Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otkriven jedini spomenik učenicima, herojima Domovinskog rata

17.01.2020. 11:30


U parku ispred ulaza u Srednju školu Biograd, u čast poginulih hrvatskih vitezova, 21 učenika ove škole koji su tijekom Domovinskog rata utkali svoje živote za dobrobit Lijepe Naše, otkriven je spomenik-ploča, jedina u RH kad je riječ o poginulim učenicima.
U nazočnosti rodbine poginulih junaka Domovinskog rata, učenika, nastavnika i školskog osoblja te gradonačelnika Ivana Kneza spomenik, rad zadarskog klesara Marinka Katuše, otkrili su bivši i sadašnji ravnatelj, Božo Došen i Ivica Kero.
– U ozračju blagdana Svete Stošije i Dana grada, iskazujemo počast i obnavljamo sjećanje na učenike Srednje škole Biograd na Moru koji su svoje živote ugradili u slobodu Republike Hrvatske, kazao je Kero.


Ostvarena ideja Mile Maretića
Ideju o podizanju spomenika prije više godina predložio je Mile Maretić koji je i sam bio ravnatelj ove škole.
– Gradonačelnik Ivan Knez i donedavni ravnatelj škole gospodin Božo Došen proveli su tu časnu ideju u djelo. Zahvaljujem stoga Boži Došenu što je marljivo i strpljivo prikupljao podatke o našim bivšim učenicima u matičnim knjigama, razgovarao s njihovim roditeljima i rodbinom te Gradu Biogradu koji je financijski stao iza ovog projekta, naglasio je Kero ukazavši kako su učenici u ratu dali svoje živote za novi život.
– Misli nas koji smo danas ovdje nazočni, misli svih naših sadašnjih i budućih učenika, njihovih roditelja, kolega profesora, svih djelatnika i posjetitelja naše škole trebaju se zaustaviti na dijalektici života i smrti: netko ili nešto treba umrijeti da bi nastao novi život. Tisuće i tisuće života bile su cijena kojom je plaćena sloboda naših stoljetnih ognjišta. Nažalost, često to zaboravljamo i uzimamo zdravo za gotovo, uzimamo ono o čemu su generacije i generacije sanjale. Kao odgojna ustanova želimo da sadašnjim i budućim generacijama ovo bude trajni podsjetnik i poticaj da cijene i vole svoju domovinu, a svojim marljivim učenjem i radom doprinesu njezinom napretku, poručio je Ivica Kero te izrazio svoje divljenje i zahvalu roditeljima poginulih učenika i reći im kako mogu biti ponosni jer su za svoju domovinu dali najviše što su mogli, život svog djeteta.


Neka se nikad ne zaboravi
Na svečanosti prepunoj emocija i ponosa osim već navedenih, nazočili su i načelnici Sv. Filipa i Jakova i Tkona, Zoran Pelicarić Peco i Goran Mušćet, bivši nastavnici, predstavnici javnih ustanova i drugi.
– Danas smo se okupili ovdje da bismo se podsjetili na hrabrost i jedinstvo koje nas je učinilo nepobjedivima i da bismo odali počast poginulima koji su zaslužni za stvaranje naše domovine. Otkrivanjem ovog spomenika za učenike koji su položili svoje živote na oltar domovine htjeli smo trajno obilježiti njihovu borbu i doprinos u stvaranju Lijepe Naše i to je najmanje što možemo učiniti za njih i njihove obitelji, istaknuo je Knez dodajući kako žrtva stradalih učenika ove škole i žrtva svih stradalih u Domovinskom ratu nikad ne smije biti zaboravljena.
– U toj borbi protiv zaborava zasigurno će pridonijeti danas otkriveni spomenik. Hvala im svima na vjeri u našu domovinu i što su dali živote za buduće generacije, zaključio je Ivan Knez.
Spomen-ploču koju su podignuli Srednja škola Biograd i Grad Biograd blagoslovio je don Marin Krešić, biogradski župnik. Program je vodila biogradska novinarka Branka Pelicarić.




Poginuli učenici Srednje škole Biograd
U temelje domovine utakani su životi čak 21-og učenika biogradske srednje škole: Marinko Adžić-Kapitanović, Berislava Barbaroša, Neven Baričić, Goran Batur, Luka Brkljača, Branimir Dujić, Ivica Erstić, Berislav Ivanišević, Hrvoje Jeličić, Dragan Maksan, Gorki Maksan, Radoslav Maksan, Neven Mikulić, Nikica Mikulić, Eduard Morožin, Oliver Pešić, Ivica Rogić, Silvestar Trtica, Ivica Ugrinić, Šime Zelantov, Milivoj Zrilić.
"Navik on živi, ki zgine pošteno", stih je slavnog hrvatskog plemića i vojskovođe Frana Krste Frankopana koji je 1661. umro mučeničkom smrću u društvu drugog velikana bana Petra Zrinskog, a uklesan je na spomeniku podignutom od bijelog kamena.


Spomen soba za poginule hrvatske branitelje i civile
U tijeku je ishođenje potrebne dokumentacije za izgradnju već najavljenog memorijalnog centra za poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve, spomen sobe na tzv. Sedmoj četi iznad Jadranske magistrale, na mjestu napuštene i derutne katnice bivše Elektre uz zapadnu stranu ceste iz pravca Benkovca, na Kosi-Torovima.
Projekt se radi u suradnji lokalnih jedinica na području bivše Općine Biograd, Grada Biograda te općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon i Pašman, poručio je Ivan Knez.