apsolutno ništa nisam zgriješio

Tomislav Prtenjača, načelnik

Radi se o presudi vezanoj za kupoprodaju općinskih terena u Polači i Tinju na kojima su se trebale graditi benzinske pumpe, međutim nastali su problemi s upisom vlasništva Trgo prijevoza koji se godinama nije mogao uknjižiti kao vlasnik terena. Očekivano, podigli su tužbu protiv Općine Polača tražeći odštetu, a načelnik Prtenjača danas kaže kako on sada mora rješavati financijske probleme koje mu je ostavila ranija vlast.

Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Još jedan biser hrvatskog pravosuđa.