Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ne nasjedajte, radi se o krađi osobnih podataka!

17.01.2020. 10:15


Ukoliko koristeći internet naiđete na takozvani iskočni prozor teleoperaterske tvrtke A1 i obavijest kako ste sretnik koji je dobio priliku za svega jedan euro i troškove dostave postati vlasnik skupocjenih mobitela Samsung Galaxy pro ili Iphone pro 11, a koji inače koštaju oko 1.500 eura, ne nasjedajte. Riječ je o prijevari.
– Znamo za to, ali to nema veze s nama. Pokušavamo tome stati na kraj i uklanjamo kad god saznamo i gdje možemo, ali nakon nekog vremena ti se iskočni prozori pojavljuju ponovno. Svim građanima koji su nas nazvali dali smo savjet da ne ispunjavaju nikakve formulare. Naime, nakon naslovne stranice kada osoba potvrdi da želi jedan od mobitela otvara se druga stranica koja je na engleskom jeziku i cijene su istaknute u eurima, a mi radimo s kunama, kažu nam u A1 dodajući kako se nadaju da su i sami građani koji su na to naišli primijetili nelogičnost te da se nadaju da nisu ispunili formular u kojem im se traže osobni podaci uključujući broj bankovne kartice i PIN. Poručuju kako je riječ o računalnoj prijevari, odnosno pokušaju krađe osobnih podataka.
Ovakvih slučajeva bilo je i ranije, a prevaranti se koriste raznim »mamcima« kako bi bili što uvjerljiviji i kako bi se domogli podataka o računima koje potom ostavljaju na nuli.
U vrijeme blagdana, prije nepunih mjesec dana, internetom je kružio link koji je vodio do navodne stranice Konzuma. Prevaranti su plasirali priču da povodom obljetnice Konzum poklanja bon u vrijednosti od tisuću kuna za 100 najbržih. Nažalost, sličnih pokušaja prijevara biti će i nadalje, a sama činjenica da nitko baš ne poklanja neke veće svote ili vrijednije stvari građanima bi trebala biti upozorenje.